P A S M czy programy tematyczne?
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
 P A S M czy programy tematyczne?
witam... wczoraj dostalem MINOLTE Z10 i nie mam czasu jej przetestowania a ide dzisiaj na imprezke rodzinna i chce zrobic kilka dobrych zdjec (pochwalic sie  ) Ale nie wiem czy mam uzywac programow tematycznych tzn. portrety itp. czy bawic sie w ustawianie w P A S czy M ! jak tak to jak najlepiej to ustawic zeby zdjecie wyszlo ladnie w sztucznym, srednio oswietlonym pomieszczeniu? Z gory dziekuje za podpowiedzi! PoZdRaWiAm!
|
niedziela, 26 września 2004, 12:09 |
|
 |
superbike2001
Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59 Posty: 1321 Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
|
 re
Każdy program tematyczny po prostu zakłada jakieś priorytety. Portret- małą przesłonę, żeby głębia ostrości była mała, krajobraz- odwrotnie. Zdjęcia sportowe wymagają krótkiej migawki, noce- odwrotnie.
Jedno jest pewe: zamiast pełnej automatyki używaj trybu P. Aparat będzie miał mniejsze szanse na schrzanienie zdjęcia.
_________________ ::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::
|
niedziela, 26 września 2004, 12:23 |
|
 |
int
Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59 Posty: 649 Lokalizacja: Kraków
|
ustaw sobie tryb P i zamiast celownika [ ] daj sobie na prostokątny (dłużej przytrzymaj przycis ok i wybierz centralne pole - jeśli będziesz chciał powrócić do nawiasów to znowu przytrzymaj ok)
reszte ustawien mozesz pozostawic na automacie - jedna uwaga - jesli nie bedzie ci chciało ustawic ostrości na konkretnym kadrze, to szukaj jakiegos kontrastowego elementu będącego w tej samej odległości..
.. pamiętaj jednak ze będziesz miał problemu z ostrością w słabo oświetlonych pomieszczeniach..
_________________ pozdrawiam minolta dimage Z1 of course.. A1.. Intelligent Networked Technician
|
niedziela, 26 września 2004, 12:41 |
|
 |
maciekh
Dołączył: niedziela, 18 lipca 2004, 12:37 Posty: 206 Lokalizacja: Londyn
|
 Re: re
superbike2001 napisał(a): małą przesłonę, żeby głębia ostrości była mała
Małą, ale chyba w sensie liczby. Bo przecież im mniejszy otwór względny i dłuższy czas tym głębia ostrości jest większa. No chyba, że się myle...
A co do tematu to wg mnie w takich sytuacjach najlepiej korzystać z trybu P. Warto jeszcze ustawić najodpowiedniejszy balans bieli, żeby kolorki były w miarę zachowane
_________________ Canon i Nikon
|
niedziela, 26 września 2004, 12:43 |
|
 |
Gość
|
okej dzieki wam wszystkim  ale mam jeszcze jedno pytanie... czesto czytalem ze przy zdjeciach nocnych wykozystuje sie biala kartke... co ona daje??
|
niedziela, 26 września 2004, 13:53 |
|
 |
maciekh
|
Biała kartka służy do definiowania balansu bieli tzn. żeby aparat wiedział co jest białe a co nie. Żeby to zrobić wystarczy przyłożyć biała kartke papieru do obiektywu, tak żeby zapełniała ona cały kadr, a następnie z opcji wybrać custom albo manual wb i "Set" albo "OK". Ta procedura powinna być opisana w instrukcji (u mnie była)
|
niedziela, 26 września 2004, 13:58 |
|
 |
mkot
|
biała kartka jest całkiem przydatna w sytuacjach kiedy zawodzą zaprogramowane w aparacie schematu balansu bieli tzn. kiedy ani to światło słoneczne, ani żarówa, jednym słowem nietypowe oświetlenie, które powiduje, że kolory nie mają swojej właściwej barwy. Ja sobie testowałem wykorzystanie białej kartki w świetle światła dawanego przez latarnie na ulicach - to takie żółto pomarańczowe światło (żarówki sodowe), ustawiasz ową kartkę tak żeby zajmowała cały kadr i "chytasz" balans bieli - nie wiem jak to jest w Twoim aparacie, bo ja mam PS A70, ale w instrukcji na pewno jest o tym wspomniane... wtedy zielone będzie zielone, czerwony będzie czerwony itd. Ja osobiście dość częśto używam tego sposobu - przydaje się gdy mamy mieszanke swiatła, np o zmroku, kiedy np pomieszczeniu jest mieszanka światła słonecznego (zachmurzonego) i światła z żarówki wolframowej...
|
niedziela, 26 września 2004, 14:00 |
|
 |
mkot
|
|
niedziela, 26 września 2004, 14:06 |
|
 |
maciekh
|
|
niedziela, 26 września 2004, 14:19 |
|
 |
Zetdziesiatkowicz
|
a czemu program P jest lepszy niz A ? przy A mozna sobie manualnie ustawic przyslone a czas do tego sie ustawia automatycznie. Przy tylko 3 nastawach przeslony (Z10) program A wydaje mi sie najlepszy, ale moze sie myle. A przy zdjeciach w ciemnych pomieszczeniach polecam manual focus, czasami szybciej jest ustawic manualnie niz szukac celownikiem kontrastowego elementu.
_________________ Z10, 256MB
|
wtorek, 28 września 2004, 21:12 |
|
 |
Grisza[Gen]
Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41 Posty: 556 Lokalizacja: UEO
|
_________________ Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !
Ostatnio edytowano środa, 26 stycznia 2005, 22:33 przez Grisza[Gen], łącznie edytowano 1 raz
|
wtorek, 28 września 2004, 23:26 |
|
 |
mirwil
Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 22:54 Posty: 18 Lokalizacja: Lublin
|
Zetdziesiatkowicz napisał(a): A przy zdjeciach w ciemnych pomieszczeniach polecam manual focus, czasami szybciej jest ustawic manualnie niz szukac celownikiem kontrastowego elementu.
Też tak często robię - lepiej ustawić manual na np 2 metry i samemu się dopasowywać do tej odległości
_________________ Mirek W.
http://www.fotolublin.prv.pl
|
piątek, 1 października 2004, 22:03 |
|
 |
mirwil
Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 22:54 Posty: 18 Lokalizacja: Lublin
|
mkot napisał(a): biała kartka jest całkiem przydatna w sytuacjach kiedy zawodzą zaprogramowane w aparacie schematu balansu bieli
Pamiętajmy że zdjecia będą robione z fleszem i ustawienie balansu na przyłożonej białej kartce nic nie da - flesz ma inną temperaturę barwy niż lampy sodowe czy inne przez co dalej biel nie będzie bielą. Nie wiem czy Z10 ma tę funkcję ale w takich warunkach konieczne jest ustawienie balansu z fleszem - tzn celujemy w jakiś obiekt (nawet z zoomem), który jest biały i ustawiamy balans na wypuszczonej lampie - dzięki temu balans ustawimy na świetle kombinowanym = żarówki + flesz czyli takim jak będzie na zdjeciach. W takich sytuacjach marnie sprawdza się kartka - o wiele lepiej, ściana, sufit, ekran do wyświetlania, obrus, koszula
_________________ Mirek W.
http://www.fotolublin.prv.pl
|
piątek, 1 października 2004, 22:12 |
|
 |
int
Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59 Posty: 649 Lokalizacja: Kraków
|
Zetdziesiatkowicz napisał(a): a czemu program P jest lepszy niz A ? (...).
nie chodzi o to że lepszy, poprostu w większości przypadku przysłona dobrana jest w miarę poprawnie -tzn. do większości ujęć... co do manualnego focusa - to dobrze jest go mieć "podpiętego" pod przycisk funkcyjny.. (jeśli ktoś tego jeszcze nie ma  )
_________________ pozdrawiam minolta dimage Z1 of course.. A1.. Intelligent Networked Technician
|
piątek, 1 października 2004, 22:23 |
|
 |
Zetdziesiatkowicz
|
odnosnie autofocusa, ustawilem pole autofocusa na te dwie szerokie ramki ( nie te 3 prostokaciki) i rewelacja, nawet w ciemnym idealnie i szybko lapie.
_________________ Z10, 256MB
|
czwartek, 7 października 2004, 18:24 |
|
 |
|