Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 16:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 zczytywanie zdjec i LINUX 
Autor Wiadomość

Dołączył: piątek, 27 sierpnia 2004, 13:49
Posty: 39
Post zczytywanie zdjec i LINUX
Witam, czy ktos z Was moze ma linuxa i wie jak sciagnac zdjecia z minolt seria Z ?
Pytam czy to mozliwe, bo pewnie tak, ale jesli ktos juz to robil , pomoglo by mi to w opanowaniu tej czynnosci, jesli nie, poradze sobie i zapodam sposob.

_________________
Z10, 256MB


sobota, 28 sierpnia 2004, 22:22
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
W linuxie jestem mega-lamerem ale skoro nikt nie chce Ci odpowiedzieć to czytaj:
Mam Mandrake'a 10 i po pierwszej instalacji nie chciał mi ściągnąć fotek. Po 2giej :D robił to już bez problemu.
Radzę jednak po podłączeniu aparatu uzbroić się w cierpliwość. Po wybraniu w katalogi /mnt katalogu "aparat" czy "camera" pojawi sie na chwile że katalog jest pusty. Odczekaj chwilę, a pojawią się katalogi.
Jeśli i to nie pomoże spróbuj zmienić format zapisu katalogu (w mojej A1 można wybrać kilka) i spróbować ponownie.
Pozdrawiam.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


niedziela, 29 sierpnia 2004, 14:11
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 15:51
Posty: 183
Post 
Canon daje stery i soft dzialajacy na linux mac i winde od 2000. Niezle sie wkurzylem gdy musialem instalowac knoppixa na laptopie 8) windy 98 ( na xpka laptopik za slaby) nie obslugiwal

_________________
Canon A60 kingston 256mb 4x 2400 forever + energizer + Velbon dx-888 + macro edar 2.8/100mm ( niedlugo 1.8/400mm)+ tulejka CHWILOWO BEZ APARATU karta kingston cf 256 trup. I pomyslec ze za ten szajs dalem niedawno ponad 200zl :(


niedziela, 29 sierpnia 2004, 14:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
Canon daje lipne stery bo nie dzialaja poprawnie na serwerowych wersjach windy (sprawdzalem na win2k serwer i 2003 serwer) - trzeba je deczko przerabiac, z drugiej strony stery z windy nie sa kompatybilne z zoom browserem (czy jak to tam sie pisze).

Co do minolty to poprostu podmontuj aparat jako dysk twardy - nie wiem jak to bedzie szlo w linuxie ale w FreeBSD nie ma z tym najmniejszych problemow (sprawdzone z olkiem na FreeBSD 4.8 stable i 5.2)

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


niedziela, 29 sierpnia 2004, 17:50
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 27 sierpnia 2004, 13:49
Posty: 39
Post 
czyli podmontowac jako usbfs i powinno hulac, jutro bede probowal.

_________________
Z10, 256MB


niedziela, 29 sierpnia 2004, 20:55
Zobacz profil
Post 
moje doświadczenia są całkowicie bezbolesne i pozytywne.
używam Mandrake 10 PowerPack; po podłączeniu Minolty z1 do usb - system od razu wykrywa aparat jako "dodatkowy dysk", wyświetla jego ikonke na pulpicie;
otwieram klikiem ten dysk, kopiuję zdjęcia do wybranego katalogu, wyłączam aparat - ikonka znika; rozłączam się - i po sprawie.

raz jeden jedyny (na kilkanaście - mam aparat od 1 mies.!) zdarzyło mi się, że cos nie chciał wyświetlić ikonki na pulpicie i musiałem wejść do katalogu "mnt" - nie wiem co mu odbiło, bo poza tym jednym wyjątkiem jest tak, jak opisałem.

nawiasem mówiąc polecam do kadrowania (i wstępnej obróbki) doskonały linuksowy program gThumb (dla Mandraka trzeba wziąć z sieci nową wersję - ale jest to jeden rpm, który ładuje sie w niecałą minutę, a instaluje - jak wszystkie rpm-y w mandraku: banalnie)


niedziela, 29 sierpnia 2004, 21:58

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
W uczciwym Linuksie (to znaczy nie jakiś Mandrake) powinieneś mieć wkompilowaną w kernela obsługę USB, SCSI i emulację SCSI. Jak nie masz - wkompiluj (ale to nie forum, na którym się tłumaczy jak). Potem wystarczy:
su
mkdir /mnt/usb
mount /dev/sda1 /mnt/usb
exit
W katalogu /mnt/usb powinieneś mieć zdjęcia.
Na koniec robisz:
su
umount /mnt/usb
rmdir /mnt/usb
exit
I to wszystko. Z Minoltami (Olympusami i Nikonami też) nie ma problemów pod Uniksami. Z Canonem można zwykle cholery dostać...
PS. Po su zawsze wklepujesz hasło roota oczywiście


niedziela, 29 sierpnia 2004, 22:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 22:28
Posty: 70
Lokalizacja: localhost
Post 
TomekK napisał(a):
Z Canonem można zwykle cholery dostać...

Nie rozumiem o co Ci chodzi.. Bardzo dobrze mi sie pracuje z canonem w linuxie.. Prawdziwym Linuxie (nie jakims Mandraku :twisted: ).. Dwa programy: ptpcanon i gphoto2 zalatwiaja wszystko lacznie z obsluga aparatu z komputera..

_________________
Canon A75 + 32MB Canon + 256MB Kingston
I na razie tylko tyle..


niedziela, 29 sierpnia 2004, 23:13
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 27 sierpnia 2004, 13:49
Posty: 39
Post 
ok zrobione, uzywam slackware na jajku 2.6.7, wystarczylo w /etc/fstab dopisac linijke /dev/sda1 /mnt/minolta vfat noauto,user,rw 0 0
zalozyc katalog minolta w mnt
i po klopocie, wszystko pieknie hula :D

_________________
Z10, 256MB


poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 22:51
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL