Teraz jest piątek, 24 maja 2019, 09:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 MINOLTA Z 2 
Autor Wiadomość

Dołączył: sobota, 1 stycznia 2005, 19:37
Posty: 28
Lokalizacja: Œlšsk
Post 
Jacab1 napisał(a):
Lightjay Ja kupiłem sobie statyw tzw turystyczny czyli mały 130cm.
Myślę, że najlepszym sposobem jest udanie się do sklepu np, Fotojoker i pobawić się kilkoma statywami. Ja tak zrobiłem. Wybrałem mały, lekki, szybkozłączka, poziomica - taki mi pasował, no i cena ciut powyżej 50 dych.
Ale to nie znaczy, że Tobie by taki odpowiadał.



Jacab1 zawsze zastanawialo mnie to co dotyczy wysokosci statywu, tzn czy nie bede musial sie jakos dziwnie schylac i przekrecac zeby cs zauwazyc np na statywie 130cm??? Czy to w zupelnosci wystarczy czy moglby byc wiekszy (wyzszy). No bo przeciez samo ustawieni aparatu tez chwile strwa czy to nie przeszkaca Ci w ustawianiu aaratu na statywie 130cm?

_________________
Konica Minolta Z2, SD 512


wtorek, 4 stycznia 2005, 01:50
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 1 stycznia 2005, 19:37
Posty: 28
Lokalizacja: Œlšsk
Post 
No i moje fotki z Z2, niestety nie pamietam na jakich ustawieniach byly robione, bo ja kupilem aparat to robilem na wszystkich ustawieniach setki zdjec :)
Obrazek

oraz

Obrazek

_________________
Konica Minolta Z2, SD 512


wtorek, 4 stycznia 2005, 01:57
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
Lightjay, How about 640x480 ?
:wink:

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


wtorek, 4 stycznia 2005, 02:27
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 10:13
Posty: 160
Lokalizacja: Radom
Post 
Lightjay Statyw 130cm jest za niski aby komfortowo robić z jego pomocą fotki. Jeżeli masz zamiar robić dużo fotek ze statywem w plenerze to raczej lepszy byłby wyższy. (Wielkość statywu musisz dopasować pod siebie)
Mnie odpowiada taki, ze względu na jego wielkość transportową i wagę.
Sam komfort focenia poszedł na drugi plan, ale myślę w przyszłości o drugim :wink:

Nie wiem czy tu można tak duże fotki wstawiać?

_________________
http://jacekfoto.riki.pl


wtorek, 4 stycznia 2005, 09:36
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 1 stycznia 2005, 19:37
Posty: 28
Lokalizacja: Œlšsk
Post 
Jacab1 wracajac do tego statywu nalezy zwracac jakas uwage na ramiona czy na rozne zabezpieczenia czy mocowanie czy glowice itd, bo roznica jest dosyc spora miedyz aukcjami a sklepem 170cm za 120zł a w sklepach internetowych powyzej 250z niemowiac juz o normalnych sklepach.. Ja zastanawiam sie na tym zakupem czy zaraz zainwestowac w duzy czy na poczatku poeksperymentowac na takim jak Ty masz, a potem ewentualnie zainwestować w wyzszy :)

A co do wystawionych moich zdjec to kurcze zapomnialem o rozmiarze :(, ale kolejne będa ok, a wlasnie jakie maga byc rozmiary maxymalne co do zdjec na forum?

_________________
Konica Minolta Z2, SD 512


środa, 5 stycznia 2005, 00:36
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 22:07
Posty: 43
Post 
Wracając do parametrów zdjęć z Minolty Z(x), to sa one ładnie zapisane w tzw. formacie EXIF, który można odczytać z orginału zdjęcia np. w programie Infran View (pod warunkiem, że sie ma zainstalowany odpowiedni plugin) :wink:

_________________
Z2,pentax k100


środa, 5 stycznia 2005, 19:09
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 10:13
Posty: 160
Lokalizacja: Radom
Post 
Lightjay nie chcę sie wypowiadać na temat statywów szerzej ponieważ nie znam się na tym zagadnieniu zbyt dobrze.
Do moich amatorskich zadań fotograficznych to taki jak mam na razie wystarcza.

_________________
http://jacekfoto.riki.pl


środa, 5 stycznia 2005, 20:04
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 16:10
Posty: 27
Lokalizacja: Łódź
Post 
cytuje dppreview

" A nice touch is the fully manual mode, which doesn't have a meter as such, but does darken or lighten the preview image as you change the exposure. There is also a nicely-designed manual focus option, which magnifies a sizeable portion of the centre of the screen."

manual tak jak w canonach serii A60-95?
zciemnieje lub rozjaśni się w zależności od ustawień ?

_________________
Fed4, Praktica bx 20, Canon 590IS.


niedziela, 9 stycznia 2005, 17:30
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 1 stycznia 2005, 19:37
Posty: 28
Lokalizacja: Œlšsk
Post 
Jakie są najlepsze ustawienia dla Minolty Z2 jaśli chodzi o robienie zdjec w nocy? W jakim Trybie (temacie) i ewentualnie jakie należałoby wprowadzićustawienia aparatu?

_________________
Konica Minolta Z2, SD 512


niedziela, 9 stycznia 2005, 18:57
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
to zależy jaki efekt chcesz uzyskać.. jeżeli chcesz mieć na światłach gwiazdki to dajesz małą przysłonę (dużą wartość F>5) i tym samym większy czas naświetlania.. problemem w zdjęciach nocnych może być balans bieli.. najlepiej ustawiać na białą kartkę (załątwia wszystko).. ale warto tez spróbowac pierw z już zaszytymi ustawieniami (światło żarowe.. itp. -zwykle któres pasuje, a nie trzeba nosić ze soba arkusza białej kartki:D) .. ale podstwa wszystkiego jest po prostu robienie zdjęć i experymentowanie..

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


niedziela, 9 stycznia 2005, 22:44
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 10:13
Posty: 160
Lokalizacja: Radom
Post 
Dokładnie jak napisał int.
Nie stosuj żadnych trybów automatycznych, najlepiej pełny manual.
ISO na 50.

_________________
http://jacekfoto.riki.pl


niedziela, 9 stycznia 2005, 23:09
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 10 stycznia 2005, 13:37
Posty: 5
Post 
W kwestii nocnych biala kartka czesto nie rozwiazuje problemu WB. Z reguly obiekt jest oswietlony innym swiatlem niz to pod ktorym czlowiek stoi, do tego zwykle zrodel swiatla jest wiele i to o roznej wartosci K :( . Z ustawien zdefiniowanych w aparacie jako tako wygladaja fotki z "zarowa" pod warunkiem ze nie ma "zimnych" zrodel swiatla bo wtedy zdjecie wpada mocno w tonacje niebieska. Z innymi ustawieniami jest IMHO ostro przebarwione.
Raw jest niezlym rozwiazaniem ale wartoscia graniczna jest dla niego czas 0,8 s, powyzej zdjecie jest bezuzyteczne. No i tu pojawia sie problem szumow bo zeby zrobic zdjecie przy takim ustawieniu potrzebna jest zwykle wyzsza wartosc ISO - 100/200. Probowalem kombinowac z odszumiaczami ale zwykle polegalo to na rozmywaniu fotki i wyraznych stratach na ostrosci. Do tego na fotce pojawialy sie "jakies dziwne znieksztalcenia", kto widzial efekt pracy Neatimaga wie o czym pisze. Calkiem niezle pod tym wzgledem wypadal Nikon Capture uzywany zreszta do obrobki Raw'ow. I osobiscie wybralem to rozwiazanie (raw plus odszumiacz) - czesto nie bylem w stanie doprowadzil do "stanu uzywalnosci" zdjecia pstryknietego metoda normalna poprzez balans kolorow. Zreszta pstrykne kilka fotek dla przykladu. Pewnie bedzie to lekko nieudolne jako ze Z2 to moj pierwszy aparat w ktorym cokowiek ustawiam :), do tej pory traktowalem fotografie bardzo uzytkowo.


poniedziałek, 10 stycznia 2005, 15:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 16:10
Posty: 27
Lokalizacja: Łódź
Post 
http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=4021 małe porównanie z1/z2

nawet fajna ta fioletowa lampa :lol:

co do porównania iso czy ktoś pokazuje komuś zdj na monitorze 1:1 i zaraz wskazuje gdzie wyszło iso lub da się zauważyć abberacje ? tego normalny człowiek nie zauważy :D a dopiero ten kto już jest w temacie i przygląda się dokładnie szukając defektów,

*autor pokazał fajną abberacje na max przybliżeniu i na (3.7?) a na 8.0? efekt byłby mniejszy ? pewnie statyw by się przydał

_________________
Fed4, Praktica bx 20, Canon 590IS.


wtorek, 11 stycznia 2005, 17:07
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 10 stycznia 2005, 13:37
Posty: 5
Post 
gdy kupowalem aparat roznica w cenie miedzy Z1 i Z2 wynosila mniej wiecej 300 PLN, zreszta do dzisiaj mniej wiecej tak sie ksztaltuje. Wybralem Z2 choc z pewnymi watpliwosciami. W sumie zadecydowal radziecki soft :D
Troche jestem rozczarowany tym ograniczeniem czasowym, nie wiem czy to jakis bug czy tez kwestia techniczna. Mozliwosc ustawiania WB przy obrobce raw'a zwlaszcza w przypadku fotek nocnych jest praktycznie nie do zastapienia. Przykladowo zdjecia pstrykniete z okna przy roznych ustawieniach balansu bieli - albo zdjecie jest za "zimne" (zarowa) albo we wszystkich innych przypadkach mocno przekoloryzowane z kiepskim odzwierciedleniem barw. Ustawianie na kartke zakonczyla sie kompletna porazka :(
http://img154.exs.cx/img154/664/pict12698x64pd.jpg
http://img151.exs.cx/img151/9357/pict12878x65ce.jpg
W pierwszym przypadku niebo tak naprawde jest niebieskie jak by ktos nie zauwazyl :o
W PS meczylem sie starajac doprowadzic to co widze na ekranie z tym co jest za oknem ale bez rewelacyjnych efektow. Moze jestem za cienki :|
Przy rawie trwalo to chwilke
http://img44.exs.cx/img44/7460/pict12728x64dr.jpg
Zdjecie jest jakie jest ale odwzorowanie barw jest ok.
Pobawilem sie tez zoomem, ksiezyca niestety nie bylo :)
http://img112.exs.cx/img112/8499/pict05038x69mr.jpg
http://img41.exs.cx/img41/5143/pict04698x60oe.jpg
Zdjecie bez obrobki poza zmiana rozdzielczosci i kompresja.

Pzdr

_________________
Minolta Z2, SD 256 MB


wtorek, 11 stycznia 2005, 18:27
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 10:13
Posty: 160
Lokalizacja: Radom
Post 
tdew właśnie o takie porownanie mi chodziło. Jaka jest rożnica Jpg z aparatu a RAW po małej obróbce? Nigdzie nie widzialem nic sensownego. A gorąco polecał mi Raw kolega z innego forum.
Muszę ulepszyc moją Zetke!

_________________
http://jacekfoto.riki.pl


wtorek, 11 stycznia 2005, 18:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL