Teraz jest sobota, 21 kwietnia 2018, 17:46




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 NIE KUPUJCIE Z1 ANI Z2!!! 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 22:07
Posty: 43
Post NIE KUPUJCIE Z1 ANI Z2!!!
Od trzech tygodni jestem użytkownikiem Z2. Nie mam zastrzeżeń do możliwości technicznych tego sprzętu i jakości zdjęć, ale jakość obudowy jest gorsza od zabawek kupionych na odpustowym straganie. Obchodzę się z aparatem jak z jajkiem i krew mnie zalewa jak widzę scierającą się srebrną farbkę na najczęsciej używanym przycisku. Na korpusie pojawiły się obtarcia od fabrycznego paska do zakładania aparatu "na szyję". Zastanawiam się ile czasu upłynie nim całkiem zejdzie to sreberko z aparatu i pokaże się biały plastik. Zakładając świerze akumulatorki drżę, aby nie uszkodzić klapki zamykającej baterie, jest tak delikatna, że mam wrażenie iż się złamie na zawiasach lada moment. Jeśli używacie aparatu w górach, nad morzem lub poprostu często go nosicie Z1 lub Z2 to fatalny wybór, aparat nadaje się do trzymania go w domu i robienia zdjęć na imieninach lub komunii. Zaraz mi ktoś doradzi żebym sobie kupił Zenita bo to pancerny aparat i można nim rzucać o ścianę i nic mu się nie dzieje, ale od sprzętu za prawie 2000zł mogę chyba wymagać trochę większej wytrzymałości na czynniki zewnętrzne. Mam wrażenie, że kupiłem bardzo drogą jednorazówkę i już niedługo będę musiał kupic nowy aparat bo ten się zaraz rozleci. Żałuję, żałuję i jeszcze raz żałuję tego zakupu. Jestem ciekaw jak naprawdę wygląda Z1 Vendeura po kilkumiesięcznym użytkowaniu (ale chyba się go już pozbył bo nie widzę tej cytrynowej Z1 na forum)
Pozdrowienia


środa, 4 sierpnia 2004, 22:56
Zobacz profil
Post 
bawilem sie Z1 w sklepie i tez nie za bardzo mi sie podobałą jakośc wykonania ,
nie wiem czy wszystkie Minolty maja kiepskie obudowy ,ja mialem dzisiaj przykrą niespodziankę ,moja Minolta E203 spadła mi z wysokości 15cm ,była w grubym pokrowcu i masakra, nie przypuszczałem ze cos moglo sie wogóle stać z nią ,po wyjeciu z pokrowna okazalo sie ze :
-pękło mocowanie pokrywy baterii
-uszkodzilo sie mocowanie baterii co spowodowało iz baterie wpadły głebiej do środka :cry:
jakie aparaty maja solidnejsze obudowy ,z aluminium albo innego metalu ???


środa, 4 sierpnia 2004, 23:08
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post Re: NIE KUPUJCIE Z1 ANI Z2!!!
pavelek napisał(a):
Jestem ciekaw jak naprawdę wygląda Z1 Vendeura po kilkumiesięcznym użytkowaniu (ale chyba się go już pozbył bo nie widzę tej cytrynowej Z1 na forum)
Pozdrowienia


Oczywiście, że ją mam - przecież daję czasami nowe fotki w Pokazoofce...

Stan mojej Minolty Z1, po około 8 miesiącach użytkowania i 5000 zdjęć (chyba więcej niż Ty).

NIGDY nie było żadnej awarii. Żadna farba mi nie schodzi z obudowy, a tym bardziej z przycisków. Nie obchodzę się z nią jak z jajkiem i mimo to nic jeszcze nie ułamałem. Czasami tak jest, że jak ktoś zbytnio uważa, to właśnie jemu coś się stanie. Mam na aparacie tylko 2 ryski - jedna od przypalenia ogniem z rakiety na sylwestra 8) a druga nie wiem skąd... Ale naprawdę trzeba się przypatrzeć, żeby je dostrzec.

PS. Gdzieś tu były fotki mojej Minolty robione całkiem niedawno... Oto one, choć nic na nich nie widać:

Obrazek




Obrazek

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 4 sierpnia 2004, 23:46
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 25 lipca 2004, 14:11
Posty: 63
Post 
Olympus c-5060 ma chyba jakas magnezowa obudowe czy cos w ten styl.
Jezeli sie myle to niech ktos mnie poprawi
pozdrawiam

_________________
C-5060, PT-020, FL-20, CF 512mb Kingston Elite Pro i jaki� tam statywik z media...
Fuji F10 na imprezki na 1GB...
Canon 40D, narazie na 17-85 f/4.0-5.6, w planach jakies eLki


środa, 4 sierpnia 2004, 23:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 17 lipca 2004, 00:02
Posty: 45
Lokalizacja: z Calibry
Post 
Heh jaki fajny statywik. To jest ten Velbon ? Pomimo iz go prawie nie widac, wydaje sie ciekawy.

_________________
-> Chorwacja - wyspa Hvar - foto-relacja na stronie : http://www.k-a.prv.pl / zapraszamy !
-> Wybierasz się na weekend ? Ta strona jest dla Ciebie -> http://www.k-a.prv.pl -
-> Olympus c-4000 / tulejka + UV + Polar + Statyw
-> Olympus Foto Club PL / # members 486


środa, 4 sierpnia 2004, 23:58
Zobacz profil

Dołączył: środa, 28 lipca 2004, 13:16
Posty: 1
Lokalizacja: Koniec œwiata
Post 
Ja równiz jestem posiadaczem minolty Z1 i uwazam ze to swietny aparat za te pieniądze.Co do obudowy to faktycznie mogła by byc z lepszego materiału ale pomyslcie o ile zwiększył by sie koszt aparatu gdyby był z aluminium albo czegoś podobnie wytrzymałego, tak pozatym to wiekszosc aparatów jest z plastiku.Co do wytrzymałosci na wstrząsy to miałem sytuacje gdzie mój aparat przewrócił sie ze statywem do tyłu :( i efektem tego mam pekniętą szybkę i porysowana obudowe.Mimo tych urazów robie nadal zdjęcia i nic sie nie zepsuło w środku.


czwartek, 5 sierpnia 2004, 00:14
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
www.k-a.prv.pl napisał(a):
Heh jaki fajny statywik. To jest ten Velbon ? Pomimo iz go prawie nie widac, wydaje sie ciekawy.


To jest on, ale przecież nic nie widać... Nie rozumiem, co tam ciekawego.



Obrazek Obrazek

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 5 sierpnia 2004, 01:10
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Ale, ale! Co to za tuba na mordce Z1?? Ta czarna oczywiście? I jeszcze pytanie: bawiłeś się lampą 5600 (to ją widać na zdjęciu?) jak ma sie ona do 3600?? Warto dopłacać?

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


czwartek, 5 sierpnia 2004, 02:04
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
To czarne to osłona przeciwsłoneczna (gumowa), a lampa oczywiście 5600 HS. 3600 nie znam, więc nie wiem.

Poniżej masz porównanie zdjęcia z wbudowaną lampą w Minolcie Z1 i z nałożoną 5600 HS - odległość od obiektu 30-50M (taka rozpiętość); ISO 100.


Obrazek


............ :lol: :lol: :lol: :lol: Widać, jak się błysk odbija w otchłani, w szybie po lewej :lol: .






:shock: 8) :shock:




Obrazek

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 5 sierpnia 2004, 02:11
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Te zdjęcia już widziałem.. ale mówią one tylko ża 5600 dobrze sobie radzi.. pytanie czy (w sensowniejszych warunkach) 3600 poradzi sobie równie dobrze.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


czwartek, 5 sierpnia 2004, 02:44
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Właśnie tak myślałem, że widziałeś...

Ale przecież 3600 jest po prostu słabsza od 5600 i ma może mniejsze możliwości. Może gorszy zoom i inne pierdołki. Ale jestem pewien, że sobie poradzi. Musialbyś poszukać, bo ciężko dostać nawet tę lampę. Na Allegro pełno 5600, ale nic z 3600.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 5 sierpnia 2004, 02:57
Zobacz profil
Post 
Jestem posiadaczką Z1 od dwóch tygodni i faktcznie zauważyłam, że obudowa jest bardzo delikatna. Aparat jak na moj gust jest super fajny ale obudowa to faktycznie tanedeta. Nose sie wiec z zamiarem zakupu futerału na aparat.
Czy moglibyscie mi polecić jaki futerał kupiuć oraz gdzie. Interesuje mnie futerał nie orginaly bo orginał kosztuje pewnie majątek.

bardzo przosze o porady

Katarzyna


czwartek, 5 sierpnia 2004, 09:43
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
co do mf 3600 hs, to dowietla do okolo 30 metrow a nie granice 50, oraz palnik nie jest ruchomy w poziomie (5600 jest, co widac na zdjeciu Vendeura).
z tego co kiedys czytalem (wszyscy chyba pamietaja moga goraczke za 5600; nota bene kto wie...) to jest jeszcze nie wielka roznica z ustawieniami, ale to juz glowy nie dam.

_________________
remanent...


czwartek, 5 sierpnia 2004, 10:19
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
emes napisał(a):
co do mf 3600 hs, to dowietla do okolo 30 metrow a nie granice 50, oraz palnik nie jest ruchomy w poziomie (5600 jest, co widac na zdjeciu Vendeura).
z tego co kiedys czytalem (wszyscy chyba pamietaja moga goraczke za 5600; nota bene kto wie...) to jest jeszcze nie wielka roznica z ustawieniami, ale to juz glowy nie dam.


No to przecież pisałem, że różnica w mocy - powinno być 36 vs. 56 metrów przy ISO 100 i jakiejś tam ogniskowej.

A poważnie 3600 nie ma zoomu (czyli ruchomego palnika)? Tak sobie myślałem, że może jednak ;). Ale chyba za tania na takie cuda.

Katarzyna napisał(a):
Nose sie wiec z zamiarem zakupu futerału na aparat.


Akurat to powinnaś zrobić na samym początku... Z każdym aparatem, nie tylko kruchą Z1 ;).

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 5 sierpnia 2004, 10:36
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
zle sformuowalem wypowiedz.. czy palnik ma zoom nie wiem, ale chodzilo mi o ruch calej gornej czesci lampy.
np robiac zdjecia w pionie skierujesz w 5600 palnik na sufit. w 3600 juz nie...

_________________
remanent...


czwartek, 5 sierpnia 2004, 10:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL