Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 05:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Pomocy z Z1 - urwane zaczepy klapki 
Autor Wiadomość

Dołączył: wtorek, 5 października 2004, 08:04
Posty: 2
Post Pomocy z Z1 - urwane zaczepy klapki
Witam wszystkich jestem tutaj nowy, i może wy mi pomozecie!!!

Problem w tym że bedąc na urlopie, moja Z1 niefortunnie spadała mi z wysokosci 20 cm( z półki na dywan) ten upadek sposowodował urwanie zaczepów zabezpieczajacych klapke z baterii (Nie samej klapki, lecz 2 zaczepy na obudowie i jednez zaczep z samej klapki bateri. Udało mi sie jedne skutecznie skleić 1 zaczep na obudowie za pomoca Super Glue lecz pozostale,niestety odmawiał przyklejenia sie. :cry:

Pytanie takie: miał już ktoś z was taka awarie, lub ewentualnie czym skutecznie oczyścić te 2 urwane elemenciki z Super Glue i ponownie skutecznie je przykleic, może zna ktos jakiś naprawde super mocny dobry klej.

Wymiana obudowy nie wchodzi w gre ( w serwisie minolty 780 zł :shock: :shock: :shock: :shock: )

Z góry dzieki za pomoc

Rozpaczony genius

p.s.

Prosba do admina czy mógłby dać linki do tego posta do innych działów, może użytkownicy innych aparatów mieli podobny problem.
Z góry dzięki


wtorek, 5 października 2004, 08:27
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Linków w innych działach nie będzie, bo to nic nie pomoże.

Odnośnie upadku to moja Z1 spadła z 40 cm i się turlała po podłodze i... NIE MA ŚLADU po tym...

Jeśli zaś chodzi o klejenie, to nie dziw się, że to nie działa, skoro używasz kleju do wszystkiego. Kup sobie jakiś specjalistyczny do plastiku, a efekt będzie lepszy. Są takie w ofercie firmy UHU w Castoramie. Kleją nieźle plastik, ale i tak można dostać lepsze.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 5 października 2004, 08:52
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 5 października 2004, 08:04
Posty: 2
Post 
no to miales sczescie, ja niestety mniej


wtorek, 5 października 2004, 15:01
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
oczyść to delikatnie papierkiem ściernym i możesz spróbować klejem montażowym :lol: klej I klasa.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


wtorek, 5 października 2004, 15:05
Zobacz profil
Post 
Jesli klejenie nie pomoze to polecam wycieczke na Poczte Polska (bez jaj) i zakupienie u nich bardzo fajnej tasmy klejacej, jest super wytrzymala, nie zostawia po odklejeniu sladow kleju, a przede wszystkim jest srebrna, wiec po kazdorazowym zaklejeniu klapki po zaladowaniu baterii nawet nie zwrocisz uwagi ze cos jest naklejone na aparat

pozdrawiam Kuba


niedziela, 7 listopada 2004, 15:28
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
e]

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


Ostatnio edytowano piątek, 28 stycznia 2005, 16:47 przez Grisza[Gen], łącznie edytowano 2 razy

niedziela, 7 listopada 2004, 15:45
Zobacz profil

Dołączył: środa, 1 września 2004, 22:43
Posty: 9
Post 
Nie wiem czy to coś pomoże jak się sklei - z reguły nie do końca sie to wszystko chce razem trzymać razem:( Moja podpowiedź - spróbować kleju do plastiku ale z tzw elastycznych - ja stosuje w takich wypadkach klej Cyjanopan E- wiem jednak że aby połączenie było trwałe powierzchnia klejona musi mieć co najmniej 3-4 mm2 a zaczepy sa dość małe. Sam kleiłem podobne elementy lecz ciutkie większe-w pilocie do tv-tyle że tam klapka nic nie trzyma-nie ma na nią ciągłego nacisku. Jednak polecam Tego typu klej -życzę powodzenia. Daj znać czy ci się udało naprawić:)


poniedziałek, 8 listopada 2004, 00:51
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 25 października 2004, 23:59
Posty: 105
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Anonymous napisał(a):
A może spróbuj na ślinę :D tylko nie zamocz baterii



Baaardzo rzeczowa odpowiedź :? .
Spróbuj tego cyjanopanu.
Mam pytanie - czy jest możliwość kupienia gdzies samej nowej klapki i zastąpienia nia rozwalonej czy tylko pozostaje wymiana całej obudowy albo "zrób to sam"?

_________________
Niewiele wiem ale szybko się uczę.

Minolta Z1 + parę "dupereli"


poniedziałek, 8 listopada 2004, 02:04
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Sory, koleś ale panuje tu małe zamieszanie.. dla własnego zdrowia wróć tu jutro...

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


poniedziałek, 8 listopada 2004, 02:07
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 31 lipca 2004, 00:04
Posty: 41
Post 
Poxipol, diestal, cyjnopan.
Jak się odklei to jeszcze raz oczyść powierzchnię złóż, dotnij kawałek miedzianej blaszki 0,5mm lub cieńszej, dwa, trzy wkręty m1 i jeszcze raz. Jak nie pomorze to tylko taśma albo wizyta w serwisie.

_________________
...-Gdy wyjechali na wyniosłoœć drogi, ich oczom ukazał się las.......................


poniedziałek, 8 listopada 2004, 02:13
Zobacz profil
Post 
oki dzieki wszyskim za odpowiedz!!
aparat pokleiłem cyjnopan-em M i trzyma lepiej niz orginał

pozdrówka


poniedziałek, 8 listopada 2004, 07:56
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
A co oznacza ta literka M w nazwie... cyjanopanu?

Aha, nie pisze się cyjnopan, tylko cyjanopan. Przynajmniej kiedyś tak było.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 8 listopada 2004, 12:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL