Teraz jest środa, 29 stycznia 2020, 12:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 RAW w Z2 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 22:07
Posty: 43
Post 
Dzięki, wszystko gra, teraz czuję sie jakbym kupił zupełnie nowy aparat, możliwości obróbki zdjęć ogromne, po prostu REWELACJA! polecam wszystkim niezdecydowanym


wtorek, 16 listopada 2004, 18:01
Zobacz profil
Post 
jak mozecie to prosze o przeslanie mi info o tym gdzie znalezc sirmware lu wyslijcie mi go na maila


poniedziałek, 6 grudnia 2004, 18:18
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
A może leniu przeczytaj np ten watek - od początku ????

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


poniedziałek, 6 grudnia 2004, 20:27
Zobacz profil
Post 
grisza bo nie dziala to u mnie tak jak powinno nie wiem co robic dalej update jest ale zapisuje jako 2x jpg i z tym drugim nic nie moge zrobic


poniedziałek, 6 grudnia 2004, 22:42
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
Czy ten "drugi" ma rozmiar coś około 5 MB ?
Jeśli tak to skonwertuj to na NEF i po kłopocie - wszystko nadal jest w tym wątku opisane.

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


poniedziałek, 6 grudnia 2004, 23:24
Zobacz profil
Post 
dzieki grisza znalazlem jakis konwerter raw na nef ale jakosc tych nef nie wydaje mi sie powalajaca i nie widze roznicy po ca rozmiarem


poniedziałek, 6 grudnia 2004, 23:38
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
Spróbuj poczytać ( nie tylko tu na forum ) o obróbce RAW-ów - zobaczysz jakie to potężne rozwiązanie

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


wtorek, 7 grudnia 2004, 00:53
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 22:07
Posty: 43
Post 
problem jaki napotkałem przy fotografowaniu w RAW minoltą Z2 to brak możliwości zrobienia zdjęć przy dłuższych czasach naświetlania, chyba zaczyna się to od 1s, po prostu szumy są tak wielkie, że nie można to nazwać fotografią, poza tym wszystko jak na razie OK


wtorek, 7 grudnia 2004, 21:52
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 16:10
Posty: 27
Lokalizacja: Łódź
Post 
:) raw http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_105895.html

obróbka raw :) bezstratny zapis :P fajnie opisali warto by się tym pobawić :)

ma ktoś przykłądowe zdjęcia w raw i najlepszym jpg ? z z2?

widać różnice ?

_________________
Fed4, Praktica bx 20, Canon 590IS.


piątek, 31 grudnia 2004, 10:40
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 1 stycznia 2005, 19:37
Posty: 28
Lokalizacja: Œlšsk
Post 
perzadam napisał(a):
:) raw http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_105895.html

obróbka raw :) bezstratny zapis :P fajnie opisali warto by się tym pobawić :)

ma ktoś przykłądowe zdjęcia w raw i najlepszym jpg ? z z2?

widać różnice ?


No własnie, tez bym prosil o umieszczenie zdjeci w celu porownania (najlepie dwoch tych samych obiektow) w tedy porownanie byloby zaraz widoczne :)

Dzieki, jeśli ktoś bedzie mogł :)

_________________
Konica Minolta Z2, SD 512


niedziela, 2 stycznia 2005, 02:13
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 22:07
Posty: 43
Post 
Próba porównania pliku graficznego w formacie RAW z plikiem JPG to jakieś nieporozumienie. RAW umożliwia pełną kontrolę nad wykonanym zdjęciem. To surowy plik, który można poddać obróbce w komputerze dużo lepiej niż robi to software aparatu zapisujący go do formatu JPG.

Więcej na ten temat w artykule RAW - niewywołany film:
na stronie
http://fotohobby.home.pl/index.php?opti ... iew&id=105


wtorek, 4 stycznia 2005, 21:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 16:10
Posty: 27
Lokalizacja: Łódź
Post 
Cytuj:
="perzadam
ma ktoś przykłądowe zdjęcia w raw i najlepszym jpg ? z z2?

widać różnice ?


heh pisząc to miałem co innego na myśłi a co innego na pisałem :oops:

no fakt raw to surowy zapis danych z matrycy a nie gotowy plik graficzny
i pytanie zadam inaczej :)

Czy po edycji raw i dobraniu wedle potrzeby i gustu różnych parametrów, w efekcie końcowym (jakość/ilość szczegółów/ogólny wygląd/ i satysfakcja) bezstratnego pliku tif jest lepsza od zdjęcia w jpg w najlepszej jakości pochodzącego prosto z aparatu (ze standarowym firmaware) ? widać różnice?

_________________
Fed4, Praktica bx 20, Canon 590IS.


sobota, 8 stycznia 2005, 18:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL