Teraz jest czwartek, 20 września 2018, 14:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 A2 i Kingston NIE do pary 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 21:26
Posty: 2
Post A2 i Kingston NIE do pary
Od kilku tygodni jestem szczesliwym posiadaczem Konica Minolta A2 i karty CF 512 MB firmy Kingston
po zrobienu okolo 1000 zdjec pokusilo mnie na zrobienie TIFFow wszystko bylo OK ale podczas zgrywania Tiffow na PC Win 2000 zawiesil sie
przegralem reszte zdjec i format karty.

Po paru dniach robiac jpgi aparat napisal "Card error" wylaczylem na 5 sek potem wszystko OK. po zrobieniu okolo 50 zdjec "Unable to use card"

probowalem formatowac na zewnetrzych czytnikach bez powodzenia
czy pozostaje oddac karte do serwisu i zapomniec o robieniu TIFFow ale to aparat nie za 100 zl kto tu wienien? czy A2 czy Kingston karta 512 tez do najtanszych nie nalezy okolo 300 zl.

Prosze o pomoc

_________________
--
Pozdrawiam, Basil

Konica Minolta A2, Transcend x45 1 GB, Ring 49-55 UV


Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 października 2004, 15:46 przez basil, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 21:38
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 14:37
Posty: 160
Lokalizacja: Poznań
Post 
Wygląda na to, że po prostu Kingston daje ostatnio ciała na polu pamięci flash. Coraz więcej użytkowników różnych kart żali się na karty właśnie tej marki. To dziwne, bo od lat używam kości Kingston w swoich komputerach i zawsze miałem o nich nieskazitelną opinię.

Albo Kingston się strasznie opuścił, albo są to jakieś tajwany z naklejkami Kingston. Tak czy inaczej, martwi to, że wydajemy niemałe pieniądze na awaryjny osprzęt.

Pozdr,
kSh

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 22:21
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
Patrzac na roznice w canach kart kingstona (na allegro niby te same karty sa w cenach roznicych sie nawet do 60pln na sztuce) stawiam na nieudane podrobki. Przy takim zbycie na karty CF i tak wielkiej konkurencji produkowanie przez firme o dobrej opini takich tamdet byloby bez sensu - niby szybki zysk na poczatku ale nieproporcjonalny do straty dobrej opniii, na ktora trzeba pracowac wiele lat - odbudowanie dobrej opinii byloby jeszcze trudniejsze.

Ja rowniez prawie wszedzie uzywam pamieci kingstona i nigdy nie mialem z nimi najmniejszego problemu (w sumie jedynym urzadzeniem gdzie mam cos innego niz kingstona jest aparat - ale to w sumie tylko dlatego ze SanDiska kupilem po bardzo okazyjnej cenie - przyjechalo kilkanascie sztuk bezposrednio od producenta - w sumie jedynym posrednikiem byla osoba od ktorej ta karte kupilem (za 256mb dalem 82pln). Ten sam czlowiek wystawil je teraz na allegro - ale jak widze ceny to chce na nich zarobic wiecej niz na mnie (ale ja mialem po znajomosci)

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 22:42
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 21:26
Posty: 2
Post 
Dzieki za odpowiedzi. Faktycznie karta CF Kingston byla z Tajwanu, na rdzeniu Samsunga.
NIKAJCIE ICH JAK OGNIA !

Kupilem juz nowa karte Transcend x45 i jak narazie wszystko pieknie dziala. Robie Jpgi i Tiffy naprzemiennie. Wszystko hula az milo.

Moze by tak zrobic ranking pamieci Compact Flash i tych ktorych nalezy unikac.

--
Pozdrawiam, Basil

Konica Minolta A2 Transcend x45 512 MB


czwartek, 2 września 2004, 15:02
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
basil napisał(a):
Moze by tak zrobic ranking pamieci Compact Flash i tych ktorych nalezy unikac.

W nowym Foto-Video Digital (Chip) jest jakiś ranking kart ale nie czytałem wiec nie wiem jaka firma wygrała.
Jedno jest pewne - czytam 3 rózne forum o aparatach i na każdym jest pełno postów, że kongston nie działą czy to z Minoltą czy Canonem czy jeszcze z inną firmą więc jednego jestem pewnien - ja karty tej firmy nie kupie :twisted:

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


czwartek, 2 września 2004, 15:34
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 14:37
Posty: 160
Lokalizacja: Poznań
Post 
Słuchaj basil. Ktoś Cię orżnął jak dziewczynkę, bo Kingston nie korzysta z usług Samsunga. Tak więc potwierdza się to, co mówiliśmy z sq8shq już w kilku wątkach na tym forum - sprzedawcy robią sobie jaja z klientów.

Naklejkę łatwo wymienić.

Tak więc masz rację - należy unikać kupowania CF Kingston, bo można zostać oszukanym. Jest na szczęście dużo innych dobrych firm, że wspomnę Lexar, SanDisk, DaneElec, itd.

Pozdr,
kSh

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


czwartek, 2 września 2004, 19:18
Zobacz profil
Post 
Cóż można dodać , przychylam sie do wypowiedzi mojego przedmówcy.
Na kartach sandisku świat sie nie kończy. Sam używam kart Lexara
( oryginalnie na wyposażeniu mojej A-1 był właśnie Lexar ) zapisuje wszelkie możliwe formaty jakie umożliwia ten aparat i nie mam żadnych
problemów. Polecam. :D


piątek, 3 września 2004, 15:12
Post 
Przepraszam ! Miało być Kingston. Dobrze że to weekend troche odpoczne.


piątek, 3 września 2004, 15:16
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post 
Lexar są wolne podczas zapisywania i mogą być problemy przy zdjęciach seryjnych :roll: W ostatnim numerze Komputer Świat spory artykuł na temat różnych kart a nawet ich test. :shock: A więc radze poczytać.
Co do wysiadania kart ,to ja kilka razy spotkałem się z opinią,że karta właśnie wysiadła podczas robienia TIF-ów :twisted:


czwartek, 30 września 2004, 19:27
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 22:54
Posty: 18
Lokalizacja: Lublin
Post 
sq8shq napisał(a):
Patrzac na roznice w canach kart kingstona (na allegro niby te same karty sa w cenach roznicych sie nawet do 60pln na sztuce)


Kupiłem Minoltę A1 (nawet poza allegro żeby było taniej) za 2750 (początek lipca), w tym samym czasie w sklepach kosztowała 3600-4200 a na allegro 2900-3300.

Czy mam więc uznać swój sprzęt za radziecką podróbkę a te z allegro za tajwańskie?
Nie oszukujmy się to jest handel i jak się trafi frajer to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sprzedawać towar nawet ze 100% marżą. Niska cena jeszcze o niczym nie świadczy - może co najwyżej dawać do myślenia.
To samo plecak Minolty - w sklepie 120, na allegro 69. Taki sam, oryginalny, identyczny - śmierć frajerom

_________________
Mirek W.
http://www.fotolublin.prv.pl


piątek, 1 października 2004, 21:44
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
mirwil napisał(a):
sq8shq napisał(a):
Patrzac na roznice w canach kart kingstona (na allegro niby te same karty sa w cenach roznicych sie nawet do 60pln na sztuce)


Kupiłem Minoltę A1 (nawet poza allegro żeby było taniej) za 2750 (początek lipca), w tym samym czasie w sklepach kosztowała 3600-4200 a na allegro 2900-3300.

Czy mam więc uznać swój sprzęt za radziecką podróbkę a te z allegro za tajwańskie?


Wyrwales kawalek mojej wypowiedzi z calego kontekstuj i wyglada to dziwnie. Allegro dalem jako zrodlo porownawcze - najwiekszy wybor z roznych czesci polski i poza polski, zreszta nie da sie podac jako taki przyklad sklepu, jako ze przynajmniej ja nie spotkalem sklepu w ktorym ten sam produkt mozna by bylo kupic w 30 roznych cenach w tym samym momencie. Allegro jest najlepsze do wszelkiego rodzaju porownan. A tak wogole to jakbys nie zauwazyl pisalem scisle o kartach pamieci - wiec co do rzeczy ma tu twoje kupno minolty? Albo nie czytasz tego co pisza inni albo masz jakis dziwaczny tok rozumowania - srednio zrozumialy jak dal mnie.

mirwil napisał(a):
Nie oszukujmy się to jest handel i jak się trafi frajer to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sprzedawać towar nawet ze 100% marżą. Niska cena jeszcze o niczym nie świadczy - może co najwyżej dawać do myślenia.
To samo plecak Minolty - w sklepie 120, na allegro 69. Taki sam, oryginalny, identyczny - śmierć frajerom


Dyskusja byla o kartach a nie o plecakach - wiec oc ma piernik do wiatraka?

Chodzilo tylko o to ze allegro jest miejscem najbardziej narazonym na podrobki i nikt tutaj nie twierdzi ze cena jest wyznacznikiem orginalnego/dobrego towaru - przynajmniej ja nigdzie sie tutaj czegos takiego nie doszukalem. Zreszta cizeko aby ktos sperzedawal orginaly ponizej ceny producenta - nie ma mocnych to sie nikomu nie oplaci - poza kupujacym. A w tej chwili widac na allegro kingstony sprzedawane grubo ponizej cen producenta - nie chodzi o ceny sugerowane a ceny po ktorcyh biora hurtownie itp. Jezeli mialby to byc ogrinal to czlowiek musialby je krasc prosto z tasmy produkcyjnej, ewentualnie sa to orginalne kingstony ale z defektami, ktore ktos kupuje od producenta za bezcen.

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


piątek, 1 października 2004, 22:07
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post 
A czy jest pewność,że kupując w sklepie nie kupi się podróbki. :?:
Poprzednio miałem aparat Olimpus C 50.Kupiłem go w sklepie.I właściwie robił dobre zdjęcia .Kupiłem A1,bo nie da się ukryć,że to lepszy aparacik :D Olimpus powinien być Made in Japan,a mój był wyprodukowany w Chinach :twisted:
To tylko jako przykład ,że w dzisiejszych czasach człowiek nigdy nie wie co kupuje. :evil: Podróby są prawie doskonałe ( na Visus ) nawet pieniądze.

_________________
Sony A100,18-200,18-70, Hoya HMC SUPER UV(0)62mm,
SanDisc II 1 GB,Cheetah 80x 2GB,CheetahIII
133x 2 GB,Futerał skóra Hama


wtorek, 19 października 2004, 17:42
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
To może ja coś napiszę:
1. Na allegro i nie tylko często zdarzają się podróby.
2. Kingston zmienił rdzenie z Toshiby na Samsunga w celu obniżenia kosztów produkcji. Widać, jak im to wychodzi na dobre... radziłbym na razie się z kupowaniem Kingstonów wstrzymać, do momentu, kiedy znowu wrócą do Toshiby lub czegokolwiek dobrego.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


wtorek, 19 października 2004, 17:46
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 15 sierpnia 2004, 18:06
Posty: 73
Lokalizacja: Jastrzębie Zdr.
Post 
Witam
Potwierdzam obawy kolegow.Kupilem w firmowym sklepie karte 128 wspomnianej firmy.Nie dziala dobrze z dwoma aparatmi Panasonic FZ10 nie dosc ze zapisuje wolno (nawet bardzo wolno) to jeszcze z bledami a na Premierku automacie daje sie sformatowac ale zapis zdjec to koszmar okupiony strata 1/2 lub 1/4 zdjecia.Odradzam. Osobiscie kupuje Toshiby (obojetny "producent" byle oparte na Toshibie) dzialaja wspaniale sa szybkie i nie grymasza.
Z powazaniem

_________________
FZ10+cos tam.
KonikC


wtorek, 19 października 2004, 17:59
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 11 września 2004, 19:40
Posty: 18
Lokalizacja: Gliwice
Post 
Witam

Posiadam Minolte A1 około miesiąca czasu i mam zakupione 512MB Kingstona w sklepie Fotojoker , działa ona bez najmniejszych problemów robię Jpg , Tiffy i Rawy działa wszystko bardzo dobrze jak do tej pory , czytałem wcześniej o tym problemie i dlatego kupiłem pamięć w sklepie na gwarancji.

Pozdrawiam

_________________
Canon 350D + kit 18-55 / Minolta A1 :) + CF 512 MB Kingston + filtr UV MATIN


poniedziałek, 1 listopada 2004, 23:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL