Teraz jest środa, 25 kwietnia 2018, 08:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Jak oszukać Dynax 5 
Autor Wiadomość
Post Jak oszukać Dynax 5
Wiem, że żeby użyć przejściówki z bagnetu na gwint aby wyzwolić migawkę i zrobić jakieś zdjęcie trzeba ten sprytny aparat jakoś oszukać. Tylko nie mam pojęcia jak to zrobić, wiec proszę o pomoc.


poniedziałek, 3 stycznia 2005, 23:53
Post Re: Jak oszukać Dynax 5
Outsid napisał(a):
Wiem, że żeby użyć przejściówki z bagnetu na gwint aby wyzwolić migawkę i zrobić jakieś zdjęcie trzeba ten sprytny aparat jakoś oszukać. Tylko nie mam pojęcia jak to zrobić, wiec proszę o pomoc.


Masz instrukcję? Jak nie to poszukaj w necie. Jak już zassasz to poszukaj opisu funkcji indywidualnych (CF) i tam znajdziesz co potrzebujesz. I jeszcze jedna sprawa - przy M42 prawdopodobnie będziesz musiał ustawić korekcję na +1,5 EV.
Powodzenia i pozdrawiam
Misza


wtorek, 4 stycznia 2005, 10:35
Post 
Dzięki za radę. To naprawde działa. Tylko mam jeszcze pytanko dotyczące tej korekcji naświetlania. Czy z tym +1,5 EV to jest sprawdzone czy to tylko przypuszczenia???? I jak to się ma do pierścienie makro, czy przy nich też należy stosować korekcję???


wtorek, 4 stycznia 2005, 12:20
Post 
outsid napisał(a):
Dzięki za radę. To naprawde działa. Tylko mam jeszcze pytanko dotyczące tej korekcji naświetlania. Czy z tym +1,5 EV to jest sprawdzone czy to tylko przypuszczenia???? I jak to się ma do pierścienie makro, czy przy nich też należy stosować korekcję???


Jestem pewien na 95%. W moim Dynax'ie 60 jest tak (sam sprawdzałem empirycznie).
Przy sztucznym świetle (przy takiej samej ogniskowej i przysłonie - bardzo ważne!!!), na jednolitej powierzchni zmierz światło dla obiektywu Minolty i M42 - i masz pewnośc na 100%
Pozdrawiam
Misza


wtorek, 4 stycznia 2005, 13:01
Post 
Czyli na to wyglada, że przy stosowaniu tej przejsciówki naprawde bedzie trzeba prześwietlać karzde foto o +1,5 EV ale to da sie zalatwic wielkie dzieki za pomoc. Ale jak cos to sie bede jeszcze napewno upominal


wtorek, 4 stycznia 2005, 15:16

Dołączył: wtorek, 3 sierpnia 2004, 21:09
Posty: 7
Post 
nic nie potrzeba oszukiwac aparatu. Wystarczy funkcję 14 przełączyc z 1 na 2 i będzie działał manualny obiektyw M42. Jak nie stosujesz telekonwertera to nie musisz wprowadzac zadnej korekcji ( przy telekonwertwerze musisz).


poniedziałek, 10 stycznia 2005, 21:30
Zobacz profil

Dołączył: środa, 5 stycznia 2005, 14:41
Posty: 6
Lokalizacja: Białystok / Gołdap
Post 
&j napisał(a):
nic nie potrzeba oszukiwac aparatu. Wystarczy funkcję 14 przełączyc z 1 na 2 i będzie działał manualny obiektyw M42. Jak nie stosujesz telekonwertera to nie musisz wprowadzac zadnej korekcji ( przy telekonwertwerze musisz).


A wiesz to z praktyki czy tylko słyszałeś? Co do funkcji 14 masz rację - aparat będzie działał ale czy będzie poprawnie naświetlał to bardzo wątpie. Jak masz D5 + szkła M42 to sprawdź pomiar światła tak jak opisalem wyżej.
Pzdr Misza


wtorek, 11 stycznia 2005, 10:24
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 3 sierpnia 2004, 21:09
Posty: 7
Post 
z praktyki, aparat poprawnie naswietla, ale przy telekonwerterze jednak korekcja przydatna. z korpusem maxxum 5 (dynax 5) używam biometara 2.8/120 od Psix ( przez dwie przejściówki Psix na M42 i M42 na bagnet minolty), tessara 2.8/50 M42 , taira 3 i co tam sie jeszcze znajdzie.


wtorek, 11 stycznia 2005, 19:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL