Teraz jest poniedziałek, 23 kwietnia 2018, 21:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Z10...jednak jako kamera w komputerze? 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 22 października 2004, 08:26
Posty: 9
Post Z10...jednak jako kamera w komputerze?
Witam Szanownych "minolciarzy"
tak sobie myśle mam nadzieje że to nie jest całkiem ntg, ale można podłączyć minolte z10 kabelkiem PAL do tunera tv w komputerze i mieć pełny obraz na monitorze :) oczywiście poprzez software do obsługi karty tv mozna wejściowy obraz nagrywać na kompa. Zastanawiam się tylko co z dźwiękiem boo z10 ntka niema f-cji nagrywania fonii ale może można wpuścić dźwięk do kompa za pomocą oddzielnego mikrofonu. Nie wiem tylko jak zsynchronizować obraz z dźwiękiem?

sorki jesli ntg
pozdrawiam
Tomek

_________________
Minolta Z10 | Kingston 256 MB | 4x2000 mAh | Case Logic DVC-30 | redukcja 43/49 | UV


środa, 3 listopada 2004, 16:19
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
Pytanie tylko po co? szkoda sprzetu za ponad 1000 zl do tak trywialnego celu, ktory mozna zrobic sprzetem za ok 100 zl.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


środa, 3 listopada 2004, 21:04
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 22 lutego 2004, 18:18
Posty: 121
Lokalizacja: Białystok
Post 
MobyDick napisał(a):
Pytanie tylko po co? szkoda sprzetu za ponad 1000 zl do tak trywialnego celu, ktory mozna zrobic sprzetem za ok 100 zl.



brzmi to jak kombinowanie konia pod gore, ale najczesciej jak ktos kupi aparat za 1000 to splucze sie do tego stopnia, ze tych 100 po prostu nie posiada :D ja kupilem moja z1 na gieldzie w stodole i cale szczescie ze przezornie pieniadze na bilet do domu zostawilem u dziewczyny w domu, bo inaczej to nawet nie mialbym za wrocic.

a w tym temacie to raczej nie my pomozemy - tu ludzie sa biegli raczej w tematach typowo fotograficznych

_________________
plfoto.com: http://www.plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=makakson


środa, 3 listopada 2004, 22:59
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 22 października 2004, 08:26
Posty: 9
Post 
Hej Wam, dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Cóż kasiorki zawsze mało, ale nie o to chodziło. Chciałem zobaczyć czy da sie tak zrobić, ktoś pytał czy mozna webcama zrobić z zetki i wygada na to że się da.
Podpiąłem z10 przez kabel Pal do wejścia w tunerze tv, oddzielnie mikrofon do kompa a resztą zająć się soft zgrywający obraz z wejścia svhs.
Oczywiście przede wszystkim chciałem sprawdzić co z tego wyjdzie i jak się okazało jest nawet okej.. Jestem ograniczony długością kabelka, ale warto było spróbować.
Polecam

ps. za ztke dałem więcej niż tysiąc, ale nie żałuje, bo dziki temu bez problemu skorzystałem z rekojmi :)
pozdr
Tomek

_________________
Minolta Z10 | Kingston 256 MB | 4x2000 mAh | Case Logic DVC-30 | redukcja 43/49 | UV


czwartek, 4 listopada 2004, 09:05
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
Ktos kiedys powiedzial ze z b...ci tez mozna zrobic wozek, wystarczy kółka dorobić :oops:

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


czwartek, 4 listopada 2004, 10:39
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 18 października 2004, 20:40
Posty: 88
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Cytuj:
Oczywiście przede wszystkim chciałem sprawdzić co z tego wyjdzie i jak się okazało jest nawet okej.. Jestem ograniczony długością kabelka, ale warto było spróbować.

Oczywiście, że można :lol: Masz przecież dobre źródło sygnału wizji + mikrofon. Z synchronizacją też nie powinno być żadnych problemów, choć najlepiej byłoby skorzystać z wejścia audio (Line IN) w karcie TV o ile jest. Z tym, że trzeba by użyć wtedy zwykłego mikrofonu od sprzętu audio (nie komputerowego) przepuszczonego przez przedwzmacniacz. W sumie cała rzecz to nic innego jak oglądanie np. filmu z zewnętrznego źródła (np. odtwarzacza DVD) podłączonego do karty przewodami AV... :D

_________________
Minolta Z10 + Kingston 256MB + Pretec 512MB + Ak. SANYO 2300mAh + fltry POLAR/UV/ND4X + futerał MinoltaCS-DG1000 + statyw Velbon CX-444


piątek, 5 listopada 2004, 11:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 22 października 2004, 08:26
Posty: 9
Post 
dzięki jest dokładnie tak jak mówisz :) :)
pozdrawiam
Tomek

_________________
Minolta Z10 | Kingston 256 MB | 4x2000 mAh | Case Logic DVC-30 | redukcja 43/49 | UV


piątek, 5 listopada 2004, 16:49
Zobacz profil
Post 
A ja mam pytanie do Tomkap - co to miało zanczyć że na szczęście skorzystałeś z rękojmi ?? Czyżby od razu coś w niej padło ?? Zamierzam ja kupic i lekko sie wyrachałem ?? Co to było ??


wtorek, 9 listopada 2004, 11:28
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 22 października 2004, 08:26
Posty: 9
Post 
Dobbs napisał(a):
A ja mam pytanie do Tomkap - co to miało zanczyć że na szczęście skorzystałeś z rękojmi ?? Czyżby od razu coś w niej padło ?? Zamierzam ja kupic i lekko sie wyrachałem ?? Co to było ??


Witam, całe zajście opisywałem już na tym forum:
po paru dniach aparat miał objawy takie jakby bym nieszczelny. Wiem ze aparaty nie sa szczelne i hermetyczne ale tutaj było to uciażliwe, gdyż miałem 2 paprochy sporaśne na LCD i utrudniało to kadrowanie bo były one na srodku i przy ostrzeniu dawały sie bardzo we znaki. Ale to by jeszcze uszło,
co gorsze miałem dwa paprochy - bardzo małe - na optyce obiektywu w środku nie za zewnątrz - gdzies między soczewkami. Napewno nie wpływało to na jakość zdjęć ale baardzo mnie denerwowało i męczyło.
Serwis minolty powiedział że ma mnie w nosie i jak im zapłace to mi wyczyszczą obiektyw, ale słyszałem też że po takim czyszczeniu w serwisie może być jeszcze gorzej więc ani nie chciałem ryzykować ani płacić, a serwis nie mógł sie przyznać że coś takiego (zabrudzenia) mogłoby znajdowac się w nowym aparacie. Wpieniłem sie więc, poradziłem się prawnika i napisałem kwit z prośba o uznanie rekojmi do sprzedawcy z podaniem paragrafów ustawowych. I udało się.
Dostałem aparat drugi - inne nr seryjne i made in japan a nie jak pierwszy made in china.

ALE co wazne z aparatu jestem bardzo zadowolony, pod kazdy względem, nie zamienił bym go na żaden inny w tej klasie cenowej. Naprawde polecam. Na wszelkie pytania chętnie odpowiem.

_________________
Minolta Z10 | Kingston 256 MB | 4x2000 mAh | Case Logic DVC-30 | redukcja 43/49 | UV


wtorek, 9 listopada 2004, 11:45
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 18 października 2004, 20:40
Posty: 88
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Też mam Tokyo Japan ale nie zwracałem na to uwagi. Również świadomie zapłaciłem więcej i kupiłem w oficjalnym sklepie, żeby się zabezpieczyć w razie czego :wink: Myślę, że warto mieć polską gwarancję i nie kupować od "importerów", szczególnie że różnica w cenie nie jest tak znowu wielka.
Świetny aparat! Potwierdzam :P

_________________
Minolta Z10 + Kingston 256MB + Pretec 512MB + Ak. SANYO 2300mAh + fltry POLAR/UV/ND4X + futerał MinoltaCS-DG1000 + statyw Velbon CX-444


wtorek, 9 listopada 2004, 12:34
Zobacz profil
Post 
Tomekp - bardzo dziekuje za odpowiedz, juz myslalem ze to byla grubsza sprawa - ale masz racje prawo do rekojmi przysluguje i mozna z tego korzystac. Rozumiem, tez z tego co napisal Wasylek i Ty - ze sa modele ktore maja kraj pochodzenia Chiny i Japan :> No i oczywiscie to co z Japan to pewniejsze ?? Widzialem ostatnio w Arkadii w Wawie ze Z10 sa po 1129 pln - zastanawiam sie czy tam nie kupic ?? ? Lub na gieldzie foto w Stodole. Dzieki wiem mniej wiecej na co mam zwracac uwage, pozdro 4 All.


środa, 10 listopada 2004, 14:34
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL