Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 13:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 wady po tescie z1 
Autor Wiadomość
Post wady po tescie z1
Witam o zaletach nie pisze, bo wszyscy trabia naokolo... Oto jakie wady dostrzeglem po 2 tygodniach uzytkowania:

- stukanie przy robieniu filmow, nie wiem czy AF pracuje czy cos, sa one raczej sredniej jakosci, no ale w koncu to aparat i nie mam porownania do innych aparatow... Porownuje do kamery DV Samsunga

- jakis blad w sofcie, ktory przy zapisywaniu danych z karty do komputera, pokazuje stary katalog (data), w srodku pustye, mimo wczesniejszego formatowania... To chyba wada aparatu, nie karty

- zdjecia nocne - porazka moim zdaniem, niech mi ktos pokaze dobre zdjecie, nie jestem specjalista, nie wiem czy to moja wina, ale w trybie nocnym z lampa, na parkingu przed marketem nie moglem zrobic zdjecia samochodowi z wlaczonymi swiatlami... wyszla kaszanka

- czasem mimo ustawionej lampy na AUTO RED EYE nie uzywa jej mimo, ze powinien - zdjecie wychodzi bardzo ciemne

- korpus wydawal mi sie delikatny, kobiecy... nadal mi sie taki wydaje, ale mozna sie przyzwyczaic, zreszta zonie sie podoba

Ale - generalnie jest ok, foty ladne... Za dnia w plenerze nie do pobicia w tej cenie :)

G.


czwartek, 22 kwietnia 2004, 13:05
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post Re: wady po tescie z1
grzesIO napisał(a):
stukanie przy robieniu filmow, nie wiem czy AF pracuje czy cos, sa one raczej sredniej jakosci
-tak, AF pracuje i przez to przy nagrywaniu filmów z dźwiękiem przy cichym otoczeniu niestety się to również nagrywa :(

grzesIO napisał(a):
jakis blad w sofcie, ktory przy zapisywaniu danych z karty do komputera, pokazuje stary katalog (data), w srodku pustye, mimo wczesniejszego formatowania... To chyba wada aparatu, nie karty
-u siebie nic takiego nie zauważyłem (kingston 256MB z ustawionym katalogowaniem względem daty i włączoną pamięcią numeracji zdjęć) -katalog nosi wtedy nazwe "dcim" i jest on zawsze ze wględu na sposób katalogowania -nie uważam tego za wadę

grzesIO napisał(a):
- zdjecia nocne - porazka moim zdaniem, niech mi ktos pokaze dobre zdjecie, nie jestem specjalista, nie wiem czy to moja wina, ale w trybie nocnym z lampa, na parkingu przed marketem nie moglem zrobic zdjecia samochodowi z wlaczonymi swiatlami... wyszla kaszanka
mógłbyś dokładnie to opisać? bo robiąc zdjęcie nocne samochodowi jadącemu na wprost, to trudno jest nie prześwietlić zdjęcia z powodu samochodowych leflektorów..

grzesIO napisał(a):
- czasem mimo ustawionej lampy na AUTO RED EYE nie uzywa jej mimo, ze powinien - zdjecie wychodzi bardzo ciemne
-nie wiem, może nie zdążyła się naładować? rozumiem że robione w trybie auto -jaki czas dobrał aparat? bo zwykle przy zdjęciach z lampą automat dobiera czas rzędu 1/250 -więc uwzględnia światło lampy..

grzesIO napisał(a):
- korpus wydawal mi sie delikatny, kobiecy... nadal mi sie taki wydaje, ale mozna sie przyzwyczaic, zreszta zonie sie podoba
mnie tez ujęła swoimi obłymi kształtami :D , przy czym zdażyło mi się już aparat trochę sponiewierać i aparacik działa nadal :)

od siebie dodałbym jeszcze ten nieradzący sobie w niedostatecznie jasnych pomieszczeniach AF, oraz zdarza się że pomimo sygnalizowania "złapania ostrości" element na którym ostrzył wychodzi nie ostry (o poruszeniu nie ma mowy bo zdjęcie robione ze statywu, a obiekt też był statyczny).. przy super macro obiekt tez musi być dobrze oświetlony by AF go złapał

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


czwartek, 22 kwietnia 2004, 13:42
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Zdjęcia nocne w Z1 można zrobić ładne, ale trzeba duuużo poćwiczyć i pobawić się usatwieniami - wierzę, iż niedługo dam tego dowody :D Może dziś jakiś przykładowe pstryknę, choć wątpię.

Nie zauważyłem ponadto ŻADNYCH problemów z katalogiem (mam jak int) ani z lampą, więc może masz coś źle ustawione.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 22 kwietnia 2004, 13:50
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
Wiodący aparat, jeżeli chodzi o podobanie się Żonom. ;)

Co do jakości zdjęć - tak jak sądzę, że za dnia w plenerze nie są aż tak nie do pobicia w tej cenie (i C-740, i S5000 nie zostają daleko w tyle, o ile zostają), tak też uważam, że dobrej jakości nocne foty z Z1 jak najbardziej są do uzyskania. Vendeur i Ravw intensywnie nad tym pracują. A w sieci można znaleźć trochę całkiem udanych sampli nocnych, więc pewnie jest to do opanowania.

Pozdrawiam.


czwartek, 22 kwietnia 2004, 13:56
Zobacz profil
Post Re: wady po tescie z1
- u siebie nic takiego nie zauważyłem (kingston 256MB z ustawionym katalogowaniem względem daty i włączoną pamięcią numeracji zdjęć) -katalog nosi wtedy nazwe "dcim" i jest on zawsze ze wględu na sposób katalogowania -nie uważam tego za wadę

TAKA SAMA KARTA, TAKIE SAME USTAWIENIA :)
NIESTETY JEST TAK, KOPIUJE ZDJECIA DO KOMPUTERA, FORMATUJE KARTE W APARACIE, NASTEPNEGO DNIA ROBIE ZDJECIA I ZNOW PODLACZAM DO KOMPA, A TU: DWA KATALOGI W GLOWNYM:
[DCIM]
:
--- [DATA WCZORAJSZA]
--- [DATA DZISIEJSZA]
KATALOG Z DATA WCZORAJSZA JEST PUSTY.
MAM TAK W 90% PRZYPADKOW, NIE ZAUWYZYLEM REGULY ZADNEJ.

------
- zdjecia nocne - porazka moim zdaniem, niech mi ktos pokaze dobre zdjecie, nie jestem specjalista, nie wiem czy to moja wina, ale w trybie nocnym z lampa, na parkingu przed marketem nie moglem zrobic zdjecia samochodowi z wlaczonymi swiatlami... wyszla kaszanka

mógłbyś dokładnie to opisać? bo robiąc zdjęcie nocne samochodowi jadącemu na wprost, to trudno jest nie prześwietlić zdjęcia z powodu samochodowych leflektorów..

AUTO STALO NA PARKINGU, ROBILEM Z ROZNYCH STRON... TO JAK NARAZIE JEDYNE ROBIENIE ZDJEC W NOCY, PO KTORYM ZARZUCILEM TEMAT :)

-----
czasem mimo ustawionej lampy na AUTO RED EYE nie uzywa jej mimo, ze powinien - zdjecie wychodzi bardzo ciemne

nie wiem, może nie zdążyła się naładować? rozumiem że robione w trybie auto -jaki czas dobrał aparat? bo zwykle przy zdjęciach z lampą automat dobiera czas rzędu 1/250 -więc uwzględnia światło lampy..

NALADOWAC TO SIE PEWNIE NALADOWALA, A CZAS NIE PAMIETAM NIESTETY, FOTA SKASOWANA. CZY MAM ROZUMIEC, ZE JESLI CZAS JEST INNY NIZ 1/250 TO LAMPA NIE ZADZIALA?
-----


czwartek, 22 kwietnia 2004, 14:45
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
A po co w ogóle za każdym razem formatujesz tę kartę??? Ja nigdy tego jeszcze nie robiłem - po prostu przenoszę fotki na dysk i tyle.

A co do zdjęć, tonie możesz wysuwać takich osądów, po zrobienu serii zdjęć w jednej scenerii, zapewne w automacie i dokładnie nie znająć aparatu.

W naszym albumie sam przedstawiłem kilka zdjęć w bardzo ciemnych lub całkowicie bez światła pomieszczeniach i wyszły dobrze - też robione w automacie.

A co do zdjęć nocnych i zabaw z nimi, to zobacz na wątek: http://forum.swiatobrazu.pl/foto/viewtopic.php?t=1694 - ravw wykonał tam swoją Z2 kilka ładnych ujęć :) A Z2 nie różni się tak znacznie od swej poprzedniczki.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 22 kwietnia 2004, 16:27
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post Re: wady po tescie z1
grzesIO napisał(a):
- TAKA SAMA KARTA, TAKIE SAME USTAWIENIA :)
NIESTETY JEST TAK, KOPIUJE ZDJECIA DO KOMPUTERA, FORMATUJE KARTE W APARACIE, NASTEPNEGO DNIA ROBIE ZDJECIA I ZNOW PODLACZAM DO KOMPA, A TU: DWA KATALOGI W GLOWNYM:
[DCIM]
:
--- [DATA WCZORAJSZA]
--- [DATA DZISIEJSZA]
KATALOG Z DATA WCZORAJSZA JEST PUSTY.
MAM TAK W 90% PRZYPADKOW, NIE ZAUWYZYLEM REGULY ZADNEJ.
-każdorazowo formatujesz pamięć? - wiem że to jest najszybszy sposób czyszczenia pamięci -ja u siebie poprostu kasuję z poziomu komputera.. a formatuję sporadycznie..
grzesIO napisał(a):
AUTO STALO NA PARKINGU, ROBILEM Z ROZNYCH STRON... TO JAK NARAZIE JEDYNE ROBIENIE ZDJEC W NOCY, PO KTORYM ZARZUCILEM TEMAT :)
z zdjęciami nocnymi jest jeszcze jeden motyw -czas naświetlania.. zwykle - nie zwykle, zawsze w rachube wchodzą czasy przy których nie jest możliwe zrobienie zdjęcia "z ręki".
grzesIO napisał(a):
NALADOWAC TO SIE PEWNIE NALADOWALA, A CZAS NIE PAMIETAM NIESTETY, FOTA SKASOWANA. CZY MAM ROZUMIEC, ZE JESLI CZAS JEST INNY NIZ 1/250 TO LAMPA NIE ZADZIALA?
-idzie o to że poprostu pozwola się zorientować że lampa nie została wzięta pod uwagę

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


czwartek, 22 kwietnia 2004, 16:28
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2004, 09:46
Posty: 305
Lokalizacja: ŁódŸ
Post 
Ja wogole nie wiem gdzie w menu wybieramy format karty? Jest cos takiego?

Pytam powaznie

_________________
Minolta Z2 + 256MB - Sprzedana

Teraz Fuji S5500 + xD 256MB + statyw
http://www.komputery-attena.9x.pl


czwartek, 22 kwietnia 2004, 16:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
ravw napisał(a):
Ja wogole nie wiem gdzie w menu wybieramy format karty? Jest cos takiego?

Pytam powaznie

gdy masz przełącznik w położeniu do przeglądania zdjęć, to w pierwszym menu masz opcje delete, format i mark bodajrze :D

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


czwartek, 22 kwietnia 2004, 19:45
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2004, 09:46
Posty: 305
Lokalizacja: ŁódŸ
Post 
a ja nie przelaczam przelocznika tylko wciskam guzik QV i mam katalog zdjec :( cos namieszali w tej Z2 :)

_________________
Minolta Z2 + 256MB - Sprzedana

Teraz Fuji S5500 + xD 256MB + statyw
http://www.komputery-attena.9x.pl


czwartek, 22 kwietnia 2004, 21:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
ravw napisał(a):
a ja nie przelaczam przelocznika tylko wciskam guzik QV i mam katalog zdjec :( cos namieszali w tej Z2 :)
w z1 jest tak samo - to co Ty robisz to jest tak zwany szybki podglą.. ;) ja też go stosuje (QV) i może dlatego jeszcze przełącznik mi się nie zaciął? :D

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


czwartek, 22 kwietnia 2004, 21:40
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Tak, tylko nie zapominajcie, że przełącznik jest nie tylko do podglądu, ale przede wszystkim do "uruchamiania" wizjera :) Nie korzystacie z niego nigdy? Może jeszcze nie mieliście okazji, ale teraz w słoneczne dni pewnie się takowe nadażą :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 22 kwietnia 2004, 21:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
spoko. ja wizjera stosuje przy dluższych czasach gdy musze robic z ręki zdjęcie a nie ma o co innego oprzeć aparatu.. :)

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


czwartek, 22 kwietnia 2004, 22:01
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Ja zawsze formatuję kartę... bo czemu nie? Poza tym wolę mieć zdjęcia na karcie tak długo aż ine nagram ich na CD. (ostatnio dysk mi padł)

Ja też mam zawsze jeden pusty katalog 100cośtam w mojej A1. Ale jakoś mi to nie przeszkadza.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


piątek, 23 kwietnia 2004, 00:29
Zobacz profil
Post CD...
Vendeur napisał(a):
Tak, tylko nie zapominajcie, że przełącznik jest nie tylko do podglądu, ale przede wszystkim do "uruchamiania" wizjera :) Nie korzystacie z niego nigdy? Może jeszcze nie mieliście okazji, ale teraz w słoneczne dni pewnie się takowe nadażą :)


A propos kolejna wada - nie wiem jak w innych aparatach, ale jakis system antyodblaskowy na LCD by sie przydal, bo wizjer jest nie tegos...

No i zapomnialem dodac o takim bajerze, jaki mam w kamerze DV, ze redukuje delikatne ruchy reki, co przy x10 zoom by sie przydalo. Ale pewnie to jest bajer, ktory sie spotyka w drozszym sprzecie.

int - Co do pytania o formatowanie karty to tak, zawsze po przegraniu fotek, formatuje ja. Inna sprawa, ze nie powinno sie usuwac zdjec z poziomu komputera na karcie - vide: instrukcja :)

ravw - zobacz ile masz bajerkow w menu jak przelaczysz na podglad, tego pod QV nie ma

vendeur - co do fotek, ktory pokazales, to malo naturalnie to wyszlo: http://www.toya.net.pl/~my2/Noc1.jpg, ale jednak wyszlo... musze popracowac jak widac :)

Oczywiscie pozdrawiam
G.


piątek, 23 kwietnia 2004, 08:14
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL