Teraz jest piątek, 21 września 2018, 01:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Minolta A! i fotki z fotolaby 
Autor Wiadomość

Dołączył: piątek, 2 kwietnia 2004, 21:44
Posty: 7
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post Minolta A! i fotki z fotolaby
Cześć Wszystkim. Mam pytanie czy Minolta a1 trzeba w jakiś szczególny sposób wykonywac zdjęcia chcą je dać do wywołania w fotolabie???
Otóż spotkało mnie coś takiego że odebrane fotki z fotolaby są za "ciepłe" za żóte. gość robiący mówi że jest coś z balansem bieli. Zdjęcia były robione z balansem automatycznym i przy użuciu lampy błyskowej Minolta 3600 hs(d). Te same foty nagrane na płte CD i oglądane na DVD są idealne podobnie jest na minitorze kompa.Na aparacie mam ustawione "adobbe" jako kolor. Proszę o porade moim skromnym zdaniem chyba coś nie tak w fotolabie acha zdjęcia były robione z karty CF.
Pozdrawiam i oczekuje za informacja lub podaniem jak należy ustawić aparat aby wszystko było OK

_________________
foto


wtorek, 8 czerwca 2004, 10:48
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2004, 09:46
Posty: 305
Lokalizacja: ŁódŸ
Post 
tez sie z tym spotkalem zupelnie inne zdjecia mam na kompie i na dvd niz potem wychodza z fotolaba (ale naszczescie tylko tego w mediamarkecie) choc facet zarzeka sie ze to nie jego wina - ale w innym fotolabie jest ok
A mowie wam bylem zalamany jak zobaczylem co wyszlo z mojej minolty z2 az wstyd jak fotolab potrafi zniszczyc zdjecia :(

_________________
Minolta Z2 + 256MB - Sprzedana

Teraz Fuji S5500 + xD 256MB + statyw
http://www.komputery-attena.9x.pl


wtorek, 8 czerwca 2004, 17:03
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
To kwestia tylko i wyłącznie fotolabu. Zmień!!! Ostatnio robiłem w FotoJokerze i wyszły naprawdę przyzwoicie (odwzorowanie kolorów sprawdzane na matrycy Macbetha było OK), ale to może zależeć od miejsca, czasu i w ogóle. Trzeba trochę poeksperymentować z fotolabami. Zwykle nie opłaca się kusić ani na supertanie fotolaby (vide Rossmann - o Boże...), ani na drogie fotolaby "osiedlowe" (często jeszcze gorsze badziewie).


wtorek, 8 czerwca 2004, 21:01
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Problem może być powodowany zapisem "adobe". Choć wina leży po stronie labu, to może wynikać ze stosowania innego trybu barwnego.
Ja też robię zdjęcia w fotojokerze. Za 1szym razem wyszły cudownie (byłem w szoku), ostatnio niestety wyszły fatalnie :(

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


wtorek, 8 czerwca 2004, 21:51
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
fotobłoto powiadasz... hmm....
fakt - jezeli nie przeszkadza Ci doplacanie 4 pln za otworzenie pudelka z plytka, to jakosc jest ok; mnie drazni w fotowalecie to, ze dopoki sie im placi jest ok, a gdy sie juz zaczyna wymagac, to juz nie sa tacy chetni do wspolpracy...
fotojoker, to rewelacyjnie dobrana nazwa (chyba przez przypadek)
wszak joker nie jest ogolnie najwyzsza karta, tylko najwyzsza w danym momencie;
2 joker moze przebic jako 3, nie zawsze jako as...
taki i fotojoker; jak mu spasuje, tak gra... :(

_________________
remanent...


czwartek, 10 czerwca 2004, 23:43
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
święte słowa... ale lampę i tak kupię u nich... do wyboru mam jeszcze Vobisa.. a jego BARDZO NIE LUBIE

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


sobota, 30 października 2004, 12:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL