Teraz jest środa, 15 lipca 2020, 04:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Zewnętrzna lampa do Minolty A1 
Autor Wiadomość
Post 
W takim razie czy wie ktoś gdzie można taniej kupić 3600, na Allegro sprawdzałem, nie ma. :(


wtorek, 30 listopada 2004, 23:40
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Mensfeld napisał(a):
na Allegro sprawdzałem, nie ma


Czekać.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 1 grudnia 2004, 02:09
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post Re: Zewnętrzna lampa do Minolty A1
Mensfeld napisał(a):
Czy oprócz lamp Minolty jest szansa że coś będzie pasowało do a1. Niestety jestem ograniczony finansowo więc musi to bys coś do ok 400zł. Proszę o pomoc.

Z tego co się dowiedziałem to jeśli chodzi o lampy dedykowane to najwięcej radości daje Minolta HS5600D super działą w trybie przewodowym (założona na lampę - śledzi zoom i inne bajery) nieco gorzej w trybie bezprzewodowym (wyzwalana lampą wbudowaną-szczegółów musisz poszukać na innych forach). Wada to cena około 1500 na allegro. Ponoć dobrze z A1/A1 współpracuje lampa Metz 54 MZ-4 z dedykowaną stopką (i w trybie przewodowym i bezprzewodowym). Zaletą jest że po wymianie dedykowanej stopki może działąć z innym aparatem. Wada to cena 1000zł na allegro plus stopka okolo 250zł.

Jeśli chodzi o niededykowane to polecam każdą inną lampę połączoną z aparatem przez kabelek PC (wtyka się go do gniazda przeznaczonego do współpracy z lampami studyjnymi) i tu do 400zł możesz kupić całkiem niezłą lampę. Nie założysz jej jednak na stopkę w aparacie, musisz kupić szynę do lampy (wszystko na allegro). Wada praca tylko w trybie manualnym, ale jak nie jesteś fotoreporterem to przeżyjesz. Ja jak miałem zenita to tylko na manualu robiłem błyski.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


środa, 1 grudnia 2004, 09:14
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 17 maja 2004, 17:42
Posty: 14
Lokalizacja: warszawa
Post 
jacek2004 - czy dobrze zrozumia?em ze mo?na kupic kabel i podl?czy? go aparat-lampa( nie dedykowana) ze na szynie to jasne i czy to bedzie dzia?a?, Gdzi mam kupic taki kabel do A1 - na allegro patrzy?em ale jako? nie mog? znale??.

Lamp? potrzebuje zeby wykorzystac ja z dj?ciach w domu , makro.

Pozdrawiam :wink:


środa, 1 grudnia 2004, 14:12
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
jolo napisał(a):
jacek2004 - czy dobrze zrozumiałem ze można kupic kabel i podlączyć go aparat-lampa( nie dedykowana) ze na szynie to jasne i czy to bedzie działać, Gdzi mam kupic taki kabel do A1 - na allegro patrzyłem ale jakoś nie mogę znaleść.

Lampę potrzebuje zeby wykorzystac ja z djęciach w domu , makro.

Pozdrawiam :wink:


allegro -> aparaty fotograficzne -> lampy błyskowe

w szukaj wpisz "kostka" i masz pełen wybór kostek z kabelkami PC, ja wybrałem taką kostkę Hama za 29 zł plus szyna, połącze z lampą od starego zenita i bedzie grało, już czytałem posty ludzi którzy tak zrobili z A1.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


środa, 1 grudnia 2004, 14:26
Zobacz profil
Post 
jacek2004 a czy trzeba sprawdzić na jakim napięciu pracuje lampa, coś kiedyś czytałem ale juz nie pamiętam o co chodzi, wiem, że ludzie przerabiali swoje lampy żeby nie zrypać aparatu. Ma to znaczenie w tym przypadku?


środa, 1 grudnia 2004, 15:07

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Tak Mansfeld,
lampa powinna mieć napięcie 400V (a dokładniej mówią nie większe niż 400V). Ale myslę ze większość ma właśnie takie napięcie. Bo strare aparaty typu Zenit włączały lampę za pomącą mechanicznego zestyku, a ten też jest wrażliwy na napięcie, jeśli miałby przełączać wyższe napięcie musiałby mieć inne styki. Ale zeby być pewnym najlepiej zmierzyć napięcie na lampie.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


środa, 1 grudnia 2004, 16:01
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 17 maja 2004, 17:42
Posty: 14
Lokalizacja: warszawa
Post 
Jacek2004 czy to taka kostka
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35927456
i jaka lampe do tego dokupic, gdzi mozna przeczytac posty tych ludzi.


Z góry dziex :D


środa, 1 grudnia 2004, 17:35
Zobacz profil
Post 
emes napisał(a):
jest ejden model sigmy i jeden metza.


Hmm albo jestem jakas lama i sie nie znam albo METZ podaje na swojej stronie mozliwosc wspolpracy A1 (za posrednictwem kostki) z 7 swoimi lampami.

http://www.metz.de/en/photo_electronics ... s.142.html

Wybor -> digital > Minolta > A1

This camera is equipped with an accessory shoe with centre contact and additional contacts providing some flash features. Therefore we recommend for flashlights with SCA-system the following adapter: SCA 3302 M4

Further information you will find also in the recommendation of SCA-adapter.

These Metz mecablitz are best in performance with this camera:

mecablitz 54 AF-1M
mecablitz 28 AF-3M
mecablitz 70 MZ-5
mecablitz 70 MZ-4
mecablitz 54 MZ-4 / 54 MZ-4i
mecablitz 44 MZ-2
mecablitz 44 AF-4M

Jesli sie myle prosze mnie poprawic


czwartek, 2 grudnia 2004, 17:51
Post 
Wszystkio się zgadza a czy ktoś się orientuje czy metz 36 AF-3 z kostką będzie pasował do a1? Nie ma go na tej liscie ale niby ma dedykację do minolty. Niestety te wymienione + cena kości (no może poza 28 af, ale ta mi się nie podoba) sa poza moimi możliwościamii finansowymi :(


czwartek, 2 grudnia 2004, 20:38
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL