Teraz jest środa, 19 września 2018, 09:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 tele makro 
Autor Wiadomość
Post tele makro
gdzieś wyczytałem że do fotografowania kropelek trzeba włączyć makro w trybie tele? Co to jest ten tryb tele? To jest zoom? Jeśli tak to jak to zrobić w Minolcie S414, bo jak jest włączone makro, to nie da się (chyba) zoomować.

I jeszcze pytanie z innej beczki. Otóż w moim aparacie jest migawka 4s-1/1000s oraz bulb do 15s. Gdy robię zdjęcia nocne, to muszę naświetlać 15s, no ale mimo że mam statyw to zdjęcia są poruszone, no bo muszę trzymać palec na spuście, bo naświetlanie się przerwie. Słyszałem że jest coś takiego że może trzymać spust za mnie. Co to jest, ile kosztuję i polećcie mi coś do Minolty S414. Dajcie jakieś linki.


poniedziałek, 17 stycznia 2005, 17:59

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
Gość napisał(a):
gdzieś wyczytałem że do fotografowania kropelek trzeba włączyć makro w trybie tele?

ustawiasz zblizenie na maksa, tj największa ogniskowa i zarzucasz tryb makro.

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


poniedziałek, 17 stycznia 2005, 18:10
Zobacz profil
Post 
No ale nawet jak tak zrobię, to obraz i tak po włączeniu makre samoczynnie się oddali do tego samego poziomu, do którego się przybliża, gdy nię włączam wcześniej zoomu. Jak to w końcu zrobić?


poniedziałek, 17 stycznia 2005, 19:09
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
Gość napisał(a):
No ale nawet jak tak zrobię, to obraz i tak po włączeniu makre samoczynnie się oddali do tego samego poziomu, do którego się przybliża, gdy nię włączam wcześniej zoomu. Jak to w końcu zrobić?

No to zoomujesz jeszcze raz, ale tym razem w trybie macro.

Gość napisał(a):
bo jak jest włączone makro, to nie da się (chyba) zoomować.

Jak wyzej. Da sie napewno... musi :twisted:

Gość napisał(a):
Gdy robię zdjęcia nocne, to muszę naświetlać 15s, no ale mimo że mam statyw to zdjęcia są poruszone, no bo muszę trzymać palec na spuście, bo naświetlanie się przerwie

Po prostu wciskasz spust i puszczasz... a wciskajac ponownie (tryb bulb) wylaczasz. Choc najlepiej ustawic sobie samowyzwalacz :D

Ewentualnie mozna zdobyc wezyk spustowy, tylko nie mam pojecia, czy bedzie pasowal do Twojego aparatu (czy on go obsluguje).

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


poniedziałek, 17 stycznia 2005, 20:43
Zobacz profil
Post 
Kurcze no nie za się zoomować w makro. Jak włączam makro, to znika opcja zoom. Kto ma S414? Niech się wypowie? Plizzz


poniedziałek, 17 stycznia 2005, 23:19
Post 
1.Możecie mi polecić jakąś fajną, tanią soczewkę makro do S414? Nie mam wielkich wymagań. No ale musi być o wartości 4(takie są podobno najlepsze - dość duże powiększenie, małe zniekształcenia). Czy zastosowanie takiej soczewki, fotografując w macro z 16cm ta mi wyrażne zbliżenie?
2.W mijej minolcie nie ma żadnego wejścia na wężyk spustowy, więc się nie da go podpiąć. Ale w instrukcji pisze że można użyć pilota. Jest też oczko podczerwieni. Gdzie wobec tego mogę kupić taki pilot i ile on kosztuje. Czy na nim też będę mógł do połowy spust wciskać?
3.Niestety w moim aparacie w bulb muszę nonstop mieć wciśnięty przysisk spustu, po puszczeniu go aparat automatycznie kończy naświetlanie. Gdy włączam samowyzwalacz, to opcja bulb znika, dasię ustawić tylko 4s.
4.Sprawy z zoomem w macro nie rozwiązałem. Próbowałem ale się nie da.


poniedziałek, 17 stycznia 2005, 23:40
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 6 maja 2004, 13:31
Posty: 226
Post 
jedyne co ci moge doradzic, to olac tryb makro z aparatu i uzyc soczewki tak na oko +8 +10 d , a co do nocnych to jedyne wyjscie w tym ukladzie to jakis stary drewniany trzytonowy statyw...

_________________
h t t p : / / s w i a t f o t o . c h o d z i . c o m


wtorek, 18 stycznia 2005, 01:51
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
mily napisał(a):
a co do nocnych to jedyne wyjscie w tym ukladzie to jakis stary drewniany trzytonowy statyw...

heheheh, powinni opublikować książkę z cytatami :) dobre:) tylko, żeby klasycznie nie zostało to odebrane ;)

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


wtorek, 18 stycznia 2005, 02:00
Zobacz profil
Post 
No a możecie mi odpowiedzieć na resztę pytań?


wtorek, 18 stycznia 2005, 19:06
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
Zadaj pytanie na konkurencyjnym forum. Tutaj raczej niewelu ma ten sprzet... jesli wogole ktos ma...

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


wtorek, 18 stycznia 2005, 20:43
Zobacz profil
Post 
A o jakie forum ci chodzi?


wtorek, 18 stycznia 2005, 21:56
Post 
W instrukcji pisze że ten http://www...pl/sklep.foto/prod329/
pilot jest do mojego aparatu. Ale czy nim da się naświetlać zdjęcie przez 15sekund? Czy to tylko jest do szybkiego wciskania spustu?


wtorek, 18 stycznia 2005, 22:44
Post 
Dobra, juz nieważne, bo ten pilot kosztuje 100zł. Za drogo. No i inna beczka. Mój aparat ma obiektyw 35,5mm. Tak na nim pisze, i dookoła jest gwint. Czyli bez problemu mogę założyć jakąś soczewkę. No i chciałbym kupić soczewkę +4(tylko jedną) o tym rozmiarze, ale najmniejsze jakie spotkałem to 37mm. Gdzie dostanę taką soczewkę makro(close-up)? Podajcie jakieś linki sklepów.


wtorek, 18 stycznia 2005, 23:25
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL