Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 21:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Minolta Z1 lub Z2 
Autor Wiadomość
Post Minolta Z1 lub Z2
mam pytanko do forumowiczów czy w minolcie z1 lub z2 jest moliwo ladowania baterii przez kabel USB


piątek, 20 sierpnia 2004, 17:31
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
:evil:

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


Ostatnio edytowano wtorek, 25 stycznia 2005, 20:46 przez Grisza[Gen], łącznie edytowano 1 raz

piątek, 20 sierpnia 2004, 17:54
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Baterii się nie ładuje :) Ładowanie akumulatorów przez USB też jest kretyńskim pomysłem. Powtarzam do znudzenia - do ładowania dobrych akumulatorów, tylko dobra, procesorowa ładowarka - np. EMOS MW9168.


piątek, 20 sierpnia 2004, 18:51
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
TomekK napisał(a):
Baterii się nie ładuje :) Ładowanie akumulatorów przez USB też jest kretyńskim pomysłem.


Hm. a dlaczego tak sadzisz, ja nie widze w tym niczego kretynskiego. Widzisz jakas roznice na korzysc ladowarki zewnetrznej? Jezeli w urzadzenie jest wbudowany "modul ladujący" to fakt zasilania go via usb nie wiele sie rozni od zasilania innego - smiem twierdzic ze w niektorych wypadkach bywa bardzo pprzydatny. Co nie zmienia faktu z mozliwosc podpiecia zasilania z gniazdka jest bardziej postawowe a via usb jest bardzo dobrym dodatkiem.


TomekK napisał(a):
Powtarzam do znudzenia - do ładowania dobrych akumulatorów, tylko dobra, procesorowa ładowarka - np. EMOS MW9168.


No powiedzmy ze masz racje. Do dobrych aku trzeba dobra ladowarke - to sie zgadza, ale dalsza wypowiedz juz srednio. Emos MW9168 to jest wmiare dobra ladowarka w klasie mocno low-end ze tak powiem. A co do procesora to sie mylisz i to grubo. W tej ladowarce jest taki sam procesor jak w moim 10letnim kalkulatorze co to potrafi odejmowac , dodawac, mnozyc i dzielic tylko. W tej MW nie ma czegos takiego jak procesor, jest tylko detekcja -DV, a fakt ze na pudelku pisze procesorowa to tylko zabieg marketingowy - pisalem to juz z 10 razy ale jak widac nie wszyscy czytaja inne posty.

Oczywiscie jak na tania ladowarke to w tej klasie MW9168 jest przyzwoita propozycja


piątek, 20 sierpnia 2004, 19:02
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
1. Popatrz, jakie natężenia prądu może zapewnić Ci USB. Akumulatory Ni-MH ładuje się impulsowo, trudno uzyskać odpowiednie natężenia z portu USB.
2. MW9168 nie jest świetną ładowarką. Ale twierdzę, że jest bardzo dobrą. I biorąc jakość w stosunku do ceny (nawet jeżeli wliczyć szybsze zużywanie się akumulatorków) nie ma konkurentów.
3. To jest procesor, czy go nie ma? Na moje jest, choć ładowarki nie rozbierałem, przyznaję. To, że jest procesorowa, wcale nie znaczy, że w środku jest od razu jakiś Itanic czy Alpha AXP. Ten procesor (układ scalony) niewiele musi umieć. Warunki na zakończenie ładowania są stosunkowo proste, ale nie banalne (tzn. nie ma - wyłącz po n godzinach), nie potrzeba więc potężnego procesora.


sobota, 21 sierpnia 2004, 18:14
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
TomekK napisał(a):
1. Popatrz, jakie natężenia prądu może zapewnić Ci USB. Akumulatory Ni-MH ładuje się impulsowo, trudno uzyskać odpowiednie natężenia z portu USB.


Wszystko jest wystarczajace, nie widze najmniejszego problemu aby wlasnie tak ladowac aku - przy okazji istnieje calkiem sporo ladowarek ktore maja taka mozliwosc (np. MW 1270(4) Intercept)

TomekK napisał(a):
2. MW9168 nie jest świetną ładowarką. Ale twierdzę, że jest bardzo dobrą. I biorąc jakość w stosunku do ceny (nawet jeżeli wliczyć szybsze zużywanie się akumulatorków) nie ma konkurentów.


Konkurentow ma i to co niemiara - chociazby wyzej wymieniony model, zreszta konkurentow mozna by wymieniac na peczki. Najwieksza wada wymienionej przez ciebie ladowarki jest to ze nie ma 4 oddzielnych kanalow ladujacych co jest bardzo istotne. Na 100 kompletow aku ciezko ci bedzie trafic chociaz jeden w ktorym wszystkie aku beda sie w stanie naladowac w identycznym tepie do identycznych pojemnosci, a owa ladowarka widzi w uproszczonym zanczeniu "zbiorczy poziom naladowania", co moze powodowac przeladowanie jednego badz kilku aku - przynajmniej jeden bedzie naladowany ok ale kazdy z 3 pozostalych moze zostac przeladowany.

TomekK napisał(a):
3. To jest procesor, czy go nie ma? Na moje jest, choć ładowarki nie rozbierałem, przyznaję. To, że jest procesorowa, wcale nie znaczy, że w środku jest od razu jakiś Itanic czy Alpha AXP. Ten procesor (układ scalony) niewiele musi umieć. Warunki na zakończenie ładowania są stosunkowo proste, ale nie banalne (tzn. nie ma - wyłącz po n godzinach), nie potrzeba więc potężnego procesora.


Masz mylne pojecia co do stwierdzenia "procesor", procesor to nie tylko to co siedzi u ciebie w desktopie. A wyobraz sobie ze w tej ladowarce nie ma zupelnie procesora - ona nie jest inteligentna tak jak to sie ogolnie przyjelo, ten twoj "procesor" wcale tak naprawde nie steruje ladowaniem a tylko . Jest tam scalak ktory odpowiada z kontrole - delta V - proponuje poczytac o tym jakas bardziej fachowa literature, wtedy dowiesz sie czemu nie mozna tego nazwac procesorem.
Co do "warunkow zakonczenia ladowania" to tak naprawde sa one bardzo skomplikowane jezeli mowimy o prawidlowym ladowaniu (opisywac nie bede po to starsznie duzo zajmie a i tak nie wielu osobom sie przyda).

Moim zdaniem rozsadna ladowarka pseudo procesorowa to taka ktora ma kontrole -delta V oraz delta T oraz cztery kanaly ladujace (ciezko takie dostac ale generalnie cena ich jest w granicach 100-150pln), to jest ladowarka dobra za rozsadna cene.

W niektorych gp trafic mozna jeszcze kontrole temperatury, ktora o dziwo jest tylko chwytem marketingowym jako ze pobiera temperature z obudowy ladowarki a poprawnie powinna pobierac niezaleznie z kazdego aku. Co prawda niektore ladowarki grzeja sie do niesamowitych temperatur i w tym momencie nawet takie zabezpieczeni cos daje - jest bardzo malo dokladne ale cos zawsze daje.


sobota, 21 sierpnia 2004, 18:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL