Teraz jest środa, 12 sierpnia 2020, 08:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Batterypack do A1 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
NO WLASNIE...
ILE RAZYB PATRZE NA CENE, TO MI SIE SERCE KRAJE...
PRZECIEZ ZA TE CENE OZNA KUPIC DRUGI APARAT :!:
KURCZE...
SAM NIE WIEM CO MAM ZROBIC...

_________________
remanent...


sobota, 5 czerwca 2004, 18:43
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 22:54
Posty: 18
Lokalizacja: Lublin
Post 
emes napisał(a):
ciekawe...
widze ze maxxum flash 5600d jest za 358 eur
no to chyba wychodzi jakies +/- 1646 plz...
ciagle jednak "ciut" za duzo jak na moje mozliwosci... :(


mi udało się kupić używanego metza o parametrach lepszych niż 5600 HS(d) za 1000 zł

_________________
Mirek W.
http://www.fotolublin.prv.pl


poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 23:08
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
no to gratuluje - szkoda tylko ze nie jest w pelni kompatybilna z a1.
z minoltami a1 i a2 wspolpracuja we wszystkich czasach maxxum 2500, 3600, 5600 i tyle; niestety... :(

_________________
remanent...


poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 23:37
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
I przede wszystkim działają bezprzewodowo!

Mam jeszcze jedną ciekawostkę. Wreszcie pojawiły się w Polsce długo przezemnie oczekiwane konwertery szerokokątne do A1/2!!
Za 800zł w Vobisie!

Chyba się skuszę... zaraz po zakupie lampy 3600

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


wtorek, 3 sierpnia 2004, 13:41
Zobacz profil
Post 
3600 spokojnie wystarczy ...zresztąsą to lampy jeszcze spod bandery Minolty choć już niedługo pojawią się ich zmutowane wersje pod Konica Minolta.....sam mam lampe 3600 i spoko wystarcza .....zarówno do A 1 jak do Zetek ....czy niedługo do mojej nowej ....: Presioussss....give it to oursssssssss ...... - Dynax 7 Digital.........


czwartek, 5 sierpnia 2004, 00:50
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
ten to ma szczescie :!:
ciagle zgadnia co najlepsze... no poza lampa oczywiscie... :-)

_________________
remanent...


czwartek, 5 sierpnia 2004, 01:08
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Trochę się gubię.. chyba już to gdzieś wpisałem ale skoro mowa o lampach to dodam że:

-ponoć najlepszym wyjściem jest zakup lampy o cechach 5600 i cenie 3600 (no trochę wyższej) i działającej bezprzwodowo:
lampą tą jest:


tammtarrraraaaaaaaaam:


Sigma EF500 GD Super. Ważne jest to GD.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


czwartek, 5 sierpnia 2004, 02:10
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
o widzisz - cenna informacja, a pierwsze slysze.
jak w niej jest z hss :?:

_________________
remanent...


czwartek, 5 sierpnia 2004, 10:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Sorry, ale nie kumam pytania... może za wcześnie wstałem ;)

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


czwartek, 5 sierpnia 2004, 13:37
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
muxxum flashe synchronizuja od 1/12000s.
jak jest w przypadku tej sigmy :?:
dlaczego nigdzie nie moge jej w sieci znalesc?? jeszcze tej zwyklej (dez dg) ok, ale tej o ktorej piszesz - nawet zdanie, nie mowiac o cenniku... :(
mozesz cos podac :?:

_________________
remanent...


czwartek, 5 sierpnia 2004, 13:42
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Z tego co wiem to potrafi się zsynchronizować z krótkimi czasami. Aczkolwiek 1/12000... no cóż życzę szczęścia... co można takim czasem fotografować w nocy??

Faktycznie mało o niej w sieci. Znalazłem kilka sklepów z cennikami.. cena ok. 1200zł. Łatwiej o jej odpowiednik dla Canona:
podaje linka może mr V nie zauważy ;)
http://www..../szukaj?zaaw=1& ... submit.y=0

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


czwartek, 5 sierpnia 2004, 15:41
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
wielkie dzieki.
zastanawiam sie tylko jak sie pomiar ttl do pomiaru adi. ktore lepsze i efektywniejsze. maxxum flash mierzy adi i ttl, sigma ttl i tyle, a a1 zarowno jednym jak i drugim.
z drugiej storny - 1300 za sigma, a maxxum 5600 mozna miec juz za 1600; 3600 za 850.
trzeba to przemyslec...
powiedz mi prosze o co chodzi z tym
sigma:
Liczba przewodnia: 50 (105mm) [m przy ISO 100]
minolta:
Liczba przewodnia 56 metrów (przy 85 mm oraz ISO 100)
dlaczego minolta blyszczy dalej, pomimo 85mm :?:
chyba ze jakos mysle nie najlepiej... :?

_________________
remanent...


czwartek, 5 sierpnia 2004, 16:49
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
@emes
Chodzi o to że im szeszy kąt tym więcej światła wpada od obiektywu. Dla tego im szerszy kąt tym lampa "dalej świeci".

Faktycznie mały dylemat powstał... 3600, Sigma, czy 5600. Ale to dobrze. Wreszcie jest jakiś wybór.
Ja myślę że 1600zł za lampę (5600) to przesada i chciałem kupić Minolte 3600. Kupiłbym ją w fotojokerze za 999zł. Ale 3600 ma jedną wadę. Odchyla się tylko góra/dół więc jak robisz portrecik z pionowym kadrem to nie możesz odbijać światła od sufitu. Poza tym Sigma może działać jako dodatkowa lampa wraz z lampą wbudowaną. Pomiar światła może się pogubić, ale metodą prób i błędów można popstrykać fajne "studyjne" fotki z udziałem 2ch lamp :!: Z 2giej strony portrety zawsze można robić w poziomie a potem wykadrować (co zresztą jest wygodniejsze), lub trzymać lampę w łapie (bezprzewodowo) a do zabawy "w studio" można przecież wyk. zwykłą lampę (np.pokojową) a dzięki predefiniowanym ustawieniom balansu bieli zdjęcia na tym nie ucierpią.

Jedno wiem na pewno. Bezprzewodowość tych lamp jest czynnikiem najważniejszym. Szczerze mówiąc lampa w A1 jest tak dobra (co nie znaczy że mocna) że w zasadzie mógłbym się nią zadowolić.... zawsze mogę znaleść inne zastosowanie dla ok 1000zł...

A jak Ty to widzisz??

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


czwartek, 5 sierpnia 2004, 18:03
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
ja wlasnie troche zglupialem.
jakas lampe bym chcial, poniewaz zdjecia z grila kolo domu, czy z koncertu pana sojki na zewnatrz wieczorowa pora sa... nnnooooo... troszenke ciemnawe i nienajladniej doswietlone...
myslalem glownie nad 5600 (specjalnie prace na lipiec zlapalem), ale teraz zaczynam sie wachac pomiedzy minolta 5600 a ta sigma.
3600 nie bralem pod uwage glownie ze wzgledu na obrot palnika tylko gora dol. w pomieszczeniach zamknietych z lamanym sufitem (koscioly czy np zamki) mogloby to byc dosyc przydatne...
5600 ma jeszcze jedna ciekawa rzecz - -10 stopni nachylenia. ponoc mozna tym ciekawie rozwiazac problem doswietlonej gory zdjecia, a cienego dolu...
nie wiem dlaczego, ale w cos mnie ciagle sklania do 5600.
rozumiem ze 5600 tez moze sluzyc jako druga "pomocnicza" lampa.
kurcze nie wiem - po prostu zglupialem...
przypomina mi sie zakonczenie bajki o osiolku, ktory dostal apu w dwoch zlobach:
"z nadmiaru jadla zwierzyna padla." :wink:
no i co tu poczac... :?:
tak w ogole, to 3600 jest na allegro za 850 pln.
link podawalem gdzies w temacie "nie kupujcie z1 ani a2"

_________________
remanent...


czwartek, 5 sierpnia 2004, 21:42
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
No niby racja... ale z tego co wiem 5600 nie może działać jako 2ga lampa razem z wbudowaną... choć może się mylę. Idealnym wyborem będzie chyba Sigma...

Jeśli zdecyduję się na 3600 to kupię w fotojoko. 850 na allegro + 20-50zł przesyłka i mamy różnicę 100zł... nie warto ani czekać ani ryzykować.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


czwartek, 5 sierpnia 2004, 23:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL