Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 19:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Pytanko do użytkowników Z1 lub Z2 
Autor Wiadomość
Post Pytanko do użytkowników Z1 lub Z2
Witam, :P

Rozważam kupno Minolty Z2 (już praktycznie podjołem decyzję), ale mam jeszcze pewne wątpliwości. Niestety to nigdzie nie jest napisane w opisach albo są podane informacje sprzeczne. Dlatego zwracam się bezpośrednio do samych użytkowników. Interesują mnie następujęce kwestie:
1. Czy zoom cyfrowy w Z2 działa na zasadzie interpolacji tzn. zdjęcie w maksymalnym powiększeniu cyfrowym ma rozdzielczość taką samą jak zdjęcie bez zoomu cyfrowego, czy jednak rozdzielczość zostaje zmniejszona czyli z normalnego zdjęcia zostaje wykadrowany środek?
Są różne podejścia do zoomu cyfrowego przez różnych producentów i dlatego pytam.
2. Czy przy maksymalnym zoomie optycznym można zrobić zdjęcie ostre bez statywu ? Pytam, bo słyszałem ,że są problemy , ponieważ aparat nie ma stabilizacji?

Mam na razie HP 735 i chcę przeskoczyć na Minoltę Z2. Mam nadzieję, że różnica będzie odczuwalna. Może ktoś też tak ewoluował i podzieli są ze mną swoimi odczuciami.

Bardzo będę wdzięczny za wszelkie informację.
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Darecki
murder@poczta.onet.pl


sobota, 1 maja 2004, 08:14
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Pytanko do użytkowników Z1 lub Z2
Darecki2 napisał(a):
Witam, :P
1. Czy zoom cyfrowy w Z2 działa na zasadzie interpolacji tzn. zdjęcie w maksymalnym powiększeniu cyfrowym ma rozdzielczość taką samą jak zdjęcie bez zoomu cyfrowego, czy jednak rozdzielczość zostaje zmniejszona czyli z normalnego zdjęcia zostaje wykadrowany środek?
Są różne podejścia do zoomu cyfrowego przez różnych producentów i dlatego pytam.

rozdzielczość ma taką samą - jest to typowa interpolacja.
Cytuj:
2. Czy przy maksymalnym zoomie optycznym można zrobić zdjęcie ostre bez statywu ? Pytam, bo słyszałem ,że są problemy , ponieważ aparat nie ma stabilizacji?
wszystko zależy od oświetlenia obiektu i dobranego w związku z tym czasu migawki -w przypadku gdy czas ten będzie na tyle długi że moze wystąpić poruszenie to na lcd wyświetli się odpowiednia ikonka.. więc jeżeli czujesz/widzisz ż ejednak obraz niebezpiecznie Ci drży, to wystarczy oprzeć o coś aparat lub łokieć.. ale nie bój nic, dojdzesz do wprawy - w końcu nie sposób wszędzie taskać ze soba statyw :D
Cytuj:
Mam nadzieję, że różnica będzie odczuwalna.

napewno odczujesz różnicę - to ci gwarnatuję ;)

Cytuj:
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Darecki

ja również pozdrawiam i udanego zakupu życze

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


poniedziałek, 3 maja 2004, 13:46
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Mi się często udaje zrobić fotkę przy zoomie 10x :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 3 maja 2004, 13:58
Zobacz profil
Post 
:)

Dziękuję za informacje.

Utwierdza mnie to w chęci kupna Z2.

Dzięki,
Darecki


poniedziałek, 3 maja 2004, 17:07
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Miło nam bardzo :) Dołączysz do grona megazadowolonych posiadaczy Z1 :) (Musiałem to napisać Ginty :) ).

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 3 maja 2004, 17:10
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
Vendeur napisał(a):
Miło nam bardzo :) Dołączysz do grona megazadowolonych posiadaczy Z1 :) (Musiałem to napisać Ginty :) ).

chciałeś chyba napisać rodziny Z1/Z2 ;) bo o Z2 była mowa.. Vendeur - znowu coś paliłeś? Obrazek

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


poniedziałek, 3 maja 2004, 17:18
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
int napisał(a):
Obrazek


Widzę, że obczaiłeś jak dodawać własne emotki... :D

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 3 maja 2004, 17:32
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
Vendeur napisał(a):
int napisał(a):
Obrazek

Widzę, że obczaiłeś jak dodawać własne emotki... :D

Obrazek hehe.. tylko musze poszukać innego konta.. bo szykuje większą serię fotek i 9MB na republice to za mało hehe

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


poniedziałek, 3 maja 2004, 17:37
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Ja biorę emotki stąd: http://www.pclab.pl/modules.php?op=modl ... bg1=E5E5E5 .

A co do serwerów www, to jest o tym wątek tutaj: http://forum.swiatobrazu.pl/foto/viewtopic.php?t=1637 ; gdybyś znalazł coś nowego i ciekawego, to proszę dopisz tam koniecznie :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 3 maja 2004, 17:46
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 3 maja 2004, 12:39
Posty: 31
Post 
Witam :D Tak zachwalacie minolte że organizuje jakies wypady i spotkania i wogle ale naprzykład canon daje 100 mb za darmo na zdjecia na serwerze :lol: Przecietnie co 2 uzytkownik minolty narzeka na brak miejsca na fotki no i na co Wam jakies wypady w plener :wink:

_________________
POZDRAWIAM! :)


poniedziałek, 3 maja 2004, 18:50
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
soldier20 napisał(a):
Witam :D Tak zachwalacie minolte że organizuje jakies wypady i spotkania i wogle ale naprzykład canon daje 100 mb za darmo na zdjecia na serwerze :lol: Przecietnie co 2 uzytkownik minolty narzeka na brak miejsca na fotki no i na co Wam jakies wypady w plener :wink:


Nie wiedziałem o takich wypadach... Jak to załatwić? W Polsce też są?

A Minolta nie daje żadnego miejsca na serwerze w ogóle?

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 3 maja 2004, 18:52
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 3 maja 2004, 12:39
Posty: 31
Post 
Vendeur naprawde nie wiedziałeś..eee jaja se pewnie robisz :wink:

_________________
POZDRAWIAM! :)


poniedziałek, 3 maja 2004, 18:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL