Teraz jest środa, 25 kwietnia 2018, 12:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Problemy z auto-focusem w A2 
Autor Wiadomość

Dołączył: sobota, 5 lutego 2005, 00:38
Posty: 15
Lokalizacja: Poznań
Post Problemy z auto-focusem w A2
Od wielu lat użytkuję aparty Minolta. Po analogach przeszedłem na cyfrowe i aktualnie użytkuję kieszonkowy model Xt oraz od 2 miesiecy A2.
Zawsze wydawało mi si się, że nie mam żadnych problemów z robieniem zdjęć a teraz niestety natrafiłem na kłopoty z ostrością!
Nie umiem sobie poradzić z autofokusem w A2. Korzystajac z punktowego pomiaru włąsciwie nie ma problemów, ale zaczynaja sie one przy korzystaniu z opcji pomiaru standardowego. Po lekkim wciśnieciu spustu pojawia sie mały czerwonu kwadracik i .... No właśnie nigdy nie wiem w którym miejscu on sie pojawi, ponieważ przemieszcza mi sie po ograniczonym polu na środku kadru i mierzy odległość w przez siebie tylko wybranym punkcie. Bywa to dość przykre, ponieważ często postacie uwieczniane na fotografiach sa nieostre, ale za tło znakomite! Dotyczy to szczególnie sytuacji podczas robienia zdjęć w kiepskich warunkach oświetleniowych, kiedy posługuję sie lampą.
Czytając obszerna wypowiedź "gienioo" zauważyłem , że i on poruszał ten temat 21 grudnia ub.roku. Niestety nikt z kolegów sie do tego nie ustosunkował, tak że pozwalam sobie na ponowne wskazanie tego :oops: zagadnienienia.
Czy ktoś z Was ma lub miał może też takie problemy i jest w stanie mi coś poradzić??


sobota, 5 lutego 2005, 00:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
a dleczego nie robić zdjęć na autofokusie centralnym ?
Ja w G5 tylko używam centralnego pomiaru i jestem zadowolony.
W A80 miałem 9-polowy AF i wściekałem się, że to aparat decyduje co ma być ostre a nie ja więc teraz mam centralny i jak jest potrzeba to sobie przekadruje.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


sobota, 5 lutego 2005, 01:43
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Popieram wypowiedź kolegi M. Też tak robię. Samemu ustawiam ostrość na odpowiedni punkt i ewentualnei kadruję. To działa zawsze i nie wyobrażam sobie innej techniki.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 5 lutego 2005, 03:26
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 5 lutego 2005, 00:38
Posty: 15
Lokalizacja: Poznań
Post 
Dzieki za cenne uwagi.
Nie wiem tylko czy dobrze zrozumiałem, ale pod pojęciem AF centralny rozumiem AF punktowy.
Oczywiscie, że z niego czesto korzystam, ale przy szybkich fotkach reportażowych a zwłaszcza w słabym oświetleniu dość trudno dostrzec w wizjerze kółko pomiarowe.
A tak nawiasem mówiac to w tym układzie jaka jest przydatność pomiaru ostrości wielopolowego?


sobota, 5 lutego 2005, 17:58
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Nie kółko? tylko krzyżyk, który jest biały i wyraźny.

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


niedziela, 6 lutego 2005, 00:28
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 5 lutego 2005, 00:38
Posty: 15
Lokalizacja: Poznań
Post 
Oczywiście, że krzyżyk. Masz rację, ale to wcale nie zmienia sedna problemu.


niedziela, 6 lutego 2005, 13:23
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
marek2004 opcja działa na P,A i S. Załączasz "krzyzyk" i przyciskiem AEL przełączasz miedzy pomiarem skoncentrowanym [ ] a punktowym [o]. Przy punktowym pojawia się okrąg wokół krzyżyka co istotnie poprawia AF w A2.

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


niedziela, 20 lutego 2005, 18:02
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 5 lutego 2005, 00:38
Posty: 15
Lokalizacja: Poznań
Post 
BeHQ napisał(a):
przyciskiem AEL przełączasz miedzy pomiarem skoncentrowanym [ ] a punktowym [o].

Nie bardzo mi wychodzi przełączanie przyciskiem AEL. Z tego co wiem to on służy do "zamrażania" parametrów naświetlenia i AF.


niedziela, 20 lutego 2005, 18:38
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
marek2004 napisał(a):
Z tego co wiem to on służy do "zamrażania" parametrów naświetlenia i AF.

i owszem w trybie P.

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


niedziela, 20 lutego 2005, 18:44
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 10:13
Posty: 160
Lokalizacja: Radom
Post 
marek2004 jak masz ustawione szerokie pole AF to kwadracik ustawiania ostrości wybiera sobie obiekt najbliższy (ale nie zawsze -tak ja zauważyłem) Gdy nacisiesz środkowy przycisk wybieraka to pole ostrości zmieni kolor na niebieski i wtedy pokretłem przy spuscie migawki zmieniasz tryb pracy AF z szerokiego pola na centralny lub dowolnie definiowany przez Ciebie.
Ja korzystam z definoiwanego kwadracika AF mam do wyboru 11 pól pomiaru ostrości i wybieram jeden który mi akurat pasuje ale zazwyczaj jest to środkowe pole. Pozdr Jaca

_________________
http://jacekfoto.riki.pl


niedziela, 20 lutego 2005, 20:21
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
Całkowicie popieram Vendeur-a !
Przy macro tylko pomiar punktowy.
Przy portrecie nie ma lepszej opcji - długa ogniskowa mała głębia ostrości, jeśli chcę mieć ostrość na źrenicę a nie na czubek nosa albo kosmyk włosów z tyłu głowy to tylko pomiar punktowy i przekadrowanie.
Inne pomiary mogą sprawdzać się przy przyrodzie, pejzarzach na szerokim kącie- dużej głębi ostrości i płaskich pojedynczych planach. Tylko po co korzystać z gorszych opcji jak łatwo i w 100% pewnie, można poradzić sobie punktowym? Przy manualnym zoomie Adwójki pomiar punktowy to dowód na to jak przyjemne można połączyć z porzytecznym.


niedziela, 20 lutego 2005, 20:34
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 5 lutego 2005, 00:38
Posty: 15
Lokalizacja: Poznań
Post 
Jacab1 napisał(a):
Gdy nacisiesz środkowy przycisk wybieraka to pole ostrości zmieni kolor na niebieski i wtedy pokretłem przy spuscie migawki zmieniasz tryb pracy AF z szerokiego pola na centralny lub dowolnie definiowany przez Ciebie.

No ale w tym przypadku stosowany pomiar odległości jest właściwie pomiarem punktowym. Tak nawiasem mówiac to nie wiem jak udaje sie Tobie osiągnąć niebieski kwadracik - u mnie jest zawsze czerwony i nie ma mowy o wybieraniu jakiegokolwiek kwadracika. Może cos nie doczytałem w instrukcji?


niedziela, 20 lutego 2005, 22:26
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 10:13
Posty: 160
Lokalizacja: Radom
Post 
marek2004 ja mam a200 i myslę że może trochę w a2 wygląda to inaczej. Albo sie nie rozumiemy.
Pole AF jest w nawiasach kwadratowych (białych po bokach i góra dół)
naciskasz środkowy przycisk wybieraka.... i są niebieskie nawiasy - pokrętłem zmieniasz na inny tryb pomiaru AF.

Prostokąt pomiaru ostrości który pojawia się podczas pomiaru ostrości jest rzeczywiście czerwony.

_________________
http://jacekfoto.riki.pl


niedziela, 20 lutego 2005, 22:39
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 5 lutego 2005, 00:38
Posty: 15
Lokalizacja: Poznań
Post 
JACAB1 - Chyba jednak jest róznica pomiedzy A200 a A2. Zmiane trybu pomiaru ostrości w A2 robi sie też środkowym przyciskiem wybieraka, ale jest to tylko zmiana pomiędzu pomiarem punktowym a ogólnym. Kolory ramek w tym układzie nie mają znaczenia.


niedziela, 20 lutego 2005, 22:54
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
No własnie jak jest z tym niebieskimkolorem?? U mnie tego nie ma. Za to jest pewna zależność a mianowicie[świeżo odkryte] przy podniesionej lampie nie ma mowy o punktowym pomiarze. Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi.
ps. gdzie ta niebieska ramka? :x

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


poniedziałek, 21 lutego 2005, 01:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL