Teraz jest czwartek, 19 kwietnia 2018, 15:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Do użytkowników Minolta A1 
Autor Wiadomość
Post Do użytkowników Minolta A1
Witam!

Jestem posiadaczem Minolty A1. Wczesniej pracowalem na aparatch Olympus C-4000, 5050. Korzystajac z uprzejmosci znajomego mialem stcznosc z lustrzankami: olympusem e-10 i pentaxem istD. Pracuje głownie w trybie "manual". W Minolcie zaskoczyl mnie brak w tym trybie wskazania ekspozycji w postaci liczbowej badz skali jak to ma we wszystkich poprzednio przeze mnie uzywanych aparatch. Dodatkowo tak rozumiany "manual" funkcjonuje u konkurencji Canon, Nikon, Olympus czy Fuji, jedynie Minolta odstaje od reguly. Dodatkowo w A1 w trybie manual brak wyboru pomiaru swiatla jest rownie zastanawiajacy. Pozostale tryby dzialaja tak jak w innych aparatch.

Generalnie w "manualu" wszystko sprwadza sie do analizowania tego co pokazuje ekranik podczas zmian przyslony i migawki oraz histogram.
Dziwi mnie fakt, iz Minolta zastosowala tak dziwna filozofie. Zwłaszcza, że A1 praktycznie z zalozenia mial miec jak najwiecej wspolnego z SLR'ami.

Czy waszym zdaniem to nie jest dziwne?

Pozdrawiam

Medieval

Minolta A1 + Uv B+W MRC 49 mm


piątek, 3 grudnia 2004, 11:14
Post 
medieval napisał(a):
W Minolcie zaskoczyl mnie brak w tym trybie wskazania ekspozycji w postaci liczbowej badz skali jak to ma we wszystkich poprzednio przeze mnie uzywanych aparatch.

Mógłbyś sprecyzować o ci chodzi, bo nie zrozumiałem ciebie chyba. Co to jest "wskazanie ekspozycji w postaci cyfrowej" oraz co to jest "wskazanie ekspozycji w postaci skali"? Wydaje mi się że tryb manualny polega na tym że sam ustawiasz przesłonę i czas naświetlania. Oraz inne parametry w tym tryb pomiaru światła.
medieval napisał(a):
Dodatkowo w A1 w trybie manual brak wyboru pomiaru swiatla jest rownie zastanawiajacy. Pozostale tryby dzialaja tak jak w innych aparatch.
Oj chyba nie doczytałeś instrukcji, zaskoczyłeś mnie tym stwierdzeniem, jak sprawdę na mojej A1 to podzielę się wrażeniami.


piątek, 3 grudnia 2004, 14:41
Post 
Witam!

Instrukcję czytalem dokladnie. W trybie manual nei mozna wybierac rodzaju pomiaru swiatla poprzez boczne pokretlo. W pozostalych trybach P/A/S nie ma z tym problemu. Jesli chodzi wskazanie ekspozycji w postaci liczbowej lub jako skala to dotyczy to kwesti wyswietlania w postaci liczby EV aktualnej ekspozycji jak to ma miejsce w innych aparatch, ewentualnie zanaczenie na tzw. drabince ekspozycji -2EV do 2 EV. Ten drugi patent stosowany jest we wszystkich lustrzankach.
Tryb manualny umozliwia zmiany przyslony i migawki, ale w minolcie brakuje informacji na temat konkretnej wartosci ekspozycji w jednostkacj EV. Jedyne co nam pozostaje to ekranik i histogram.


piątek, 3 grudnia 2004, 15:28
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
medieval napisał(a):
Jesli chodzi wskazanie ekspozycji w postaci liczbowej lub jako skala to dotyczy to kwesti wyswietlania w postaci liczby EV aktualnej ekspozycji jak to ma miejsce w innych aparatch

tak jest właśnie w G5 - fajna sprawa bo teoretycznie wiadomo czy dobraliśmy odpowiednie parametry.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


piątek, 3 grudnia 2004, 16:04
Zobacz profil
Post 
Tylko że w lustrzance i G5 patrząc przez wizjer nie widzimy bieżącej "ekspozycji" na EVF, więc nie wiem czy moja fotka wyjdzie jasna czy ciemna. W A1 jak ustawię za dużą przesłonę (w sensie liczby f) w stosunku do czasu to EVF robi się ciemniejszy (i na odwrót). Poza tym, być może, lustra i G5 nie mają w wizjerze live histogramu, a w A1 po tym czy prążki skupiają się po lewej czy po prawej stronie wiem czy zdięcie wyjdzie za ciemne czy za jasne, teoretycznie. Ostatecznie jak zapiszesz w RAW (co zalecam) to na PC zrobisz korektę ekspozycji.

A ze zmianą trybu pomiaru światła to mnie zaskoczyłeś, z ciekawości sprawdzę jak wrócę do domu.

I jeszcze jedno, czasami na stronie Minolty (USA) pojawiają sie upgrade oprogramowania, może to jest powodem, że w twoim modelu w trybie M nie możesz zmienić pokrętłem tyrybo pomiaru światła.


piątek, 3 grudnia 2004, 17:17

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
M napisał(a):
medieval napisał(a):
Jesli chodzi wskazanie ekspozycji w postaci liczbowej lub jako skala to dotyczy to kwesti wyswietlania w postaci liczby EV aktualnej ekspozycji jak to ma miejsce w innych aparatch

tak jest w3aÂśnie w G5 - fajna sprawa bo teoretycznie wiadomo czy dobraliÂśmy odpowiednie parametry.


no tak jest nawet a canonach A75/A85 :)


piątek, 3 grudnia 2004, 17:45
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
_jacek2004 napisał(a):
Ostatecznie jak zapiszesz w RAW (co zalecam) to na PC zrobisz korektę ekspozycji.

najbardziej polecam jak się robi 200 zdjęć :lol:
mamy później duuuuuuużo roboty żeby to wszystko zapisać później w JPEG
RAW sobie chwale do zdjęć nocnych bo można wprowadzić korektę ale do zwykłego pstrykania jakoś RAW mnie nie przekonuje :(

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


piątek, 3 grudnia 2004, 17:54
Zobacz profil
Post 
lepiej jedno a dobre


piątek, 3 grudnia 2004, 18:12

Dołączył: piątek, 3 grudnia 2004, 19:15
Posty: 1
Post 
Przecież w manualu to Ty ustawiasz "naświetlenie" odnośnie punktu jaki ci odpowiada, a efekt w A1 widzisz na wyświetlaczu. Obszar pomiaru (punktowy, segmentowy itp.) jest potrzebny automatyce aparatu w trybach innych od manualu.
MANUAL to Ty i tylko Twoje ustawienia.
Pozdr.
Grzela.


piątek, 3 grudnia 2004, 19:27
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
no pod warunkiem ze na wyswietlaczu zobaczysz warunki ekspozycji o dokladnosci 1/3 ev

wiadomo ze manual to manual ale chodzi tu tylko jakis informacyjny punkt odniesienia jakby to ustawila automatyka


piątek, 3 grudnia 2004, 20:16
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Nareszcie, ktoś (Grzela) wytłumaczył co i jak bo tego pseudozatroskanego wywodu nie dało się czytać.
@Tommy, prosta sprawa, nastawiasz auto i sobie patrzysz tylko po co? Skoro zdecydowaleś się na robienie w manualu tzn, że automat Cię nie satysfakcjonuje.

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


piątek, 3 grudnia 2004, 20:22
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
ha ha dopiero jak wziełem aparat w ręce i pokręciłem trybam P / A / S / M uświadomiłem sobie po co mi tryb pomiaru światła w w manualu - Grzela zajarzył od razu.

Natomiast ta skala w EV to musi się odnosić do jakiejś ekspozycji "wzorcowej" a raczej zmierzonej automatycznie przez aparat (w trybie A lub S), tak? Bo dalej nie wiem czy dobrze wydedukowałem.

Jeśli tak jest (czyli jeśli moja dedukcja jest dobra), to chyba live histogram jest dokładniejszą i bardziej wiarygodną metodą sprawdzania ekspozycji, niz podpowiedzi aparatu o ile EV zmieniłem ekspozycję ręcznie od zalecanej przez aparat. W A1 w trybie P, S i A mogę po zaproponowaniu przez aparat ekspozycji, wcisnąć jeden przycisk i poktętłem dodać i ująć EV w zakresie +/-2EV (dla błysku lampy taką korekcję moge zrobic też w trybie M - w trybie PAS oczywiscie tez).

Tym bardziej automatyka to tylko automatyka, i w przypadku punktowego pomiaru światła, na jaki punkt ustawiła ekspozycję? To już lepiej poeksperymentować w trybach PAS i na koniec ustawic ekspozycję w M.

@M
Ty robisz JPEGi, ja robię tylko RAW, nigdy nie wiadomo czy dziś małoważne ujęcie zapisane w JPEGu, za jakiś czas nie stanie się bardzo ważnym i co wtedy?? przyjdzie nam jedynie płakać że ie zapisaliśmy w RAW. Ja mam taką zasadę jak jakiś sprzęt daje mi jakieś możliwości to zawsze korzystam z tych największych, czyli tu z jak najmniejszej możliwości kompresji (a w zasadzie jej braku). To tak jabyś kupił sobie samochód z Vmax 250km/h a potem jeżdził po autostradzie 100km/h (bo mniej pali - mniej zuzywa pamięci w analogii do cyfry??).

Co do pamięci to mam 512 MB i starcza mi to na 66 fotek RAW (średnio). Naprawdę ciężko jest na jednej sesji wypstrykać więcej sensownych fotek - chyba że się strzela jak z CKM'u. A ostatecznie zawsze w bagażniku mam notebook'a z nagrywarką CD.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


sobota, 4 grudnia 2004, 18:01
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL