Teraz jest niedziela, 23 września 2018, 06:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Minolta Z1/Z2 i ... 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 19 maja 2004, 16:24
Posty: 9
Lokalizacja: Kraków
Post Minolta Z1/Z2 i ...
Witam!
Czy próbował ktoś kiedyś zakładać do minolty z1/z2 nasadkę szerokokątną? I co z tego wyszło?
W instrukcji do Z1 czytałam, że aby używać nasadki należy włączyć jedną z funkcji w menu i wtedy aparat sam ustawi odpowiednią ogniskową. Czy to oznacza, że nasadka "wymusza" 28mm? czy też po prostu może zmniejszyć ogniskową o 0,75x i można nie przejmować sie funcją?
I jeszcze jedno: wiem, że w zależności od jakości nasadki można uzyskać niezamierzony efekt w postaci całkiem pokaźnej beczki :(
Czy dedykowana nasadka zca-100 też daje takie "udogodnienia"?

Tez jestem na kupnie aparatu i Z2 bardzo mi się podoba. Nawet bardzo bardzo ;) Z tym, że moim rewirem fotografii w przewadze jest architektura. A obiektywem o ogniskowej 38 mm to sobie raczej zdjęć nie porobię. I stąd moje pytanie.
Pozdrawiam
Fila


czwartek, 20 maja 2004, 15:30
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Nie można sobie ustawić w aparacie samemu tych 28mm. Trzeba mieć nasadkę, która to automatycznie wymusza. Nasadka firmowa Minolty jest dość dobrej jakości, niemniej jednak wszystkie takie cuda pogarszają jakość obrazu, właśnie poprzez zniekształcenia, utratę ostrości na brzegach i inne. Jednak ten model dedykowany nie jest zły pod tym względem. Musiałbyś obejrzeć zdjęcia i zdecydować, czy Cię satysfakcjonują.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 20 maja 2004, 16:35
Zobacz profil

Dołączył: środa, 19 maja 2004, 16:24
Posty: 9
Lokalizacja: Kraków
Post 
Vendeur - Chyba nie do końca jasno się wyraziłam: wg instrukcji w Z1 jest ustawienie wspomagające (?) nakładkę. (jest opcja dot. nakładki którą można włączyć lub wyłączyć) Zastanawiam się po prostu czy ona działa tylko na jednej ogniskowej. I jak działa. Oczywiście wszystko PO nałożeniu nakładki.
Bardzo chętnie bym sobie pooglądała zdjątka zrobione na Z1/Z2 z nakładką, ale jakoś w szędzie gdzie szukałam były co najwyżej z wide 38mm... :( Na razie w poszukiwaniach mam trochę mały staż.
Spróbuję jeszcze trochę poszperać, to może coś znajdę ;)
dzięki


czwartek, 20 maja 2004, 17:24
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Firmowa nasadka szerokokątna jest wyśmienita, jak na nasadkę (co niestety oznacza trochę to, że jest prosta jak na garbatego). Jakość zdjęć się pogarsza, ale pozostaje akceptowalna (w przeciwieństwie do innych nasadek). Jeżeli potrzebujesz szerokiego kąta, dołóż do A1. Naprawdę warto.


czwartek, 20 maja 2004, 21:46
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 23 marca 2004, 22:13
Posty: 63
Lokalizacja: Wroclaw
Post 
Jeśli ustawisz w menu, że masz założony Wide Angle to:
- w exifie będziesz miała info 28mm
- będzie wyłączona możliwości użycia zooma optycznego

Nie włączenie opcji korzystania z konwertera zmienia te dwie powyższe rzeczy. Oczywiście informacja w exifie o ogniskowej będzie wtedy błędna.


Przy okazji dwa w jednym czyli swiatło z lampy na suficie umieszczonej z lewego boku oraz porównianie 28mm i 38mm.
Foty robione z tego samego miejsca.


Obrazek
ISO 50
F 2.8
2.5s
WB manual na sufit


Obrazek
ISO 50
F 2.8
2.5s
WB manual na sufit


Moim zdaniem jeśli będziesz robiła architekturę i obiekt będzie bardziej oddalony niż u mnie to dystorsje będą mniej widoczne.
Poza tym czytałem gdzieś, że można usunąć jakimś softem beczki i poduszki.
Dużo też zależy od fotografowanego obrazu. Na moich zdjęciach gdyby nie drzwi lodówki to w miarę byłoby OK.

_________________
KM Dimage Z2


czwartek, 20 maja 2004, 22:19
Zobacz profil

Dołączył: środa, 19 maja 2004, 16:24
Posty: 9
Lokalizacja: Kraków
Post 
Pytanie do GrzesiekL:
to zdjęcie, które zamieściłeś było zrobione przy użyciu oryginalnej nakładki minolty? Jeśli tak, to nie wygląda tragicznie. Ostatnio bawiłam się zdjęciem z jakąś inną nakładką, co prawda zrobionym z innego aparatu, ale różnica jest jak między niebem a ziemią... I myślę, że nie dlatego, że aparat był inny...

Cytuj:
Poza tym czytałem gdzieś, że można usunąć jakimś softem beczki i poduszki.



Czy ktoś wie co to za soft którym da się usunąć beczki i poduszki? 2 godziny spędziłam na szukaniu tej opcji w photo-paint i zaczynam mieć podejrzenie, iż jej tam nie umieścili... :(

Dzięki za wyjaśnienia i załączone zdjęcia. :)


piątek, 21 maja 2004, 14:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 16 maja 2004, 22:40
Posty: 227
Lokalizacja: Krakoff
Post 
fila napisał(a):
Czy ktoś wie co to za soft którym da się usunąć beczki i poduszki? 2 godziny spędziłam na szukaniu tej opcji w photo-paint i zaczynam mieć podejrzenie, iż jej tam nie umieścili... :(


Paint Shop Pro 8 ma taka opcje, ale nie uzywalem wiec nie wiem na ile pomaga :)

Dodane> Sprawdzilem i tak dziala (niestety troche na jakosci traci)
Obrazek

_________________
Minolta Z2, SD 256MB, aku Energizer, tulejka+UV+Polar, statyw Velbon dx-888


piątek, 21 maja 2004, 15:38
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 23 marca 2004, 22:13
Posty: 63
Lokalizacja: Wroclaw
Post 
Tak oryginalny ZCW-100 sprzedawany w komplecie z tulejką.

brizz myślę że jakbyś obrabiał oryginalny plik z Z2 to pogorszenie jakości nie byłoby zauważalne.
W każdym razie efekt wyprostowania krzywizn wypadł super. Ciekawe czy gimp to ma?

_________________
KM Dimage Z2


piątek, 21 maja 2004, 18:45
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Za pomocą PS na pewno, a GIMPa prawdopodobnie, można uzyskać takie efekty, ale nie jest to jedna opcja, czyli samo kliknij i OK. Nie wiem jak to działa w Paint Shop Pro.

brizz napisz coś jak się to wykonuje.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 21 maja 2004, 21:01
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 16 maja 2004, 22:40
Posty: 227
Lokalizacja: Krakoff
Post 
Vendeur napisał(a):
brizz napisz coś jak się to wykonuje.


Z menu Adjust>Lens Correction> wybieramy to co chcemy poprawic (beczka, rybie oko, poduszka) nastepnie stopien korekcji i tyle :)

_________________
Minolta Z2, SD 256MB, aku Energizer, tulejka+UV+Polar, statyw Velbon dx-888


piątek, 21 maja 2004, 21:22
Zobacz profil

Dołączył: środa, 19 maja 2004, 16:24
Posty: 9
Lokalizacja: Kraków
Post 
jeszcze jedno pytanko o zca-100:
Jak to jest zrobione???
Czy tak jak niektóre nasadki szerokokątne składa się z 2 niezależnych części - soczewki makro (którą można używać jako makro) i drugiej soczewki, czy też jest to cacko jednoczęściowe, które nijak za soczewkę makro po rozkręceniu robić nie będzie?
Pozdrawiam
Fila


wtorek, 25 maja 2004, 11:00
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Ta nasadka jest jednoczęściowa niestety.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 25 maja 2004, 11:28
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL