Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 06:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Jak ustawić ostrość w Z1 
Autor Wiadomość
Post Jak ustawić ostrość w Z1
Mam problem. Nie jestem zaawansowanym fotografem, dlatego prosze Was o pomoc. Mam minolte Z1 - i chcialbym robic takie zdjecia ze np. widac osobe stojaca 2 metry przede mna idealnie, natomiast to co za nia, JAK I PRZED NIA jest rozmazane.

1.
Czytalem ze trzeba pobawic sie troche przyslona, ale czy jest najmniejsza czy najwieksza - zdjecia sa takie same (poza tym ze jesdno ciemniejsze - drugie jasniejsze), nie widze zadnego rozmazania.

A jak skorzystam z macro? Uda sie?

2.
Mam tez taki problem z macro - ze jak ustawie aparat przy malym przedmiocie - to ustawi ostrosc... ale jak przycisne spust do polowy, to wszystko psuje i obraz sie rozmazuje.

3.
Na jakim trybie robicie zdjecia? Manual czy "P"?

4.
Jak ustawie na "P" i przytrzymie spust do polowy to aparat mierzy swiatlo i ostrosc takze? A co jak przytrzymie spust na manualu? Przeciez tam ustawiam jakie ma byc naswietlenie


piątek, 6 sierpnia 2004, 21:10
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post Re: Jak ustawić ostrość w Z1
Anonymous napisał(a):
Mam problem.

Każdy z nas jakieś ma.

Anonymous napisał(a):
Czytalem ze trzeba pobawic sie troche przyslona, ale czy jest najmniejsza czy najwieksza - zdjecia sa takie same (poza tym ze jesdno ciemniejsze - drugie jasniejsze), nie widze zadnego rozmazania.

Liczba przysłonowa powinna być jak najmniejsza ( największy otwór ).
Ponadto efekt ten lepiej wychodzi przy dłuższej ogniskowej.

Anonymous napisał(a):
A jak skorzystam z macro? Uda sie?

Makro na pewno się uda.

Anonymous napisał(a):
Mam tez taki problem z macro - ze jak ustawie aparat przy malym przedmiocie - to ustawi ostrosc... ale jak przycisne spust do polowy, to wszystko psuje i obraz sie rozmazuje.

A może za blisko przedmiotu, lub ostrość jest łapana na tło ?

Anonymous napisał(a):
Na jakim trybie robicie zdjecia?

Według uznania.

Anonymous napisał(a):
Jak ustawie na "P" i przytrzymie spust do polowy to aparat mierzy swiatlo i ostrosc takze? A co jak przytrzymie spust na manualu? Przeciez tam ustawiam jakie ma byc naswietlenie

Złapie ostrość i przełknie nastawy.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


piątek, 6 sierpnia 2004, 21:19
Zobacz profil
Post 
Odczuwam cien ironi w Twoim glosie, ale niestety nie wszyscy znaja sie tak dobrze na aparatach - dlatego nie smiej sie ze mnie.

Najbardziej chodzi mi o to jak zrobic ze zdjecie bedzie ostre np 1 metr ode mnie... albo 5 metrow.... a to co przed i za rozmazane. Jak ustawialem przeslone na f 2.8 to nic nie dalo!


piątek, 6 sierpnia 2004, 21:28
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Anonymous napisał(a):
Jak ustawialem przeslone na f 2.8 to nic nie dalo!


Niemożliwe! Może nic nie było przed ani za obiektem fotografowanym... ;)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 6 sierpnia 2004, 21:40
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
:evil:

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


Ostatnio edytowano wtorek, 25 stycznia 2005, 20:30 przez Grisza[Gen], łącznie edytowano 1 raz

piątek, 6 sierpnia 2004, 22:04
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
A ja może zaporonuję coś innego i odkrywczego:



PRZECZYTAJ INSTRUKCJĘ.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 6 sierpnia 2004, 22:12
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2003, 19:56
Posty: 348
Lokalizacja: ŁódŸ
Post !!
Pierwsze co zrobiłem po zakupie cyfry to przeczytałem pobieżnie instrukcje. Później wziąłem się za aparat ,a następnie dokładnie przewertowałem każdą stronę magiczniej ksiązki(instrukcjia) :wink: .

_________________
Canon A 70. Karta 128 MB KINGSTON, statyw Weifeng WT 3550 pokrowiec x2 TAMRAC i FiordNansen. GP SMART i EMOS MW 9168 +Aku 4x GP 2100 i 4x2300. (Oraz 12xGP 1300).


piątek, 6 sierpnia 2004, 22:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
Chlopaki, powiedzcie mi o co w tym chodzi. Jak wlaczam tryb macro i przyblizam sie do fotografowanego przedmiotu, aparat sam ustawia ostrosc. Niby wszystko cacy, ale gdy przycisne do polowy spust - nastawia mi swiatlo i... totalnie rozmazuje mi obiekt (!). Tzn przez ta chwile ustawiania ostrosci z przycisnietym spustem - aparat najpierw idealnie ustawia ostrosc i pol sekundy potem rozmazuje.

Czy ja mam uszkodzony autofocus?

W obronie aparatu chce zaznaczyc ze po pierwsze: manualnie ostrosc moge ustawic bezblednie. po drugie: autofocus blednie odmierza w polowie przypadkow. Tylko ze zauwazylem, ze lapanie ostrosci zalezy od pozycji przedmiotu i pogody na dworze.

Dzisiaj sprawdzalem w ten sposob: wieczor, slonce zachodzi. Fotografuje zapalke na jasnym stole pod swiatlo - nie potrafi ustawic ostrosci w 80%, dopiero za ktoryms razem. Zmienilem pozycje i robilem zdjecie wraz ze sloncem (dodam ze nie swiecilo za mocno - to byl wieczor, nie piekny sloneczny dzien) i zlapal od razu.

Czy moje obawy sa sluszne?

(manuala moge zrobic w kazdych warunkach - natomiast tego wieczora nie bylo tak strasznie ciemno zeby nie mogl zlapac ostrosci)

Pewnie wszystkie Z1 w gorszych warunkach maja te problem, czy tak?

Czy jednak niepotrzebnie sie martwie?



Jeszcze jedno: preferujecie uzywanie autofocusa czy manuala (to zalezy od warunkow - ale chodzi mi o dzien)

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


sobota, 7 sierpnia 2004, 20:56
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Recepta na małą głębię ostrości jest bardzo prosta - maksymalny zoom i minimalna liczba przysłony. Głębia powinna być minimalna.


sobota, 7 sierpnia 2004, 22:05
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
Ale swiatlo tez pewnie ma wplyw na lapanie ostrosci. Co na to wszystko inni - a Vendeur?

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


sobota, 7 sierpnia 2004, 22:30
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 14:37
Posty: 160
Lokalizacja: Poznań
Post 
Nie bój nic, mój A80 zachowuje się w miarę podobnie. Tzn. jeżeli oświetlenie jest słabe i robię w trybie makro, i zastosuję większy zoom [przez co w obiektywie ginie więcej światła], to często zdarza się mu łapać ostrość w stylu: już mam, już prawie mam, jeszcze mała chwilka, może następnym razem...
Pomaga zwykle doświetlenie czymkolwiek, co potem można zdjąć z kadru [trzeba wszak pamiętać o tym, że należy wtedy zastosować jakąś korektę ekspozycji, żeby po zdjęciu wspomagającego doświetlenia nie uzyskać niedoświetlonego kadru]

To chyba tyle.

Pozdr,
kSh

PS. A co do małej głębii ostrości - w A80 jest całkiem miła, a z zoomem 10x jak w Zetce, powinna być już bajka.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


niedziela, 8 sierpnia 2004, 00:55
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
shadoow napisał(a):
Ale swiatlo tez pewnie ma wplyw na lapanie ostrosci. Co na to wszystko inni - a Vendeur?


Ja ZAWSZE używam AF, no chyba, że się uprze i za nic nie ustawi ostrości. W trudnych warunkach jest to rzeczywiście dość częste. Bez obaw.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 8 sierpnia 2004, 03:02
Zobacz profil
Post 
Witam użytkowników forum
Wracając do pytania głównego to IMHO się nie da. Rady których udzieliliście tzn. mała przysłona i duża ogniskowa są jak najbardziej słuszne i trochę pewnie pomagają. Cały problem leży jednak w niewielkich rozmiarach cyfrówek (a włściwie matryc) i związanych z nimi niewielkimi długościami ogniskowych. W takich przypadkach przy przysłonie 2,8 uzyskuje sie głębie ostrości taką jak przy 8-11 w 35mm (można powiedzieć żę przysłona 2,8 odpowiada 11). I stąd właśnie problem autora pytania że po ustawieniu najmniejszej przysłony nie uzyskał odpowiedniego efektu. W 35mm miałby około 40cm ostrości a cyfrówce ma 4m.
Tak na marginesie mała dygesja. Jakieś dwa lata temu gdy cyfrówki zaczęły zdobywać rynek taką właściwość uważano za wielką zaletę ( nie można zrobić nieostrego zdjęcia) i z ironią zbywano tych co mieli odrębne zdanie. Cieszę się że w końcu ktoś zauważył potrzebę uzyskania nieostrego obrazu. Po okresie zachwytu wreszcie zauważa się wady (zalety chyba wszyscy widzieli od początku).
Świat wreszcie wraca do normalności. :D
PS. Problem tytułowego postu mozna jeszcze rozwiązać w ten sposób że ustawiamy ostrość przed lub za fotografowanym obiektem. Wtedy obszar nieostry wypadnie tylko z jednej strony fotografowanego obiektu ale bedzie wyraźnie widoczny.
pzdr


niedziela, 8 sierpnia 2004, 16:47
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
:evil:

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


niedziela, 8 sierpnia 2004, 18:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL