Teraz jest sobota, 15 grudnia 2018, 11:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 A W A R I A ponownie 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 kwietnia 2004, 20:45
Posty: 68
Lokalizacja: LINDEN N.J. USA
Post A W A R I A ponownie
Witam Wszystkich.

Mam przyjemnosc po raz drugi sie wypowiedziec. A do powie-
dzenia mam nie wiele. Moja wiara w Z 1 podupadla. Odwaze
sie stwierdzic iz jest to sprzet do bani. Czytalem wypowiedzi
nt. takiej samej awarii jaka sie przydazyla w moim aparacie.
A polega na tym ze nie funkcjonuje przelaczanie miedzy wyswiet-
laczem LCD a wizjerem. Aparat pozostal w pozycji wyswietlacza
LCD. Samo przelaczanie potwierdzane jest dzwiekiem lecz czyn-
nosc nie jest wykonywana. I co ? A no S E R V I C E !
A dlatego, ze pukanie itp. domowe zabiegi nie pomagaja.
A pisze to wszystko nie po to zeby mi ktos wspolczul, lecz ku
przestrodze tym ktorzy jeszcze sa w fazie rozwazan co nabyc.
A uciecha moja trwala krotko. 6 slownie szesc dni. Zrobic
zdolalem ok setki kadrow. A tegoz nieszczesliwego przelacznika
moze uzylem dziesiec, moze jedenascie razy.


miechurzanka


niedziela, 11 kwietnia 2004, 19:18
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
czy możesz podać więcej danych? z kąd jest aparat (gdzie wyprodukowany, gdzie kupiony).. a co do tego dźwięku.. przy tej okazji nie pojawia się obraz w wizjerze?? -bo towarzyszy on opuszczaniu lustra..

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


niedziela, 11 kwietnia 2004, 20:10
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
No to niestety miałeś pecha i musiałeś trafić na model z jednej z pierwszych partii, bo chyba później tę wadę usunięto. Ja mam Z1 od 4 miesięcy i ŻADNYCH problemów :) I wcale to nie jest sprzęt do bani, ponieważ po jednej drobnej usterce nie można sobie wyrabiać opinii o świetnym aparacie.

PS. Czy masz także plastikową szybkę z tyłu? Bo też są 2 rodzaje: plastik i szkło. Ja mam szklaną :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 11 kwietnia 2004, 21:15
Zobacz profil
Post 
int napisał(a):
czy możesz podać więcej danych? z kąd jest aparat (gdzie wyprodukowany, gdzie kupiony).. a co do tego dźwięku.. przy tej okazji nie pojawia się obraz w wizjerze?? -bo towarzyszy on opuszczaniu lustra..

Tak potwierdzam. Skąd jest aparat tego nie wiem, lecz na
podstawie tego co przeczytałem dotychczas (ma plastikową szybkę)
w związku z tym..... A kupiony w Zielonej Górze w ogólnopol-
skiej sieci sklepów ???(nie wolno). A co do dźwieku to miałem
na myśli dźwięk typu "beep", a nie odgłos mechanizmów.
A co do pecha Vendeur to żuję gumę o...t bez cukru gdyż
zmniejsza ph w ustach. Ale koniec żartów. Ja nie zamierzałem
tym textem nikogo dotknąć. Ale co mogę myslec o sprzecie
1. czytajac wcześniej o takich przypadkach
2. posiadając sprzet zaledwie sześć (6) dni
A na pytanie czy jest to sprzęt z wcześniejszych partii to ja nie
potrafie sobie odpowiedzieć. A Tobie może coś podpowie
fabryczny nr. 5 1 4 1 6 9 6 4. Wielkość tej liczby tez o czymś
świadczy. Wesołego na drugi dzień świat i umiarkowanego
dyngusa.

miechurzanka


niedziela, 11 kwietnia 2004, 23:08
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Hehe... Dziwi mnie fakt, że znalazłeś numer seryjny, a nie widziałeś miejsca produkcji - jest ono podane na prawo od numeru, dokładnie pod miejcem mocowania statywu (takimi małymi literkami na końcu).

Ja mam wersję z Korei, szklaną szybkę i numer seryjny 61331004, czyli chyba nowszy egzemplarz. Mój aparat został sprowadzony z USA.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 11 kwietnia 2004, 23:12
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
Anonymous napisał(a):
int napisał(a):
czy możesz podać więcej danych? z kąd jest aparat (gdzie wyprodukowany, gdzie kupiony).. a co do tego dźwięku.. przy tej okazji nie pojawia się obraz w wizjerze?? -bo towarzyszy on opuszczaniu lustra..

Tak potwierdzam. Skąd jest aparat tego nie wiem(...)

od spodu aparatu jest tabliczka i min na niej jest "made in.." ja mam made in korea i jestem ciekaw pochodzenia twojego egzemplarza.. to raz, dwa, poniewaz masz kupiony w polsce i na polskiej gwarancji to nawet nic nie rób "domowym sposobem" tylko wal do serwisu... ja na liczniku swojego mam już 3000 fotek, i przełącznika najczęściej używam przełączając z lcd na wizjer.. do przeglądania używam przycisku QVI -żadko tryb podglądu.. nie mniej jeadna aparat sprawuje się przyzwoicie.. także musiałeś trafić na felerny egzemplarz.. jeśłi nie robi Ci to problemu to bylibyśmy ciekawi ciągu dalszego -tzn jak to przyjmą w serwisie (czy wymienią na nowy egz. czy będą naprawiać).. itd.


uzupełnienie:
... porównałem numer ze swoim (51410848) i typuję ze Twój również jest z korei..

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


niedziela, 11 kwietnia 2004, 23:19
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 kwietnia 2004, 20:45
Posty: 68
Lokalizacja: LINDEN N.J. USA
Post miechurzanka
Nie zamierzam nic robić domowymi metodami jako, że wszelkie
gwarancje traktuję poważnie. Mam dwie możliwości.
1. Zanieść aparat do miejsca w którym zakupiłem
2. Zadzwonic pod określony numer telefonu i firma kurierska
zjawia się i zabiera urządzenie zgodnie z zasadą
"door to door"
Martwi mnie tylko fakt, że w gwarancji stoi zapis iż gwarant
ma na naprawę 28 dni. Może także wymienić sprzęt na nowy
pozbawiony wad.


A co do tabliczki znamionowej to jest napisane:

KONICA MINOLTA
CAMERA, INC.
OSAKA, JAPAN
MADE IN KOREA
DC ....itd. itd.



miechurzanka


niedziela, 11 kwietnia 2004, 23:41
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Miejmy nadzieję, że zrobią Ci to szybko :) Ciekawe, czy byłaby możliwość wymiany na wersję ze szklaną szybką, na specjalną Twoją prośbę.

Te 28 dni może trwać krócej :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 12 kwietnia 2004, 01:15
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 11:16
Posty: 192
Post 
Vendeur napisał(a):
Miejmy nadzieję, że zrobią Ci to szybko :) Ciekawe, czy byłaby możliwość wymiany na wersję ze szklaną szybką, na specjalną Twoją prośbę.



A jaka jest roznica pomiedzy szklana i plastikowa szybka :P?

_________________
Konica Minolta Dimage Z1, ladowarka emos + aku 2100 energizer


poniedziałek, 12 kwietnia 2004, 01:18
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Taka, że modele z plastikową szybką są z wcześniejszych partii i właśni w nich występuje czasami wada blokującego się przełącznika.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 12 kwietnia 2004, 01:29
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 kwietnia 2004, 20:45
Posty: 68
Lokalizacja: LINDEN N.J. USA
Post miechurzanka
"Ciekawe, czy byłaby możliwość wymiany na wersję ze szklana szybką na specjalną Twoją prośbę."

Tak Vendeur bardzo bym chciał jako ze plastikowa jest bardzo
podatna na zarysowania. Czyli podsumowując jest mniej trwała.
Natomiast co do wymiany całego aparatu to jest mi to całko-
wicie obojętne. Ma działać bezawaryjnie przez czas trwania
gwarancji i najbardziej intensywnej eksploatacji w tymże okresie.
[/quote]

_________________
miechurzanka

...co masz zrobić dziœs
zrób pojutrze, a będziesz miał dwa dni wolne...


poniedziałek, 12 kwietnia 2004, 09:08
Zobacz profil
Post 
Jednak z1 nie jest takim swietnym wyborem :D hehehe moim zdaniem to bardzo wadliwy sprzet moze z2 jest lepsza(miejmy nadzieje) ale co jak co ciesze sie ze jednak kupilem inny aparat


poniedziałek, 12 kwietnia 2004, 10:12

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 11:16
Posty: 192
Post 
Anonymous napisał(a):
ale co jak co ciesze sie ze jednak kupilem inny aparat


jaki kupiles :D?

_________________
Konica Minolta Dimage Z1, ladowarka emos + aku 2100 energizer


poniedziałek, 12 kwietnia 2004, 10:38
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Jeśli mam być szczery, to myślę, że odesłałbym ten aparat do naprawy gwarancyjnej. Znając Minoltę usuną bezpośrednią przyczynę problemu, a nawet jeśli nie, to gdy stanie się to drugi raz będą zobligowani do zwrotu kasy.


poniedziałek, 12 kwietnia 2004, 11:35
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 kwietnia 2004, 20:45
Posty: 68
Lokalizacja: LINDEN N.J. USA
Post 
Anonymous napisał(a):
Jednak z1 nie jest takim swietnym wyborem :D


A ja tylko pragnę nadmienić, że posiadam ten aparat wyłącznie do zasto-
sowań amatorskich. I choćby był to nie wiem jak tani i prosty sprzęt
to płacąc w salonie stuprocentową cenę za pełnowartościowy towar ocze-
kuję bezawaryjnego funkcjonowania chociaż przez czas jaki daje gwarant.
W moim przypadku jest to jeden rok. Faktem jest że i ta MINOLTA Z 1
jest i tak trochę na wyrost jeżeli idzie o moje potrzeby. Ale chyba nie ma
takiego człowieka któremu apetyt nie rósłby w miarę jedzenia.
POZDRAWIAM

_________________
miechurzanka

...co masz zrobić dziœs
zrób pojutrze, a będziesz miał dwa dni wolne...


poniedziałek, 12 kwietnia 2004, 11:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL