Teraz jest czwartek, 20 września 2018, 14:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Czemu we wszystkich testach Z3 dużo wiecej szumi niż Z2? 
Autor Wiadomość
Post Czemu we wszystkich testach Z3 dużo wiecej szumi niż Z2?
Witam, niby matryce mają tą samą, a przeglądam te testy, i az mi sie wieżyć nie chce, bo roznica jest przerażająca i to na korzyść Z2. Bardzo podoba mi sie ten antishock w Z3 jeszcze wiekszy zoom, kilka poprawionych rzeczy w stosunku do Z2, ale te szumy w tych testach mnie przerażają w Z3.
Moje pytanie do użytkowników , czy to po prostu zależy od szczęscia , ze czasem trafi sie lepszy , czasem gorszy, czy ten Z3 już tak ma, ktoś czegoś nie przemyślał i trzeba sie z tym pogodzić?


poniedziałek, 10 stycznia 2005, 16:23
Post 
Witam
Używam Z3 od pewnwgo czasu (to moja pierwsza cyfra) i rzeczywiście szumy są przy słabszym oświetleniu ale przy ISO 400 czasem przy ISO 200,ale chyba wszystkie tańsze cyfry szumią w tych zakresach,zwłaszcza przy długich czasach.Przy ISO 50 i 100 jest ok. fotki wychodzą bardzo fajne.Uważam że pewnym mankamentem tego sprzętu jest słabe auto.Ale wszystko rekompensuje tryb manualny.Dla kogoś chcącego poznać tajniki fotografii to bardzo dobry aparat.Po prostu będzie musiał (chcąc robić dobre foty) nauczyć się co to czas,przesłona,EV,balans bieli,korekcja błysku itp. i zrozumieć jak to działa.Plusem też jest bardzo szybki AF,choć bardzo mi brakuje wspomagania AF pry słabszym oświetleniu (ale od czego manual:))


poniedziałek, 10 stycznia 2005, 17:32
Post 
Mam straszną rozterke, już naprawde sie naogladałem tych testów wszędzie - Z3 wybitnie szumi jak jest ciemno , juz sie zastanawiam czy to nie zasługa tego anti-shock'a, bo w "ruchomej" matrycy piksele mogą sie szybciej wzajemnie "pobudzać":) Ale jeśli tak , to czemu na życzenie nie można tego wyłączyć:/

Gbyby ten Z3 miał porownywalne szumy do Z2, albo chociaż, gdyby jakiś rusek zrobił RAW do Z3, to bym nawet się nie zastanwiał czy warto dopłacić.
A tak to sam nie wiem. Może miał ktoś z was w użytkowaniu oby dwa aparaciki i powie, opłaca sie dołożyć 2 stówki?


wtorek, 11 stycznia 2005, 22:10
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
a z jakim iso były robione te zdjęcia nocne? jeżeli >100 to raczej nie ma się czemu dziwić...

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


wtorek, 11 stycznia 2005, 22:49
Zobacz profil
Post 
Nie będę teraz szukał fotek zeby udowodnić, ale chodzi o każde iso, nawet na 50 da w Z3 sie zauważyć na długich migawkach znaczące szumy , przy czym w Z2 jest prawie idealnie. Ogólnie porownałem dziesiątki tych samych zdjęć przy tych samych parametrach. Z3 wypada tragicznie, tylko nie mam pojęcia czemu. Ta sama matryca!


wtorek, 11 stycznia 2005, 22:55

Dołączył: czwartek, 25 listopada 2004, 01:30
Posty: 19
Lokalizacja: Wrocław
Post 
To moze wez Z2
Ja mam Z2 i nie narzekam, kazdego dnia odkrywam nowe informacje o tym jak wykonac dobre zdjecie i powiem ze jest coraz lepiej, a anty wstrzasowe systemy mozesz zastapic statywem i bedzie taniej :D

_________________
Zabawa mnie bawi i to jest zabawne:)

Minolta Z2, SD SanDisk 256MB, King: UV,CPL, Velbon DX-888, Samsonite, 12x Camelion-2300mAh


czwartek, 13 stycznia 2005, 04:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL