Teraz jest czwartek, 19 kwietnia 2018, 19:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Mam zamiar za trzy dni kupic Minolte A1 , prosze o rade 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 11 września 2004, 19:40
Posty: 18
Lokalizacja: Gliwice
Post Mam zamiar za trzy dni kupic Minolte A1 , prosze o rade
Witam

We wtorek odbieram zamówioną na allegro nową minolte A1 .
Mam możliwość sprawdzenia jej przed zapłatą , mam do was prośbe ,
na co zwrócić szczególną uwage ? , co sprawdzic , jakie funkcje by mieć pewność że jest ona w 100% sprawna ?

Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

_________________
Canon 350D + kit 18-55 / Minolta A1 :) + CF 512 MB Kingston + filtr UV MATIN


sobota, 2 października 2004, 17:39
Zobacz profil
Post 
Przedewszystkim sprawdź mechanikę, czy działąją wszystkie pokrętła , pierścień na obiektywie, wizjer i LCD. Sprawdź czy obiektyw jest czysty i nie porysowany. Czy karta CF lekko wchodzi w złącze, czy działą połączeni z komputerem USB, czy dziala wyjście video do telewizora ... Czy robi zdięcia hehe, jeśli się włącza i można zmieniać nastawy to wszystko powinno działać, ostatecznie firmware można nawet samemu upgradować ... Generalnie życzę dobrej zabawy, aparacik pierwsza klasa, sam mam od 6 miesięcy i jestem bardzo zadowolony ... aparacik ma duże możliwości, sam się z resztą przekonasz. Gdybyś chciał sprawdzić wszystkie funkcje to tygodnia by ci nie starczyło ... Pozdrowienia


niedziela, 3 października 2004, 17:07
Post 
OOo A1 to dobry, półprofesjonalny sprzet. Ja używałem przez pół roku a teraz mam A2 (małe różnice) i chwalę sobie obydwa bardzo.

Poza uwagami od poprzednika dodam tylko, że pierścienie mechaniki na obiektywie masz dwa. Ten od zooma, jeżli aparat jet nowy powinien chodzić z lekkim oporem. Od ostrości powinien chodzić lekko. Poza tym przestrzegam przez nieroztropnym używaniem funkcji makro. Można ją włączać tylko w dwóch ustawieniach obiektywu (znaki na obiektywie) i w żadnym wypadku nie kręcic wtedy pierścieniem zooma, bo uszkodzisz mechanike. Trzeba najpierw wyłączyc makro.
A poza tym, ja nadal odkrywam ciekawe rzeczy w tym sprzęcie.

Pewnie się już naoglądałeś zdjęć z tej minolty, ale jeżeli masz ochote porównac zdjęcia A1 i A2 (i Canona A80) to zapraszam na stronę, którą tworzymy w grupie http://www.fotograba.net

Pozdrawiam
Piotr Banachowicz


wtorek, 5 października 2004, 12:13
Post 
Ojej, dopiero zobaczyłem datę Twojego pytania ... Pewnie już kupiłeś :)

I jakie wrażenia?


wtorek, 5 października 2004, 12:15
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 15:51
Posty: 183
Post 
Więc dzisiaj jest dzien zakupu :) z takich dokladniejszych testow to zdjecia i i porgram do testowania sprzetu pod wzgledem hot i dead pixeli

_________________
Canon A60 kingston 256mb 4x 2400 forever + energizer + Velbon dx-888 + macro edar 2.8/100mm ( niedlugo 1.8/400mm)+ tulejka CHWILOWO BEZ APARATU karta kingston cf 256 trup. I pomyslec ze za ten szajs dalem niedawno ponad 200zl :(


wtorek, 5 października 2004, 14:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post 
Minolte A1 dokładnie sprawdzisz w czasie jej używania. :!: Ja mam A1 od 25 08.2004 r.Jestem z niej zadowolony.Robie zdjęcia w JPEG-u TIFF i RAW,ale trudno mi powiedzieć,żw wszystko w niej sprawdziłem. :wink:
Kupiłem aparat do robienia zdjęć a nie ,żebym ją sprawdzał.
Przede wszystkim musisz kupić dobrą karte,bo ta z aparatem 16 MB,to nawet do zabawy jest za mała :P Polecam minimum 512 MB,a jeżeli chodzi o to jakiej firmy to ja osobiście polecałbym San Disk Ultra II. :D
Jest ona troche droższa od Kingstonów ale napewno jest lepsza.
Gdy kupiłem swoją A1 to przez kilka dni miałem problem z zainstalowaniem tego Minoltowskiego programu DV.Dopiero " dobrzy ludzie" z innego forum mnie poratowali i dali nakładke ( uzupełnienie ) tego
programu i odrazu zaskoczył Ja uważam że jest to sympatyczny łatwy programik do obróbki zdjęć a zwłąszcza do otwierania i obróbki Raw-ów
A teraz ja mam małą prośbe.Czy ktoś mi może dać adres internetowego serwera,żebym przez niego mógł przenosić zdjęcia ze swego komputera
na to Forum.I chciałbym zapisać wybrany emblemat.Wczoraj próbowałem
ale mnie nie wychodziło,chociaż wymiary obrazka były nieco mniejsze jak
80x80 i obrazek miał 5,6 MB.Myśle dlatego,że serwer,którego używałem
był chyba nieodpowiedni.Przepraszam,że mieszam tematy,ale to tak przy okazji. :lol:

_________________
Sony A100,18-200,18-70, Hoya HMC SUPER UV(0)62mm,
SanDisc II 1 GB,Cheetah 80x 2GB,CheetahIII
133x 2 GB,Futerał skóra Hama


wtorek, 5 października 2004, 15:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 11 września 2004, 19:40
Posty: 18
Lokalizacja: Gliwice
Post 
Witam serdecznie

Tak kupilem wczoraj Minolte A1 :)

Nie bylo najmniejszego problemu z jej sprawdzeniem , sprzedawca byl mily , mialem czas na sprawdzenie wszystkiego , akumulator byl naladowany na tyle ze moglem wiekszosc przetestowac i teraz nasuwa mi sie pytanie :

rozladowal mi sie ten akumulatorek , daje do ladowarki i ... jakos nie laduje , sam niewiem , niewiem czy laduje kiedy nie swieci dioda , czy jak swieci czy jak miga .... jak ktos wie niech mi wytlumaczy , prosze ....
mam aparat dopiero godzin ...wiec w tej chwili rozladowalem calkowicie akumulatorek wiertareczka :) bo ladowarka jest automatyczna i moze glupieje , a akum jest jeszcze niesformatowany,

Wiec jak ktos wie co moze byc z tym pierwszym ladowaniem to bardzo prosze sie tym podzielic.

Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie odpowiedzi

_________________
Canon 350D + kit 18-55 / Minolta A1 :) + CF 512 MB Kingston + filtr UV MATIN


środa, 6 października 2004, 17:53
Zobacz profil
Post 
Jak kupiłem A1 to w pierwszy dzień rozładował się zupełnie.gdy podłączyłem ładowarke i włożyłem akumulator ,to się zapaliło czerwone światełko,które świeciło i nie migało przez ok.2 godz.a następnie zgasło.Jak zgaśnie to jest koniec ładowania.Migać nie powinna.Spróbuj w innym gniazdku,może to nie daje dobrego styku jak włożysz wtyczke.


środa, 6 października 2004, 18:17
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
jerzmic napisał(a):
Czy ktoś mi może dać adres internetowego serwera,żebym przez niego mógł przenosić zdjęcia ze swego komputera
na to Forum.I chciałbym zapisać wybrany emblemat.Wczoraj próbowałem
ale mnie nie wychodziło,chociaż wymiary obrazka były nieco mniejsze jak
80x80 i obrazek miał 5,6 MB.Myśle dlatego,że serwer,którego używałem
był chyba nieodpowiedni.


Odnośnie zamieszczania fotek, to wejdź do działu "Pokazoofka" i przeczytaj tamtejsze ogłoszenia.

Jeśli zaś chodzi o emblemat, to przesadziłeś z jego wagą... Może być większy niż te 80x80.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 6 października 2004, 19:02
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post 
Nareszcie zamieściłem swoje zdjęcie koło nazwy użytkownika :lol:
Ładny jestem :?: Myśle,że się Wam spodobam (zwłaszcza dziewczynom )
:D :lol:

_________________
Sony A100,18-200,18-70, Hoya HMC SUPER UV(0)62mm,
SanDisc II 1 GB,Cheetah 80x 2GB,CheetahIII
133x 2 GB,Futerał skóra Hama


wtorek, 19 października 2004, 15:46
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
Cos dziwnego: chce skorzystac z wyszukiwarki, klikam na nia i wpisuje "a1" i co? I nic! Jakim cudem nie ma, ani jednego posta?! Specjalnie wchodze do dzialu Minolty i widze conajmniej kilka takich tematow (a1). Czy cos sie popsulo z szukajka?

Ja chcialem poruszyc temat, jak mocno Minolta A1 odbiega od Z1 (oczywiscie na korzysc). Czy oplaca sie dolozyc troche kasy do modelu lepszego, czy po prostu nie ma sensu, poniewaz ten model nic innowacyjnego nie wnosi? Co wy na to? Ja sie zdziwilem troszke, ze filmy zapisuje 640 - 480 i 4 klatki na sekunde (sic!). What's wrong?

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


poniedziałek, 8 listopada 2004, 21:22
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
shadoow - też mam zamiar kupić A1. Ostatnio Fatman zrobił właśnie taką zamianę, zapłacił za A1 2700 zł. Nie wiem, czy widziałeś możliwości tego użytkownika, ale jest on pod głębokim wrażeniem możliwości A1. Podobno rewelacja w każdym calu.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 8 listopada 2004, 21:44
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
Vendeur napisał(a):
shadoow - też mam zamiar kupić A1. Ostatnio Fatman zrobił właśnie taką zamianę, zapłacił za A1 2700 zł. Nie wiem, czy widziałeś możliwości tego użytkownika, ale jest on pod głębokim wrażeniem możliwości A1. Podobno rewelacja w każdym calu.

Dokladnie! Nie chodzi juz tutaj o szeroki kat widzenia, czy system antywstrzasowy, ale jakosc zdjec i mnogosc opcji powaznie mnie zainteresowala.
Choc przyznam szczerze - naprawde powstrzymuje mnie, sekwencje wideo. Ona naprawde ma 4 klatki? To nie zaden zart? :( Czasem lubie rowniez cos nagrac, wiec...
Poza tym aparat mam dopiero 2 miesiace, wiec nie warto wymieniac narazie.

To jak z tym filmowaniem?

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


poniedziałek, 8 listopada 2004, 22:04
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
:lol:
To tylko jeden z trybów :D ona normalnie nagrywa filmy, może nie w takiej rozdzielczości jak A2 ale jednak.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


poniedziałek, 8 listopada 2004, 22:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
bonnum napisał(a):
:lol:
To tylko jeden z trybów :D ona normalnie nagrywa filmy, może nie w takiej rozdzielczości jak A2 ale jednak.

Podbudowales mnie troszke.
We wszystkich specyfikacjach bylo napisane, ze 640 - 480 i 4 kl/sek. I nie wiem czasami, czy jeszcze nie bez dzwieku... jak wiec to jest naprawde. Bonnum - ty masz tą minolte.... jak to jest?

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


poniedziałek, 8 listopada 2004, 22:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL