Teraz jest środa, 29 stycznia 2020, 19:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 A2-A200? 
Autor Wiadomość

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
ps. odnośnie linka, to a2 złapała 1 plan lepiej, a200 drugi, a dziwi mnie fakt, że jak ja a2 robie zdjęcie af czesto łapie mi 2 plan... a tutaj pierwszy.Qrde, jak tutaj wyczuć?

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


poniedziałek, 24 stycznia 2005, 13:44
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
a mnie razi.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


poniedziałek, 24 stycznia 2005, 13:55
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 24 stycznia 2005, 12:47
Posty: 9
Post 
A zdjęcia makro, konkretnie ten fragmencik banknotu; tu również widać zdecydowane różnice w ostrości na kożyść a200,chyba że i tu ostrość ustawiana była na inny element bo żeby było ciekawiej gołąbki na tym zdjęciu ostrzej wyszły na .....A2, to już głupi jestem.... A osobna sprawa to kolor czarny na porównywalnych fotkach, pozdrawiam


poniedziałek, 24 stycznia 2005, 15:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 maja 2004, 13:59
Posty: 231
Lokalizacja: Wrocław
Post 
wiec jak z tym obiecanym testem??

_________________
Olympus C-4000, tuleja z filtrami, 2x128MB, Hama Gamma 74...itd
Wczesniej lustro analogowe i Minolta Dimage e203
Moje probki: http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=wign


czwartek, 17 lutego 2005, 11:05
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 24 lutego 2005, 02:15
Posty: 7
Lokalizacja: suchy las
Post 
Ja nareszcie wybrałem i kupiłem A200 :D :D :D
Bardzo mi się podoba, choć mógłby być troszke większy, poza tym zoom cyfr wolo działa :(
I nie moge wyczaić kiedy robi pomiar centralny a kiedy sam ustawia :D:D:D
Ale walcze dzielnie

_________________
A200, 2GBHS, UV B+W i wielki uœmiech na twarzy :-))


czwartek, 3 marca 2005, 14:22
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
Cytuj:
Ale walcze dzielnie

walcz, nie poddawaj się :) Bądz wytrwały i pij mleko! Wierzę w Ciebie chłopaku! :twisted:

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


czwartek, 3 marca 2005, 22:53
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 23 stycznia 2005, 22:02
Posty: 124
Post 
No tak. Aż żal pisać.


czwartek, 3 marca 2005, 23:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 9 marca 2005, 12:02
Posty: 5
Lokalizacja: EBE
Post 
Na początku sie przywitam ;) Bo to pierwszy pościk tutaj...

Mam podobny problem jak alien. A200 czy A2....
Co ciekawe ten wątek ani troszkę nie rozwiał moich wątpliwości.... :?


środa, 9 marca 2005, 12:39
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 15 marca 2005, 22:22
Posty: 5
Lokalizacja: st-ce
Post 
jodzio napisał(a):
Natomiast manualne ustawienie ostrosci w A200 jak dla mnie to rewelacja, tak jak przy Z1 były pewne trudności tak manual dla mnie w A200 jest super.


próbowałeś ustawiać ostrość tym pierścieniem jak dla mnie jest mało wygodny a co do ustawinia ostrości przez autofokus w ciemnych pomieszczeniach to A 200 kiepsko sobie radzi


wtorek, 15 marca 2005, 22:41
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
nie rozumiem waszych dylematów... jeżeli ktoś jest wstanie dostać a2 i na nią się szarpnąć (różnica pomiędzy a200 a a2 to jakieś 300-500zł) i nie potrzebuje lcd odchylanego na bok to sprawa jest jasna - a2 :D .. natomiast jeżeli to będzie kogoś pierwsza cyfrówka i nie ma przyzwyczajenia robić zdjęc przez wizjer, to wybierze a200 - całą filozofia.. a jak ktoś ma z1 i jest zdesperowany się przesiąć na a2, a jednocześnie przywiążany do z1 i jej nie sprzedaje, to kupuje a1 :lol:

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


sobota, 19 marca 2005, 21:53
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
moje pierwsze spostrzeżenia - myślę że nowym posiadaczom a2/a200 również się przydadzą.. a mianowicie ustawiam ruchomy punkt ostrości (dłuższe przytrzymanie "ok" -> pojawia się krzyżyk) i nie mam problemu z tym, na czym automat ustawi ostrość.. a dwa, wyłączam śledzenie ostrości (instr str 106) a włączam bezpośrednie nastawianie ostrości dmf (str 107) uzyskując tym możliwość doostrzania po tym jak af ustawi ostrość.. a i żeby było lepiej widać, to na af włączam spust do połowy i przy tak wciśniętym spuście uruchamiam lupę - bo inaczej to można tylko zepsuć ostrość... :) to tyle na początek :D - a wrażenia? poprostu rewelka z tymi pierścieniami do zooma i ostrości .. i te przyciski i pokrętła funkcyjne na obudowie - wszystko ustawia się bez wchodzenia do menu :lol:

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


sobota, 19 marca 2005, 22:07
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
int napisał(a):
wyłączam śledzenie ostrości (instr str 106) a włączam bezpośrednie nastawianie ostrości dmf (str 107) uzyskując tym możliwość doostrzania po tym jak af ustawi ostrość.

Dobra metoda. Jednak przy jakiejś komerycjnej reprterce (ślub, chrzciny) może człowieka sz...... trafić. Życie nie czeka, całe mnóstwo ślicznych ujęć mi umknęło przez to że moja ukochana A2 ma kaprysy i nawet na ustawieniu punktowym ostrości daje sobie rade za 2-4 razem. W analogowym tego nie miałem, canon łapał mi 100 na 100 - jeśli naciskałem spust, zdjęcie MUSIAŁO być ostre(dobrze że go nie sprzedałem). Ciężko się przyzwyczaić. A może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


niedziela, 20 marca 2005, 09:27
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
Duch napisał(a):
A może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły

jedynie zmiana sprzetu lub kolejna próba poprawienia softu. Czasem a2 bardzo mnie zaskakuje w pozytywnym znaczeniu tego słowa :) Ale to też kaprys, chociaż jest taki moment w niej, że jak pochodzi dłużej to AF bardziej głupieje. Ja przyjąłem to jako dogmat w niej.Reszta jest jak najbardziej na miejscu :)

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


niedziela, 20 marca 2005, 17:51
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
int napisał(a):
i nie mam problemu z tym, na czym automat ustawi ostrość..


poniedziałek 28 marca 2005 r godzina 16.00. Prosta scena -córka buja się na huśtawce. Słońce za plecami. Ustawiam tryb "portret" Ogniskowa ok 150 pięciokrotna próba złapania ostrości nie daje ŻADNEGO efektu. Podchodzę bliżej, ogniskowa ok75 pięc prób i aparat nie może złapac ostrośc. UStawiam tryb Auto. Pięc prób wynik bez zmian. Teraz będzie najlepsze: PRZECHODZE NA MANUALNE USTAWIANIE OSTROŚCI - APARATEM NIE MOŻNA USTAWIĆ OSTRO ! ! ! Pomaga dopiero wyłączenie sprzętu i ponowne włączenie. :mrgreen: ... znów jestem szczęśliwy udaje się złapać ostrość.
Kaprys? Wada? Tak ma być?( takich przypadków miałem .... no miałem kilka) W czasie dyskusji na innym forum usłyszałem, że jeżeli jedno na 20 wychodzi nieostre to nie ma się czego czepiać. JEDNAK WEDŁUG MNIE TO NIE JEST ŁOKEJ. :cry:

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


wtorek, 29 marca 2005, 17:39
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
Duch napisał(a):
Pomaga dopiero wyłączenie sprzętu i ponowne włączenie.

też tak u mnie się dzieje, ale to wina nagrzania aparatu. I się wyłacza sam [ERR] na lcd obok pokrętła. Jedyna rada to ograniczyć AS ,czytaj wyłącz niech ostygnie. Pizoelektryczne elementy muszą za bardzo podgrzewac matryce a co za tym idzie widocznie cos jeszcze. W tej sytuacji co opisałeś AF bez najmniejszych problemów łapie ostrość! Ostatnio skubaniec mnie zaskakuje bo działa wręcz idealnie, chociaż po dłuzszej pracy kłamie. Pika, że ma ostrość a zdjęcie nie jest ostre. Ale to nie zawsze. Ogólnie AF poprawił się, moze to przyczyna dłuższego użytkowania? ;)

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


wtorek, 29 marca 2005, 18:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL