Teraz jest piątek, 20 kwietnia 2018, 04:53




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Z3 - zdjęcia do niczego - proszę o pomoc / poradę 
Autor Wiadomość

Dołączył: czwartek, 16 grudnia 2004, 01:17
Posty: 14
Post Z3 - zdjęcia do niczego - proszę o pomoc / poradę
Od kilku dni mam Z3, niestety moje szczęście prysło po pierwszych próbach zdjęć (głównie z lampą, w pomieszczeniu + sztuczne oświetlenie). W trybie auto odwzorowanie kolorów jest tragiczne, wszystko jest zielonkawe. Oczywiście próbowałam innych ustawień, nie tylko auto, zmieniałam balans bieli etc., nie mam ani jednego dobrego (pod tym względem zdjęcia)!

Jestem w szoku, przedtem bawiłam się pożyczonym canonem A75 i na trybie auto wychodziły śliczne fotki - pod względem kolorystycznym o niebo lepsze od tego, co robi Z3 (warunki te same, to samo wnętrze, światło etc.)

Czy powinnam reklamować aparat? Trochę się boję, bo kupowałam przez internet, ale tak się nie da, wywaliłam ostatnie pieniądze na "super" aparat (w tym zasięgu cenowym) i jestem załamana... :cry: :cry: :cry:

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

I witam na forum, to mój debiut :oops:


czwartek, 16 grudnia 2004, 01:27
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Najprawdopodobniej trzeba ustawić balans bieli na tzw. białą kartkę. W ustawieniach manualnych można tak zrobić aby zielonkawy kolorek przesunąć w kierunku cieplejszych barw.

A dla pewności czy aparat jest dobry, zrób fotki w dzień (najlepiej jak sieci słoneczko) na automacie i jeśli wtedy kolory nie bedą ok to znaczy że aparat jest uszkodzony.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


czwartek, 16 grudnia 2004, 12:19
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Jana napisał(a):
wywaliłam ostatnie pieniądze na "super" aparat (w tym zasięgu cenowym) i jestem załamana...

Ciężka sprawa tak na odległość coś porodzić jak nie ma możliwości pobawienia się aparatem.
Za to co napisze to mi się oberwie - ale w cenie Z3 jest wiele lepszych aparatów (przynajmniej tak mi sie wydaje)
Minolty zawsze miały problemy w robieniu zdjęć w słabym świetle.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


czwartek, 16 grudnia 2004, 12:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 03:07
Posty: 150
Lokalizacja: Gdynia
Post 
jacek2004 ma racje to cos z balansem bieli. Ustaw balans bieli na biala kartke to powinno pomoc. Jak masz pytania pisz. Aha i witam na forum :)

_________________
Canon A95 , 4x Sanyo 2500 ! , 512MB PRETEC HS

----------------------------------
http://www.ziemni.risp.pl/ - Polecam luknac


czwartek, 16 grudnia 2004, 12:31
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
RooN napisał(a):
Ustaw balans bieli na biala kartke to powinno pomoc.

:lol: :lol: :lol:
użytkownicy Minolty Z3 pamiętajcie że należy zawsze mieć przy sobie białą kartke.
:lol: :lol: :lol:

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


czwartek, 16 grudnia 2004, 12:39
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 16 grudnia 2004, 01:17
Posty: 14
Post 
Dziękuję za odpowiedzi.

Mam jeszcze pytanie - jeśli ręcznie ustawię balans bieli, to czy to ustawienie będzie działało na programie automatycznym? Bo to z tym programem mam problem... Na mój rozum na automacie aparat powinien działać jak "małpa", ale robić poprawne zdjęcia.


czwartek, 16 grudnia 2004, 12:42
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Jana napisał(a):
Na mój rozum na automacie aparat powinien działać jak "małpa", ale robić poprawne zdjęcia.

bo powinien - jak to jest w większości aparatów

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


czwartek, 16 grudnia 2004, 13:26
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 10:13
Posty: 160
Lokalizacja: Radom
Post 
Jana ustawianie balansu bieli na kartkę a później robienie fotek z fleszem to pomyłka. Masz ustawienia balansu
- światła dziennego
- zachmurzonego nieba
- światła żarówek
- światła jarzeniówek
- flesza
W ustawieniach balansu bieli wybierz ustawienie na flesz i wszystko powinno być ok. Pamiętaj że zasięg lampy jest do 4 metrów przy automatycznym ustawieniu czułości. Tło może być niedoświetlone błyskiem flesza natomiast może padać na nie mocne światło np jarzeniówki i masz wtedy przekłamania kolorów.
Następna moja rada jest taka, nie rób zdjęć w trybie auto.
Aparat wtedy może ustawić większe iso w ciemniejszych warunkach może to powodować szumy.

Aha zapomniałem dodać, wstaw foty tutaj abyśmy mogli zobaczyć co jest nie tak.

_________________
http://jacekfoto.riki.pl


czwartek, 16 grudnia 2004, 13:59
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
M,
sorry ale Twoje uwagi nic nie wnoszą do tematu i są nie na miejscu, więc mógłbyś sobie darować.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


czwartek, 16 grudnia 2004, 14:10
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
A tak na wesoło, to myślę, że nie najlepiej działający program AUTO w minoltach jest bardzo dobrym pomysłem, bo zmusza użytkowników do myslenia, używania nastaw manualnych - dokładnie tak jak to powinno być w prawdziwej fotografii.

Ale niestety postęp idzie do przodu i teraz przeciętny użytkownik aparatu poprzestaje na programie AUTOMATYCZNYM, i zezwala na myslenie aparatowi zamiast pozwolić rozwijać się własnym zwojom. Serdeczne pozdrowienia dla AUTOMATYKÓW.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


czwartek, 16 grudnia 2004, 14:18
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 16 grudnia 2004, 01:17
Posty: 14
Post 
Ustawienia balansu bieli na flesz niestety niczego nie dały. Zaraz spróbuję wstawić kilka fotek (tylko musze zobaczyc jak to zrobić).

Ja sama nie lubię trybu auto, ale czasem to najszybszy sposób, poza tym nie zawsze ja robię zdjęcia. No i czemu miałabym rezygnować z jakiegoś programu? Przecież powinnam móc korzystać ze wszystkiego...


czwartek, 16 grudnia 2004, 14:18
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 16 grudnia 2004, 01:17
Posty: 14
Post 
Jacku, nie będę mojej 50-cio letniej matki uczyła ustawień manualnych...


czwartek, 16 grudnia 2004, 14:22
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Jana, spróbój na Trybie P, jest on w zasadzie taki jak AUTO z tym że można dokonać pewnych korekt. Bo prawdopodobnie tryb AUTO "olewa" to że ustawiłaś ISO 100, WB na flash itp. i wszystko ustawia sam. W tyrbie P ustawienia są pamiętane nawet po wyłączeniu i włączeniu aparatu, a w AUTO ustawia sie wszystko na ustawienia fabryczne.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


czwartek, 16 grudnia 2004, 14:25
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 16 grudnia 2004, 01:17
Posty: 14
Post 
OK, w trybie auto ustawienia fabryczne - więc jeśli w tej Z3 są do... niczego, to ja jej nie chcę. Bo w takiej małpie jak canon A75 wszystko grało... A teraz nie mogę robić szybkich zdjęć, bo mi aparat głupieje i mam takie jazdy:



http://upload.miau.pl/37871.jpg
http://upload.miau.pl/37873.jpg


czwartek, 16 grudnia 2004, 14:37
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
jacek2004 napisał(a):
M,
sorry ale Twoje uwagi nic nie wnoszą do tematu i są nie na miejscu, więc mógłbyś sobie darować.

nie moge - sorry ale propozycje bieganie po domu z kartką mnie rozbawiło i to strasznie :lol: :lol: :lol: :lol:

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


czwartek, 16 grudnia 2004, 14:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL