Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 05:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 ostrość fotek wykonanych A1 
Autor Wiadomość

Dołączył: piątek, 2 kwietnia 2004, 21:44
Posty: 7
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post ostrość fotek wykonanych A1
Proszę o pomoc w kwestji wykonywania ostrych fotek A1. W programie auto oraz P wszystkie w pomieszczeniach wychodza "pływajaco" brak " żylety" czy wpływ może mieć automatycznie wybierana przesłona o wartości np. 3,5? Jestem w posiadaniu tego aparatu dwa dni i mam mieszane uczucia. Czy ktoś wyjaśni mnie jak zrobic aby było ostro?. Czu w programie P ustawić większą głębię ostrości?
Pozdrawiam czesław

_________________
foto


wtorek, 13 kwietnia 2004, 13:09
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Tak, oczywiście. Im większa wartość przesłony tym większa głębia ostrości - więcej przedmiotów różnooddalonych od aparatu wychodzi ostro.

2gą przyczyną występowania tego problemu może być zbyt długi czas otwarcia migawki. Wtedy drgania aparatu powodują "poruszenie" zdjęcia.

Rozwiązanie:
-włącz stablilizator obrazu (łapa na przycisku dole po prawej, na tylnej ściance aparatu)
-włącz (podnieś) lampę błyskową. Wtedy aparat zmniejszy czas otwarcia migawki i zdjęcia nie będą poruszone.

Poza tym proponuję zwiększyć trochę kontrast i ustawić Sharpness na Hard(+). Ustawienie to znajduje się w menu, 3cia zakładka.

P.S.
A1 jest przeznaczona raczej do manualnych ustawień...

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


Ostatnio edytowano wtorek, 13 kwietnia 2004, 19:55 przez bonnum, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 13 kwietnia 2004, 13:57
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Tak jak pisze Bonnum - musisz zwiększyć głębię ostrości zmniejszając otwór przysłony, czyli zwiększając jej liczbę. Wtedy wszystko, a nie tylko to na co ostrzysz będziesz miał "jak żyleta".
A1 jest bardzo przeznaczona do ręcznych ustawień. Automat ma - co by nie mówić - niezbyt rewelacyjny.
Czas otwarcia migawki (nie przesłony, Bonnum!) też może być przyczyną. Może zapomniałeś o lampie (tzn. wyłączyłeś ją na stałe)?


wtorek, 13 kwietnia 2004, 18:00
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
No przecież pisze że migawki, nie? ;) Sorki

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


wtorek, 13 kwietnia 2004, 19:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL