Teraz jest czwartek, 26 kwietnia 2018, 13:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Sposób na zdjęcia bez lampy... 
Autor Wiadomość

Dołączył: sobota, 4 września 2004, 15:59
Posty: 59
Lokalizacja: Kraków
Post Sposób na zdjęcia bez lampy...
Mam takie pytanie... może i głupie, ale jest jakiś sposób na robienie zdjec Z1-ką bez lampy , bez statywu żeby fotki nie były rozmazane ? szczególnie jak jest zimno na polu i się ręce trzęsą ? da się jakoś ustawić żeby aparat nie był aż taki wrażliwy na wstrząsy ?

_________________
Minolta Z1


niedziela, 23 stycznia 2005, 14:44
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
Zakładam że masz na myśli trudniejsze warunki ;)

Wrażliwość na wstrząsy zależy od czasu naświetlania - jeśli warunki są trudne - czas ten się wydłuza i łatwiej o poruszenie. Praw fizyki nie zmienisz nawet dla Zetki :mrgreen: więc albo doświetlisz czymś kadr, albo na czas naświetlania unieruchomisz aparat - Twój wybór

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


niedziela, 23 stycznia 2005, 15:40
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Jest taki trik, że możesz zmienić parametr ekspozycji i po prostu przyciemnić na siłę fotkę, co pozwoli zkrócić czas naświetlania "klatki". Ale to już naprawdę w ekstremach, ponieważ później trzeba rozjaśniać np w PS.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 23 stycznia 2005, 15:51
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 4 września 2004, 15:59
Posty: 59
Lokalizacja: Kraków
Post 
Grisza[Gen] napisał(a):
Zakładam że masz na myśli trudniejsze warunki ;)

Wrażliwość na wstrząsy zależy od czasu naświetlania - jeśli warunki są trudne - czas ten się wydłuza i łatwiej o poruszenie. Praw fizyki nie zmienisz nawet dla Zetki :mrgreen: więc albo doświetlisz czymś kadr, albo na czas naświetlania unieruchomisz aparat - Twój wybór


No właśnie to jest ten problem, bo mam statyw ale leniwy jestem , a tym bardziej na taką pogode nie chce mi się statywu rozkladac... :(
myslale mze da sie to jakos w opcjach ewentualnie pozmieniac ;-)

_________________
Minolta Z1


niedziela, 23 stycznia 2005, 15:56
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Możesz sobie zakupić mały statyw stołowy za 23 zł na Allegro - sam go używam i zawsze mam przy sobie, bo mieści się w futerale a po rozłożeniu jest całkiem pokaźny, więc może to dobry pomysł.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 23 stycznia 2005, 16:52
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 4 września 2004, 15:59
Posty: 59
Lokalizacja: Kraków
Post 
mam statyw stołowy ale sniegu dużo ;-)

_________________
Minolta Z1


niedziela, 23 stycznia 2005, 17:27
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
to usyp sobie bałwanka i postaw mu na głowie aparat :wink:

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


niedziela, 23 stycznia 2005, 18:06
Zobacz profil
Post 
torebka foliowa a w srodku piasek :) mozna polozyc na kamieniu i ustawic aparatQ.


niedziela, 23 stycznia 2005, 22:17
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
eee bałwanek jest lepszejszy.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


poniedziałek, 24 stycznia 2005, 14:07
Zobacz profil
Post 
Kropelka ?


poniedziałek, 24 stycznia 2005, 18:38

Dołączył: czwartek, 25 marca 2004, 21:48
Posty: 129
Lokalizacja: Z gór, z tamtšd gdzie kiedyœ srebro kopali
Post 
wiesz mozesz jeszcze zrobić hardcore, iso 400, czas jakieś 1/30, przysłona 2,8, a potem 4 godziny w photoshopie
szczerze to jak mam takie coś to wole targać statyw, wkońcu te 3-4 kilo to nie aż taki wielki problem, a oszczędzasz sobie roboty.

_________________
Minolta Z2 :: 128 MB :: 16 MB :: Tulej 45/52 :: UV 52 :: Minolta Flash 3600 (D) :: 4 x Sanyo 2300 :: MW 8168 GS :: Osłona przeciwsłoneczna :: Statyw Vanguard jakiœ tam :: Kuferek Case Logic :: Głupie pomysły :: pewnie jeszcze coœ ciekawego


poniedziałek, 24 stycznia 2005, 22:44
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
fllopi napisał(a):
wkońcu te 3-4 kilo


Chyba jakiś drewniany ten statyw. Do Zetki spokojnie starczy coś około 1 Kg.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 25 stycznia 2005, 01:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL