Teraz jest niedziela, 23 września 2018, 02:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 nocne zdjęcie z A1 
Autor Wiadomość
Post nocne zdjęcie z A1
Witam

Wczoraj zakupiłem nową Minoltę A1, wiele słyszałem o szumach i hot pixelach ale sami popatrzcie na to zdjęcie http://members.lycos.co.uk/keeper666/Pict0170.jpg.
Co myślicie o takiej iloście hotów na 30 sec, f11 i iso 100?
Jeśli macie jakieś nocne zdjęcia zrobione Minoltą A1 bez obróbki
chętnie porównam.


niedziela, 28 listopada 2004, 21:59
Post 
Dla mnie jak na aparat, który kosztuje 2500 zł to TRAGEDIA. Wogóle na jakikolwiej aparat nawet za 60 zł.
Tylko mnie nie straszcie, że w tak drogim sprzęcie to normalka.
To co będzie w A2.
Robiłem zdjęcia nocne HP 735 (który uważam za beznadziejny) oraz Canonem A60 i czegoś takiego tam nie było. Jestem w szoku!


niedziela, 28 listopada 2004, 22:37
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:03
Posty: 742
Lokalizacja: Poznań
Post 
Włączony Noise Reduction ? Jeśli tak to lol .

_________________
Fullfrejm + 24-200 L 2.8 :)

http://www.negatyw.org


niedziela, 28 listopada 2004, 22:41
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
@Kaza ten link to jest do zdjęcia nocnego bo jakoś nic na nim nie widzę.

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


niedziela, 28 listopada 2004, 22:48
Zobacz profil
Post 
O zgrozo!
Proszę niech ktoś potwierdzi, że jest normalne lub powie, że to jakaś bzdura.
Chciałem za jakiś czas zasilić team Minolty, a tutaj taka porażka!
Zróbcie coś z tym!


niedziela, 28 listopada 2004, 22:50
Post 
SamP - jeżeli ty tam nic nie widzisz, to chyba masz monitor wyłączony!
Ja jak zobaczyłem to zdjęcie, to najpierw wytarłem monitor z kurzu, bo myślałem że zaniedbałem ten obowiązek.
Wyjaśnijcie ktoś o co tu chodzi. Czy to wada matrycy, czy normalka, którą się nie reklamuje.
Jeżeli to nie wada, to mamy aparat za 2,7 tyś do robienia tylko widoczków, bo czytałem, ża a1 z lampą też sobie nie radzi!


niedziela, 28 listopada 2004, 22:55
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
zmierzylem... to zdjecie posiada (prosze trzymac sie krzesla):
118 dead &
253814 hot pixels
Masakra!

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


niedziela, 28 listopada 2004, 23:01
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 października 2004, 21:17
Posty: 39
Post 
:shock:

Ło matko.....

Dobrze, że mam oparcia :P


Ale tak na serio poradźmy coś chłopakowi bo napewno już zaczyna siwieć :x :)


niedziela, 28 listopada 2004, 23:06
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 31 sierpnia 2004, 18:39
Posty: 57
Lokalizacja: Żary
Post 
To cos jak z mojego hp :shock: przeciez to niemozliwe, roznica jest znaczacza w cenie. zreszta tu jest link do tego z hp http://members.lycos.co.uk/witekb/hp433/test.jpg

_________________
Język angielski


niedziela, 28 listopada 2004, 23:19
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
Kaza Nie przejmuj sie tym i sam zmierz poziom hot pixels u siebie (iso 50, 30 sek, zasloniety obiektyw).
Przed chwila sprawdzilem moja minolte - zero dead i zero hot (choc robione byly bez rozgrzewki - po polgodzinnej zabawie aparatem wzroslo do 12 hot-ów... ale to normalka).

Ale nadal nie rozumiem, jak mozna zrobic takie zdjecie? Jaki błąd?

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


niedziela, 28 listopada 2004, 23:23
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
:shock: :shock: :shock:
jestem przerażony jak zobaczyłem to zdjęcie - myślałem, że ktoś sobie jaja robi i że to nie jest z A1 ale - zobaczyłem EXIF a tam jednak:
Minolta A1
ISO 100 (czyli minimalne)

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


niedziela, 28 listopada 2004, 23:25
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
prosciutko z aparatu.
tutaj i tutaj

_________________
remanent...


niedziela, 28 listopada 2004, 23:26
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Sądzę, że aparat był uszkodzony, a Wy się rzucacie na tę nowinkę, jak nie wiem kto...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 28 listopada 2004, 23:42
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
@emes nie wysilaj się. W tej chwili tworzona jest właśnie nowa definicja "zdjęcia nocnego": zasłonięty obiektyw, długie czasy; to, że na takim zdjęciu nic nie widać, oprócz szumów rzecz jasna (widziałem je sznowny gościu Mariuszek) to jest mało istotne; nie jest ważne, że dobre zdjęcie nocne można zrobić już przy 4-6 sekundach; liczy się, że przy 30 sekundach są szumy, ponieważ niemal wszyscy niemal wszystkie zdjęcia wykonują właśnie z czasem 30 sekund :shock: . Oczywiście w Minoltach są szumy, robiłem podobny test na swoim egzemplarzu, jak ktoś ciekawy to niech sobie poszuka wyników na forum. Mnie to nie przeszkadza a jak ktoś twierdzi, że jego hp czy A60 wypada lepiej w takim teście to na zdrowie, niech dalej żyje w tym słodkim przekonaniu, że ma super aparat za niewielkie pieniądze, który nie ustępuje sprzętowi za parę tysięcy.
PS Taka ilość dedów świadczy tylko o jednym - uszkodzona matryca, do wymiany. Jeżeli chodzi o hoty to Minolta ma ich pokaźną ilość :lol:

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


niedziela, 28 listopada 2004, 23:54
Zobacz profil
Post 
SamP - proszę czytaj uważnie co się pisze.

A napisałem
"...Robiłem zdjęcia nocne HP 735 (który uważam za beznadziejny)...",

więc nie żyję przekonaniem jak ty to napisałeś"... że ma super aparat za niewielkie pieniądze, który nie ustępuje sprzętowi za parę tysięcy".

Po prostu kłamiesz!


poniedziałek, 29 listopada 2004, 00:01
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL