Teraz jest sobota, 15 grudnia 2018, 07:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 A1 vs. PRO1 
Autor Wiadomość

Dołączył: niedziela, 7 marca 2004, 15:42
Posty: 10
Post A1 vs. PRO1
na wstepie powiem iz czytalem wszystkie tematy na forum zwiazane z A1 i Pro1 (tego drugiego jest akurat nie wiele) i nie znalazlem odpowiedzi...
stad moje pytanie:
MAJAC DO WYBORU MINOLTE A1 I CANONA PRO1 CO BYSCIE WYBRALI I NAJWAZNIEJSZE "DLACZEGO"?

mimo roznych polek na jakich sie znajduja...maja wiele wspolnego...mnie interesuje zoom 28-200mm ktory maja oba aparaty, oraz pelna mozliwosc zabawy przy ustawienich manualnych...

czym sie przejmowac?
duza aberacja w minolcie, czy ponoc mocniejszym winietowaniem w canonie?
canon to jenak model nowszy, ale 8mln pix ponoc bardziej szumi...
co wazniejsze, lepszy pierscien w a1 czy duzo lepszy LCD (pod wzgledem ustawien 360st) w pro1...
wadliwosc niektorych modeli minolty czy gorsze radzenie sobie w ciemnosci canona...?
no i automat...czasami tez chce byc na zdjeciu, wowczas przydala by sie opcja zrobienia dobrego zdjecia na ustawieniach auto, gdy robi je moja dziewczyna...z czym minolta wypada slabo...

co wy byscie wybrali, wiedzac iz canona mozna kupic juz za 820$ czyli cene porownywalna z minolta u nas...

http://www2.butterflyphoto.com/shop/pro ... ku=CANPRO1

wowczas nie byloby gwarancji na pro1 ale z drugiej stronie minolcie czesciej sie ponoc zdarzaja felerne egzeplarze...

Z gory bardzo dziekuje...zalezy mi na waszych opiniach i decyzjach a mniej odnosnikach typu "...a co dla ciebie jest wazniejsze..."pozdrawiam, hej


piątek, 28 maja 2004, 20:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Masz dziwne informacje o obu apratach..
moim zdaniem to NIE prawda że:
-A1 ma dużą aberrację!! BZDURA! ONA NAJMNIEJ ABERRUJE ZE SZYSTKICH CYFROWYCH KOMPAKTÓW. (może chodziło Ci o A2??)
-Pro1 radzi sobie w ciemności równie dobrze jak A1 (a może nawet lepiej).

Ja wybrałbym A1 z powodu małych aberracji i pierścienia na obiektywie. Niestety sam musisz pobawić się obydwoma aparatami żeby zobaczyć czy ten pierścień jest dla Ciebie tak samo dużym plusem jak dla mnie. Pro1 zawiódł mnie strasznie. Dla mnie jest o wiele mniej wygodny niż A1. Dla kogoś innego może jednak być inaczej.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


piątek, 28 maja 2004, 22:52
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 7 marca 2004, 15:42
Posty: 10
Post 
no mozliwe ze mi sie cos pomieszalo...zglebie to jeszcze...ale dzieki bonnum za odpowiedz...

chetnie poznam rowniez opinie innych...

pozdrawiam, hej.


piątek, 28 maja 2004, 23:13
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Aberracja w A1 :?: :shock: :?: :shock: Nie wierzę :lol:
PS. Jak ja uwielbiam tego typu porównania :D

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


sobota, 29 maja 2004, 10:12
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 7 marca 2004, 15:42
Posty: 10
Post 
ok...przepraszam...
chodzilo o szumy a nie aberracje.....bije sie w piers bo jest mi glupio...
a co do
"...PS. Jak ja uwielbiam tego typu porównania..."
to nie chodzi mi o zadne porownianie "SamP" - tylko o wlasne zdanie...i pytalem tych co je maja....
tak wiec zapraszam o opinie jezeli ma ktos cos rzeczowego do powiedzenia...
hej


sobota, 29 maja 2004, 20:37
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
SamP ma własne zdanie... wyrażone jest ono zresztą w podpisie: A1

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


niedziela, 30 maja 2004, 20:45
Zobacz profil
Post 
Sam mam A1 i faktycznie szumy mogą denerwować, ale pojawiają się przy naprawdę kiepskim świetle. Ale od kiedy uzywam NetImage do usuwania szumów przestałem się tym przejmować. W A1 wszystkie funkcje są pod ręką - pełno przycisków funkcyjnych. Aberacji to powiedzmy A1 nie ma. Pro 1 niestety nie znam, z opisów wynika że to niezły sprzęt. Poza tym trochę dziwne porównanie bo A1 na 5 mega pikseli a pro 1 8 mega. Właściwie należało by porównywać z A2. Osobiście twierdzę że 8 mega pikselowe kompakty lustrzankowe to nieporazumiebnie, na twoim miejscu rozglądałbym się za lustrzanką np. za canonem D300 lub Nikonem D70, albo pozostałbym przy aparatach z 5 mega pikselową matrycą


niedziela, 30 maja 2004, 22:31

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Ponadto ciężko będzie znaleźć osobnika, który u ż y w a ł obydwu aparatów a nie tylko trzymał je w ręku. Obydwa sprzęty są to już bardzo zaawansowane konstrukcje, które moim zdaniem kupuje się jako podstawowe aparaty. A swoje zdanie oczywiście mam :D Minolta A1. PRO 1 nie miałem w ręku więc nie mam co porównywać. Jak dotychczas jestem zadowolony z jej użytkowania. Jak dla mnie ten aparat aż w nadmiarze spełnia moje wymagania słabozaawansowanego amatora :lol:

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


niedziela, 30 maja 2004, 22:50
Zobacz profil
Post A1
Witam
Jedyna duża wada Minolty A1 to szumy z którymi wewnętrzny software sobie nie radzi, ale występuje to przy długich czasach naświletlania rzędu 10 sek i więcej. Ja używam programu Dark Frame jest rewelacyjny usuwa szumy metodą czarnej klatki jedyny minus to to że trzeba robić zdjęcia w rawie i potem powterzać to samo ujęcie z tymi samymi parametrami z zamkniętym dekielkiem ale powiedzmy sobie szczerze jak ktoś robi zdjęcia nocne to i tak metodą prób aż do osiągnięcia dobrego rezultatu. Podsumowując progrem jest rewelacyjny nawet przy ujęciach 25 sekundowych usuwa wszystkie szumy.
Pozostałe wady są nieistotne poza tym aparat ma naprawde wiele plusów a do największych zaliczam naturalne odwzorowanie kolorów oraz system stabilizacji który naprawdę działa (w przeciwieństwie do rozwiązań np. Canona) i pozwala na robienie zdjęć o których urzytkownicy aparatów bez tego systemu mogą tylko pomarzyć

Pozdr :wink: :wink: :wink:


środa, 29 września 2004, 16:34

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Ja bez chwili zawahania wybrałbym A1. Dlaczego? Bo Pro1 jest moim zdaniem kiepski:
- "oszukany" pierścień - ustawianie ogniskowej trwa dłużej i jest dużo mniej dokładne
- niepowalająca jakość zdjęć - szumi, winietuje
- nie jest szczególnie wygodna
- cena jest z kosmosu
- niezbyt rewelacyjny tryb automatyczny - zero przewagi nad A1
Poczekaj troszkę na Minoltę A200 z odchylanym LCD - widać, że Ci się to podoba :) To trochę okrojona A2 - na http://www.fotopolis.pl widziałem notkę.


środa, 29 września 2004, 17:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
A200 zapowiada się faktycznie całkiem interesująco.. zapowiadana na listopad - zobaczymy jak cena będzie się plasować pomiędzy A1 a A2 (z wskazaniem na który model)..

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


środa, 29 września 2004, 18:51
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 22:54
Posty: 18
Lokalizacja: Lublin
Post 
nie używałem nigdy Pro 1 więc na jego temat się nie wypowiem. Mogę się za to powiedzieć conieco o A1
- Szumy mało widoczne
- zoom na pierścieniu rewelacja (nie ciągnie z aku)
- tanie akumulatory (70 zł)
- wolno łapie ostrość (np w porównaniu do Sony MVC FD 97 - taki dziadek którego używałem wcześniej)
- na filmach przy używaniu zoomu i AF mizernie sobie radzi. Robisz zbliżenie a ostrość przez następne 5 sekund pozostaje na starym ustawieniu
- jest duuużo przycisków na obudowie = żeby robić zdjęcia nie musisz grzebać w menu - nie wiem jak w canonie ale to dla mnie bardzo ważne
- A1 chyba wygląda profesjonalniej

_________________
Mirek W.
http://www.fotolublin.prv.pl


piątek, 1 października 2004, 21:55
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 22:54
Posty: 18
Lokalizacja: Lublin
Post 
nie używałem nigdy Pro 1 więc na jego temat się nie wypowiem. Mogę się za to powiedzieć conieco o A1
- Szumy mało widoczne
- zoom na pierścieniu rewelacja (nie ciągnie z aku)
- tanie akumulatory (70 zł)
- wolno łapie ostrość (np w porównaniu do Sony MVC FD 97 - taki dziadek którego używałem wcześniej)
- na filmach przy używaniu zoomu i AF mizernie sobie radzi. Robisz zbliżenie a ostrość przez następne 5 sekund pozostaje na starym ustawieniu
- jest duuużo przycisków na obudowie = żeby robić zdjęcia nie musisz grzebać w menu - nie wiem jak w canonie ale to dla mnie bardzo ważne
- A1 chyba wygląda profesjonalniej

_________________
Mirek W.
http://www.fotolublin.prv.pl


piątek, 1 października 2004, 21:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL