Teraz jest niedziela, 19 maja 2019, 16:43




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 MINOLTA Z 2 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 10 stycznia 2005, 13:37
Posty: 5
Post 
ktos juz odpowiedzial na to pytanie - nie da sie tak po prostu porownywac jpga z aparatu z rawem, ten drugi to surowy zrzut z matrycy aparatu. Mozesz dokonac takiego rodzaju edycji ktore normalnie nie sa dostepne i robi to za ciebie, badz przy twojej pomocy soft w aparacie. Czasami bardzo nieudolnie. Nie bardzo rozumiem o co chodzi w kwestii roznicy w jakosci - jesli dobrze wyostrzyles, odpowiednio dobrales czas naswietlania, f itp zdjecie powinno byc ok. Obrobka raw pomoze usunac ewentualne bledy, twoje badz softu aparatu ktorych nie bylbys w stanie naprawic majac gotowego jpga. Tylko tyle i az tyle :)

_________________
Minolta Z2, SD 256 MB


środa, 12 stycznia 2005, 14:10
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 10 stycznia 2005, 13:37
Posty: 5
Post 
wlasnie mi cos zaswitalo, zeby zrobic fotke z raw'em przy czasie od 1 s w gore wystarczy wylaczyc "noise reduction" i po problemie :) :)

_________________
Minolta Z2, SD 256 MB


środa, 12 stycznia 2005, 14:47
Zobacz profil
Post 
tdew wiem, że nie da się porownać jpg z raw. Widzę, że z raw można więcej wyciągnąc niż robi to soft aparatu. Czas na własne próby z formatem RAW :D


środa, 12 stycznia 2005, 16:09

Dołączył: czwartek, 25 listopada 2004, 01:30
Posty: 19
Lokalizacja: Wrocław
Post 
A ja wciaz mam jeszcze swoj aparat na gwarancji i nie laduje raw, choc przyznam ze korci :D
Tylko ze wg prawa Morphiego pewnie po wgraniu softu na gwarancji aparatl zaliczylby padake ;)

_________________
Zabawa mnie bawi i to jest zabawne:)

Minolta Z2, SD SanDisk 256MB, King: UV,CPL, Velbon DX-888, Samsonite, 12x Camelion-2300mAh


czwartek, 13 stycznia 2005, 04:54
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 1 stycznia 2005, 19:37
Posty: 28
Lokalizacja: Œlšsk
Post 
bojka napisał(a):
A ja wciaz mam jeszcze swoj aparat na gwarancji i nie laduje raw, choc przyznam ze korci :D
Tylko ze wg prawa Morphiego pewnie po wgraniu softu na gwarancji aparatl zaliczylby padake ;)


Mam dokładnie ten sam problem, a chcichciałbym utracic gwarancji wiec narazie jednynie innym zazdroszcze odnosnie raw'a :) a podejrzewam ze mi i Tobie jeszcze jakis czas moze dłuższy pozostanie tylko posłuchac o opowieściach o raw'ie :(

_________________
Konica Minolta Z2, SD 512


czwartek, 13 stycznia 2005, 14:15
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 10 stycznia 2005, 13:37
Posty: 5
Post 
jakies 2 lata :lol: , osobiscie wgralem miesiac po kupieniu, mam nadzieje ze sie nie wysypie.
Mecze na razie Z2 probujac zrobic nocne. Nie do konca zgadzam sie z opinia ze sie ten aparat do tych celow kompletnie nie nadajce ale szumy faktycznie sa problemem.
Poza kwestia techniczna mam male problemy z kompozycja.
Zreszta kilka fotek dla przykladu, albo mi sie wieza wali albo sukiennice leza na boku :? Moze dlatego ze nie dosyc ze robie zdjecie pod katem w gore to jeszcze na ukos.
http://img123.exs.cx/img123/2531/pict16471x79op.jpg
Wieza ratuszowa z zoomem
http://img125.exs.cx/img125/1236/pict13781x76ti.jpg
http://img133.exs.cx/img133/7020/pict13721x71jt.jpg
http://img145.exs.cx/img145/3003/pict14041x73hu.jpg
Sw. Wojciech
http://img80.exs.cx/img80/8867/pict16251x70nw.jpg
No i Adas z kawalkiem rynku
http://img13.exs.cx/img13/2460/pict16711x73rx.jpg
http://img138.exs.cx/img138/1182/pict13921x72jm.jpg
Wszystkie fotki po obrobce rawa, pod PS tylko zmiana rozdzielczosci.

_________________
Minolta Z2, SD 256 MB


czwartek, 13 stycznia 2005, 15:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 16:10
Posty: 27
Lokalizacja: Łódź
Post 
a po obróbce zdj dziennego z raw i zapis do tiff bedzie miało więcej detali/odcieni niż to samo zdj w jpg (w najlepszej jakości) z aparatu?

_________________
Fed4, Praktica bx 20, Canon 590IS.


piątek, 14 stycznia 2005, 15:54
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 1 stycznia 2005, 19:37
Posty: 28
Lokalizacja: Œlšsk
Post 
tdew>>>>>>>> na jakich ustawieniach robisz te nocne fotki ? Bo to sie zawsze moze przydac jak i na jakich ustawieneich ktos robi

_________________
Konica Minolta Z2, SD 512


sobota, 29 stycznia 2005, 18:40
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
tdew napisał(a):
Mecze na razie Z2 probujac zrobic nocne. Nie do konca zgadzam sie z opinia ze sie ten aparat do tych celow kompletnie nie nadajce ale szumy faktycznie sa problemem.
Poza kwestia techniczna mam male problemy z kompozycja.
Zreszta kilka fotek dla przykladu, albo mi sie wieza wali albo sukiennice leza na boku :? Moze dlatego ze nie dosyc ze robie zdjecie pod katem w gore to jeszcze na ukos.


znajome klimaty ;) .. kto by pomyślał że mamy drugą wieżę z Pizzy :D -zdjęcia z okna robione? bo taka przekrzywiona perspektywa.. męcz te zdjęcia, męcz - doświadczenia Ci zostaną, nawet jak się kiedy przesiądziesz na inny aparat.. próbowałes bawić się balansem? wiem że ta część sukiennic która fotografowałes jest żółta, ale mimo to jakoś mi ten kolor na fotkach nie podchodzi.. za to wieża pod tym względem wyszła nieźle - ostrość ręcznie ustawiałeś, czy na automacie?

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


niedziela, 30 stycznia 2005, 02:41
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 1 stycznia 2005, 19:37
Posty: 28
Lokalizacja: Œlšsk
Post 
Znalazłem program ktory kazdemu sie spodoba zapewne bo chodzi o edycje filmikow nakreconych *.mov ktore min robi minolta z2. Program nazywa sie Adobe premier i jest SUPER, co prawda jest to program do profesjonalnej obrobki itd, ale jest banalnie prostu w obsłudze i obsługuje wszytkie znane i nie znane formaty i przy zapisywaniu edytowanego pliku wybieramy juz kodek w jakim chceby zeby byl zakodowany czyli np zamaist filmiku 100mb mamy 8mb.

Program nie jest skaplikowany (ja siedzialem na nic pierwszy raz z godzine i zajarzyłem o co biega i jets super) i musze powiedzieć ze Pinacle wysiada i zostaje w tyle odnosnie obsługi i mozliwosci.

szczerze polecam :)

_________________
Konica Minolta Z2, SD 512


poniedziałek, 28 marca 2005, 23:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
Ja też polecam:

Premiere Pro 7.0 IE Win Full

Program Adobe® Premiere® Pro to rewolucyjna aplikacja do nieliniowej obróbki video. Praca w czasie rzeczywistym, nowe narzędzia do edycji plików audio i video dają Ci precyzyjną kontrolę nad faktycznie każdym aspektem Twojej produkcji.

W DVE - cena 3729 PLN

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


wtorek, 29 marca 2005, 00:06
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 1 stycznia 2005, 19:37
Posty: 28
Lokalizacja: Œlšsk
Post 
Ja akurat korzystam z Adobe Premiere Pro 1.5 http://www.adobe.pl
http://www.adobepress.com/bookstore/product.asp?isbn=0321220528&aid=43bdbc65-548f-450f-8bc2-13b84842ac64&rl=1

Obrazek

Cena 700 USD :lol:

O wersji 7,0 nie słyszałęm ale porozgladam sie czy sa jakies roznice itd nmawet na stronie adobe nie znalazłem info o adobe premier 7,0 !!!


Dokładny opis tego programu znajduje sie w miesieczniku FOTO - VIDEO nr 3/2005 str 28 :) i co najwazniejsze w zadnym przypadku nei obciaza procesora drastycznie jak inne programy, ni emuli całego komputera w trakcie swojej pracy (a to duży plus)

_________________
Konica Minolta Z2, SD 512


wtorek, 29 marca 2005, 00:19
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 1 stycznia 2005, 19:37
Posty: 28
Lokalizacja: Œlšsk
Post 
Już jest dostępna wersja Adobe Premiere® Pro 7.0 Bardzo Dobra Polecam :)

_________________
Konica Minolta Z2, SD 512


środa, 4 stycznia 2006, 17:35
Zobacz profil
Post 
tdew, kolego tdew napisz jak podmienić ten ruski soft do Z2 i czy opłaca się to zrobić gdyż widze twoje fotki po obróbce w PS Rawa i są wspaniałe.proszę odpowiedz


niedziela, 20 maja 2007, 18:44
Post 
Hardy5 napisał(a):
tdew, kolego tdew napisz jak podmienić ten ruski soft do Z2 i czy opłaca się to zrobić gdyż widze twoje fotki po obróbce w PS Rawa i są wspaniałe.proszę odpowiedz

To juz zdaje sie wymarly temat i pewnie juz wielu uzytkownikow tu nie zaglada. Jak podmienic soft pewnie najlatwiej bedzie znalezc w googlach, pozdr.


poniedziałek, 21 maja 2007, 11:28
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL