Teraz jest niedziela, 22 kwietnia 2018, 18:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 pamięć do A1 
Autor Wiadomość

Dołączył: niedziela, 26 września 2004, 11:51
Posty: 1
Post pamięć do A1
Witam serdecznie,

Mam nietypowe pytanie związane z kartami pamięci CF I i II. Doszły mnie słuchy, że nie można rozbudować pamięci powyżej 1GB. Czy to prawda?? Przeszukałem instrukcję i takiej informacji nie ma. Natomiast na stronie producenta nie mogę doszukać się wzmianki.

Jeśli jednak można to mam pytanie... Jak funkcjonują karty MicroDrive??? Może ktoś poleci mi jakieś dobre rozwiązanie??? Czekam na wszelkie sugestie...

Pozdrawiam
Rafał


wtorek, 28 września 2004, 19:15
Zobacz profil
Post Re: pamięć do A1
rafal.s napisał(a):
Jeśli jednak można to mam pytanie... Jak funkcjonują karty MicroDrive??? Może ktoś poleci mi jakieś dobre rozwiązanie??? Czekam na wszelkie sugestie...


Z tego co się orientuję to microdrive jest miniaturowym dyskiem. ciężko było się doszukać jakiś dogłębnych informacji ale plotka głosi,że jest bardziej narażony na wstrząsy i ma wolniejszy dostęp. ponieważ zajmuję się głównie fotografią reporterską - postanowiłem go sobie odpuścić na korzyść zwykłego compact flasha. Choć nie mówię że 4 GB pamięć nie ułatwiłaby mi życia


piątek, 1 października 2004, 21:37
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
CF - jest "pudelkiem" a wewnatrz ma pamiec flash
MD - jest miniaturowym dyskiem twardym, dzialajacym na tej samej zasadzie jak zwykle dyski 3,5/2,5 cala.

MD sa zdecydowanie mniej odporne na wstrzasy, upadki itp. - dlaczego? ta sama zasada jak odpornosc na upadki zwyklego dysku i dyskietki.

Przy okazji w polsce juz wszedzie sa CF'ki 4GB - tansze niz odpowiedniki pojemnosciowe MD

W listopadzie tego roku SanDisk wprowadza na rynek karty CF 8GB - prędkość zapisu 9 MB/s i odczytu 10MB/s - cena 959$ - drogo ale to jest nowosc, za pol roku cena poleci na leb. Obecnie 4GB sa w rozsadnej cenie jezeli spojzec na ceny ich odpowiednikow pojemnosciowych MD.

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


piątek, 1 października 2004, 22:16
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Na stronie 168 Instrukcji przy nośnikach pamięci wymienione jest 1GB jako największa pamięć obsługiwana przez A1 z tym, że nie wiadomo czy dotyczy to tylko MD czy wogóle wszystkich typów pamięci. Nie ma żadnej wzmiankli typu: "lub większe" a więc należy domniemywać, ze jest to szczyt możliwości A1.

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


niedziela, 3 października 2004, 17:53
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post 
A czy to koniecznie w A1 robić prawie pamięć komputerową :?: Ja uważam,że z wielu powodó lepiej mieć kilka kart mniejszych jak 1 np.4 GB.Mając jedną 4 GB,gdy ona wysiądzie,zostajesz bez karty,a gdy masz 4 karty po 1 GB,to nigdy 4 naraz nie wysiądą.Ja używam kart 512 i 256.
W przyszłości dokupie jeszcze jedną 512 ( może 1 GB :?: )
Ale napewno bęą to karty San Disk Ultra II.
Pozdrow :D


niedziela, 3 października 2004, 20:22
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
lub fotobank (taki na HDD lub CD-RW) koszt jak za 1GB a pojemność prawie dowolna.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


poniedziałek, 4 października 2004, 17:07
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Na dzień dzisiejszy koszt fotobanku z dyskiem 40GB zamyka się kwotą 529 PLN (ceny z Allegro). Do tego ewentualnie czytnik kart i podejrzewam, że dla zdecydowanej większości problem pojemności kart zniknie :)

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


sobota, 18 grudnia 2004, 13:51
Zobacz profil
Post 
Przyznaje się,że nie wiem co to jest Fotobank i że może to coś mieć 40 GB
i służy to do aparatów cyfrowych, :oops:
Bardzo proszę o możliwie obszerne wyjaśnienie tego zagadnienia.
Pozdr. :lol:


sobota, 18 grudnia 2004, 14:40
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post 
To mój post powyżej i nie wiem dlaczegp zapisał się bez nazwy użytkownika :?: :wink:

_________________
Sony A100,18-200,18-70, Hoya HMC SUPER UV(0)62mm,
SanDisc II 1 GB,Cheetah 80x 2GB,CheetahIII
133x 2 GB,Futerał skóra Hama


sobota, 18 grudnia 2004, 14:49
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Dysk od notebooka zamknięty w małym urządzeniu niewiele większym niż sam dysk i robiącym za komputer. Można podłączyć go bezpośrednio do aparatu i zgrać z niego zdjęcia lub mając czytnik kart włożyć kartę pamięci do czytnika i skopiować całą jej zawartość na dysk fotobanku. Fotobank teoretycznie nie ma ograniczeń co do pojemności, każdy dysk 2,5'' będzie w nim chodził. Właśnie wczoraj skompletowałem sobie taki zestaw :D

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


sobota, 18 grudnia 2004, 14:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post 
SamP :!:
Bardzo Ci dziękuje za wyjaśnienie.Ponieważ robie nie tak dużo zdjęć i robie je tylko dla swoich potrzeb i rodziny ( zwłaszcza zdjęcia z wyjazdów
wakacyjnych ) mnie aż tak wielka pojemność nie jest potrzebna,Mam karty :1 GB,512 MB i 256 MB i to mnie wystarczy.
Raz jeszcze dzięki za wyjaśnienie sprawy.Pozdrawiam. :lol:

_________________
Sony A100,18-200,18-70, Hoya HMC SUPER UV(0)62mm,
SanDisc II 1 GB,Cheetah 80x 2GB,CheetahIII
133x 2 GB,Futerał skóra Hama


sobota, 18 grudnia 2004, 16:17
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Minolta oficjalnie potwierdza, że A1 obsługuje karty pamięci do 4 GB.

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


sobota, 18 grudnia 2004, 20:38
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post 
Cześć SamP!
A gdzie zdobyłeś te informacje ?Czy z pewnego źródła :?: W instrukcji pisze że do 1 GB.Na wyjątkowe okazje przyda się karta 4 GB,a napewno nie zaszkodzi.
Napisz mi SamP jak Ci się sprawuje Twoja maszyna ( A1 ) Czy masz Jakieś problemy ? Czy robisz Raw-Y,Jeżeli tak to na jakim programie je otwierasz i obrabiasz ?Jak już wiesz z moich postów to ja mam też A1.
Pozdr. :lol: :lol: :lol:

_________________
Sony A100,18-200,18-70, Hoya HMC SUPER UV(0)62mm,
SanDisc II 1 GB,Cheetah 80x 2GB,CheetahIII
133x 2 GB,Futerał skóra Hama


sobota, 18 grudnia 2004, 21:49
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Żródło raczej pewne - strona Minolty Polska :lol: Problemów nie mam żadnych .....prawie. Kupiłem dodatkowy akumulator (zamiennik) i okazuje się, że nie za bardzo pasuje tzn sprężynka nie jest w stanie wypchnąć akumulator z gniazda. No ale to nie wina A1 tylko mojego sknerstwa :lol: W raw-ach robię (stąd potrzeba fotobanku) a otwieram w DV, bez żadnych tam ekstrawagancji typu PS :D

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


sobota, 18 grudnia 2004, 22:01
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post 
SamP jeszcze raz cześć :!:
Ja dodatkowego akumulatora nie kupowałem ( narazie )Czasem robie zdjęcia w RAW-ach,ale nie wiem czy to jest takie konieczne. Moim zdaniem jest to zadawanie sobie dodatkowej pracy ( przy obróbce zdjęć
na komputerze.Zdjęcia w Jpeg-ach wychodzą całkiem dobre i na karcie pamięci zapisuje się ich znacznie więcej .Ja myśle,że to kwestja przyzwyczajenia w jakim sie robi formacie.Gdy robie RAW-y to też obrabiam na DV.to całkiem sympatyczny programik.Szkoda ze nie ma w wersji PL.A co do tych 4 GB.to kidyś może się zmobilizuje i taką karte sobie kupie.Dobrze mieć tak duży zapas możliwiści.
Jeszcze Ci powiem ,że ja oprócz A1 mam Olka C-50.Miałem go zamiar sprzedać,ale ceny na aparaty cyfrowe tak lecą w dół,że sprzedaż Olka mi się nie opłaca.A przy tym jesr to dobty aparat,robi nie gorsze zdjęcia od Minolty i zapałałem do niego ponowną miłością
Pozdrawiam Cie serdecznie i myśle,że jeszcze na tym forum sobie 'pogadamy " :P :P :P

_________________
Sony A100,18-200,18-70, Hoya HMC SUPER UV(0)62mm,
SanDisc II 1 GB,Cheetah 80x 2GB,CheetahIII
133x 2 GB,Futerał skóra Hama


sobota, 18 grudnia 2004, 22:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL