Teraz jest czwartek, 20 września 2018, 20:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Ostrosc w Minota A1 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 grudnia 2004, 14:46
Posty: 17
Post Ostrosc w Minota A1
witam :D
zamierzam kupic nowy aparat, moze byc, za A1 :P
podczas manualnego ustawiania ostrosci na LCD pojawia sie powiekszony odcinek kadru, ale jak wyglada MF przez EVF ?
Mozna ustawiac manualnie ostrosc patrzac przez wizjer ?

pozdrawiam

:roll:


poniedziałek, 24 stycznia 2005, 19:15
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
Cytuj:
Mozna ustawiac manualnie ostrosc patrzac przez wizjer ?

nawet trzeba.
freak napisał(a):
odczas manualnego ustawiania ostrosci na LCD pojawia sie powiekszony odcinek kadru

sama opcja się załącza?

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


poniedziałek, 24 stycznia 2005, 19:28
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 grudnia 2004, 14:46
Posty: 17
Post 
BeHQ napisał(a):
sama opcja się załącza?


to ja tu zadaje pytania :wink:
nie mam tego aparatu. Wiem, ze taka mozliwosc jest, a czy sie sama zalacza ? :roll:


poniedziałek, 24 stycznia 2005, 19:33
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
Ostrzyc przez wizjer A1 to nieporozumienie... zdecydowanie lepsza pod tym wzgledem jest A2 (lepszy wyswietlacz). Nie pisze, ze wcale nie mozna nic wyostrzyc, ale jest to niestety utrudnione...

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


poniedziałek, 24 stycznia 2005, 19:50
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
freak napisał(a):
o ja tu zadaje pytania

hehehe :)
jest opcja cyfrowego powiekszenia wybranego elemntu kadru. Jedynie po włączeniu tej opcji.

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


poniedziałek, 24 stycznia 2005, 20:08
Zobacz profil

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 17:12
Posty: 9
Post 
shadoow napisał(a):
Ostrzyc przez wizjer A1 to nieporozumienie... zdecydowanie lepsza pod tym wzgledem jest A2 (lepszy wyswietlacz). Nie pisze, ze wcale nie mozna nic wyostrzyc, ale jest to niestety utrudnione...


Shadow to że A2 ma lepszy wizjer nie znaczy ze A1 ma zły, wręcz przeciwnie ja zawsze ostrze przez wizjer i nigdy niemam problemów ze złapaniem właściwej ostrości, najpierw oczywiście włączam w zalezności od potrzeby 2 albo 8-krotne powiekszenie

_________________
Minolta A1, Statyw Velbon DX-888, CF Kingstone Hi-Speed 256MB, (ale to trochę mało) UV i Polar Hoya


środa, 26 stycznia 2005, 15:27
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Mam A1 i moim zdaniem nie da się wyostrzyć przez coś co nie jest lustrem.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


środa, 26 stycznia 2005, 17:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
A1 to nie jest lustro, ani kompakt, to hybryda :) a raczej chwyt marketingowy.

Na pewno da się wyostrzyć lepiej, niż np. w Canonie G6, ale lustra nie pobije. Dwa razy w życiu w rękach miałem lustro, raz A1 (naciągnąłem gościa w MM) i mam A60. Ostrzenie w A1 jest zdecydowanie wygodniejsze w A1, ale i tak trzeba się troszkę namęczyć, żeby złapać tą odpowiednią ostrość, w lustrze idzie to błyskawicznie.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


środa, 26 stycznia 2005, 21:57
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
A co chcecie za 2,5 tysiąca? Żeby była jak lustro? No to trzeba trochę dołożyć. Inna sprawa, że dla mnie nastawianie ostrości przez wizjer idzie całkiem nieźle, szczególnie przy mniejszych odległościach :)

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


środa, 26 stycznia 2005, 22:10
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
A może już pomyśleć o 300d z kitowym
np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40276667

Jak juz sie tyle płaci to może czas o lustrzance pomyśleć :?

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


środa, 26 stycznia 2005, 22:41
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
osobiscie (mam a1) ostrza af na dmf i dociagam mf na powiekszeniu, jezeli trzeba, a zadko sytuacja tego wymaga.

_________________
remanent...


czwartek, 27 stycznia 2005, 00:06
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 grudnia 2004, 14:46
Posty: 17
Post 
superbike2001 napisał(a):
Na pewno da się wyostrzyć lepiej, niż np. w Canonie G6, ale lustra nie pobije.


korzystajac z duzego zainteresowania :
jaki byscie wybrali A1 czy G6 ? ( sa w tej samej cenie)

pozdrawiam :D


czwartek, 27 stycznia 2005, 12:43
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Ja bym wybrał G6 ale tam już wizjera nie ma - tzn teoretycznie jest ale się nie nadaje do niczego :lol:
Jednak dużym plusem w seri G jest obiektyw - jasny i bardzo dobrze ostrzący.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


czwartek, 27 stycznia 2005, 12:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL