Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 22:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Minolta A1 i hot pixels 
Autor Wiadomość
Post Minolta A1 i hot pixels
Witam

Zakupiłem wczoraj Minoltę A1, zrobiłem test na dead\hot pixels.
Czy narmalne jest aby nowy aparat tej klasy miał 10543 hot pixels?
Dead na szczęście żadnych. Czy gwarancja w takim wypadku pozwala na wymianę sprzętu?


piątek, 26 listopada 2004, 09:30
Post 
a ile kosztuje to cacko ? :)


piątek, 26 listopada 2004, 09:47
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
To jest najwiekszy mankament tych aparatow... niestety

I rowniez przylaczam sie do pytania... czy to wiec jest powod do reklamacji? Albo jaka jest DOPUSZCZALNA granica tych hot/death pixeli?

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


piątek, 26 listopada 2004, 20:28
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
o ile dobnrzze pamietam - 5 (albo 15) deadow, ael to zaleznie od serwisanta, bo niektorzy tez nie chce uznawac.
hot piksel, to nie wada, a cecha matrycy - tak uslyszycie.

ja "bilem sie" pol roku z fotojokerem w sprawie olympusa 720.
wygralem, ale bardziej przez to, ze maja do niczego serwis i trzymali mi aparat po poltora miesiaca, tlumaczac iz zaginal na granicy...

taka jest cyfra i trzeba sie z tym pogodzic.

z drugiej strony - ciekawe to jest; te testy na hotpix i szumy i w ogole;
ja kupujac a1 wiedzialem jaka jest z tym sprawa, wiec dziwic mnie to nie dziwilo, ale badzmy szczerzy - te hotpiskele nie sa tak niesamowicie uzciazliwe; sa, ale latwo z nimi sobie radzic.
dla chcacego nic trudnego ;-)

_________________
remanent...


piątek, 26 listopada 2004, 21:18
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Coś mi się nie chce wierzyć w taką ilość hot pixeli, nawet w A1. Może spróbuj innego programu?


piątek, 26 listopada 2004, 22:43
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 19 listopada 2004, 21:40
Posty: 199
Post 
Nawet w A1?


piątek, 26 listopada 2004, 22:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
emes napisał(a):
te hotpiskele nie sa tak niesamowicie uzciazliwe; sa, ale latwo z nimi sobie radzic

Ale jak? Piszesz o ich USUWANIU, czy PROFILAKTYCE? Daj jakies wskazowki zatem, jak sie ich pozbyc... albo chociaz ograniczyc

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


piątek, 26 listopada 2004, 22:53
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
http://foto.swiatobrazu.pl/viewtopic.php?p=13916&highlight=#13916

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


piątek, 26 listopada 2004, 23:10
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
Dzieki...

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


piątek, 26 listopada 2004, 23:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
osobiscie korzystam z rozmycia gasusa oraz iir.
troszke to trwa, ale za to wyniki sa calkiem dobre.

tutaj jest link do przykladowego zdjecia.

czas 30 sekund :!:

_________________
remanent...


piątek, 26 listopada 2004, 23:33
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
Minolta ponoć ma to do siebie, ze jak matryca pochodzi to lęgnie się dziadostwo przy temperaturze. Podobnie jak z rezystancją, która wzrasta do temp. Może jakiś mikrowentylatorek obok matrycy studziłby ją i problem by zniknął...

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


sobota, 27 listopada 2004, 16:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
true, true...
tyle ze nie do konca.
nie tylko w moniltach - ogolnie matryca najlepsze zdjecia robi gdy nie jest rozgrzana.
wraz ze wzrostem temperatury KAZDA matryca szumi mocniej.
w najdrozszych modelach ponoc tylna scianka aparatu jest chlodzona, ale to juz nie na kieszen zwyklego fotoamatora... :?


sobota, 27 listopada 2004, 16:39
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
Jak w moim aparacie bedzie mi ten problem nastręczał kłopotów, to zchłodze jakoś wnętrze. Widziałem malutkie wiatraczki, tylko trzeba by obudowe wiercić, a w stopie magnezowym nie tak prędko ;) jeszcze ogniwo "patiera" czy jakoś tak pozostaje. Ale to była by wysoka, high endowa półka domorosłej elektroniki i kombinarotyki ;)
ps. albo freon w spreju, co 1,5 godziny dwie dawki psiknąc i modlić się o działanie sprzetu ;) hehehe

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


sobota, 27 listopada 2004, 17:07
Zobacz profil
Post 
Ja znalazłem rozwiązanie na męczący was problem nagrzewania się matrycy.

Podaję link
http://www.4max.pl/grupa.asp?gg=19


sobota, 27 listopada 2004, 18:32
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 października 2004, 21:17
Posty: 39
Post 
To też może być:

Obrazek


sobota, 27 listopada 2004, 18:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL