Teraz jest niedziela, 19 maja 2019, 16:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Problemy z auto-focusem w A2 
Autor Wiadomość
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
BeHQ napisał(a):
ps. gdzie ta niebieska ramka?


Hehe. Namaluj sobie ;)

A poważnie... Po co się tak męczycie z tym ustawianiem pola AF...? Czy naprawdę nie prościej i szybciej dać na punktowy centralny i sobie wykadrować? Zamiast się bawić i szukać i przyciskać coś tam, to już dawno fotkę zrobicie.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 21 lutego 2005, 03:03
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 10:13
Posty: 160
Lokalizacja: Radom
Post 
marek2004 BeHQ no to chyba namieszałem, nie znam A2 aż tak dobrze i wydawało mi sie że powinno być identycznie jak w A200 a z tego co widzę to nie jest. Przepraszam Pozdr Jaca
PS. Vendeur podkreśl sobie grubą CZERWONĄ KRESKĄ, że dogłębne poznanie możliwości sprzętu daje możliwość świadomego wyboru parametrów pracy aparatu. Pozwól, że każdy sam sobie dobierze parametry AF.

_________________
http://jacekfoto.riki.pl


poniedziałek, 21 lutego 2005, 09:02
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Jacab1 napisał(a):
Vendeur podkreśl sobie grubą CZERWONĄ KRESKĄ, że dogłębne poznanie możliwości sprzętu daje możliwość świadomego wyboru parametrów pracy aparatu.


Poważnie? A myślisz, że nie znam? Tylko napisz logicznie po co ta zabawa z polem nastawiania ostrości, tym bardziej w codziennym fotografowaniu? I pokreśl sobie GRUBĄ CZERWONĄ KRESKĄ, że ja nikomu nic nie zabraniam, tylko się dziwię takim praktykom i nie tylko ja, bo już kilka osób mnie poparło...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 21 lutego 2005, 10:39
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 10:13
Posty: 160
Lokalizacja: Radom
Post 
Ehhh szkoda słów, a raczej palców na pisanie....

_________________
http://jacekfoto.riki.pl


poniedziałek, 21 lutego 2005, 11:07
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Jacab1 napisał(a):
Ehhh szkoda słów, a raczej palców na pisanie....


No szkoda, bo możnaby podyskutować, ale niektórzy się poddają. Przedstawiam swoje zdanie, przedstaw i swoje. Pokaż zalety stosowania takich praktyk etc. Cokolwiek.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 21 lutego 2005, 12:02
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 10:13
Posty: 160
Lokalizacja: Radom
Post 
Vendeur dlaczego traktujesz to jako wojnę!?
Marek2004 ma problem nie z centralnym AF do którego wszyscy go usilnie przekonują, tylko innym trybem pracy AF (proszę doczytać o co chodzi). M miał również ten problem w A80.
Nawiasem mówiąc do centralnego AF nikogo nie trzeba namawiać bo sam najczęściej stosuje ten wariant i prowdopodobnie większość urzytkowników również.
Problem jest w czym innym - ruchomy punkt ostrości (FFP). Jak go okiełznać?

_________________
http://jacekfoto.riki.pl


poniedziałek, 21 lutego 2005, 12:29
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Jacab1 napisał(a):
Problem jest w czym innym - ruchomy punkt ostrości (FFP). Jak go okiełznać?


Podobno się nie da ;) No ale życzę powodzenia.

PS. Może zgubiłem wątek, bo za dużo ostatnio czytam... :oops:

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 21 lutego 2005, 14:23
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
Jacab1 napisał(a):
ruchomy punkt ostrości (FFP). Jak go okiełznać?

a dokładniej co chcesz okiełzać? U mnie z nim nie ma prodblemu, albo nie od tej strony podchdzę do temat? Proszę o wyjaśnienie :)

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


poniedziałek, 21 lutego 2005, 18:06
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 23 stycznia 2005, 22:02
Posty: 124
Post 
Potępia się A2 za denny focus w słabym oświetleniu, a dziś się dowiaduję, że
NIKON D70 też ma słabiutki focus w słabym oświetleniu.
Wychodzi na to, że sony 717 ma tylko oki focus w słabym świetle :).


poniedziałek, 21 lutego 2005, 19:29
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
BrainDamage napisał(a):
Wychodzi na to, że sony 717 ma tylko oki focus w słabym świetle

dodatkowo ma illuminator, który załatwia problem z Af w marnym świetle. Kto wie, z czego i jak jest rozwiązana budowa owego illuminatora?

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


poniedziałek, 21 lutego 2005, 19:55
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 10:13
Posty: 160
Lokalizacja: Radom
Post 
BeHQ napisał(a):
Jacab1 napisał(a):
ruchomy punkt ostrości (FFP). Jak go okiełznać?

a dokładniej co chcesz okiełzać? U mnie z nim nie ma prodblemu, albo nie od tej strony podchdzę do temat? Proszę o wyjaśnienie :)


U mnie tez nie ma problemu ale autor tego topiku chyba ma.

_________________
http://jacekfoto.riki.pl


poniedziałek, 21 lutego 2005, 20:14
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
Jacab1 napisał(a):
BeHQ napisał(a):
Jacab1 napisał(a):
ruchomy punkt ostrości (FFP). Jak go okiełznać?

a dokładniej co chcesz okiełzać? U mnie z nim nie ma prodblemu, albo nie od tej strony podchdzę do temat? Proszę o wyjaśnienie :)


U mnie tez nie ma problemu ale autor tego topiku chyba ma.

Teraz to ja wogóle nie wiem o co chodzi z FFP...?

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


poniedziałek, 21 lutego 2005, 20:30
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 5 lutego 2005, 00:38
Posty: 15
Lokalizacja: Poznań
Post 
BeHQ napisał(a):
przy podniesionej lampie nie ma mowy o punktowym pomiarze. Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi

No to masz pecha. Chyba coś z Twoją A2 nie jest w porząku. U mnie punktowy pomiar jest zupełnie nie zalezny od podniesienia lampy.

VENDEUR, Ty naprawdę usiłujesz za wszelka cene uszczęsliwić mnie na siłę punktowym pomiarem. Ja juz poprzednio pisałem, ten temat juz opanowałem, tylko nurtuje mnie ten drugi (podstawowy ponoć i rewelacyjny) sposób, którego nie umiem wykorzystać. Cieszy mnie to, że nie jestem na szczeście w tym osamotniony i sa tacy koledzy którzy również mają z tym problemy.


poniedziałek, 21 lutego 2005, 21:57
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
BeHQ napisał(a):
dodatkowo ma illuminator, który załatwia problem z Af w marnym świetle. Kto wie, z czego i jak jest rozwiązana budowa owego illuminatora?


Sony ma zamontowany wyświetlacz laserowej wiązki podobnej jak w chińskich latarkach wskaźnikach, - naciskasz przycisk migawki na obiekcie pojawia się czerwona siatka laserowych kresek -aparat łapie ostrośc siatka znika i .. pstryk( nawet w kompletnych ciemnościach wychodza ostre foty). Testowałem osobiście na osławionej V-1 -rewelacja. Próbowałem nawet zadaptować taką chińską latareczkę do A2 ale jest chyba jakaś różnica w sposobie pomiaru ostrości ( a2 podobno łapie ostrość na zasadzie detekcji kontrastu) latareczkowy laser daje zbyt mały kontrast i ... kicha. Kiepski ze mnie Adam Słodowy. :lol:
Mam tez chyba pewną drobną radę dla kolegi który upiera sie przy ramce.
Rada wydaje się prosta zoom na maksa, obiekt który ma byc osty w ramkę złapać ostrość i wykadrować (identycznie jak przy punktowym) w ten sposób ograniczysz ryzyko że latający po ramce czerwony detektor kontrastu złapie nie to co trzeba. I boję się, że przy tej detekcji kontrastu która A2 łapie ostrość to jedyny sposób na ostrość. Ale jeśli ktoś znajdzie lepszy sposób chętnie skorzystam

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


poniedziałek, 21 lutego 2005, 23:10
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
marek2004 napisał(a):
BeHQ napisał:
przy podniesionej lampie nie ma mowy o punktowym pomiarze. Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi

No to masz pecha. Chyba coś z Twoją A2 nie jest w porząku. U mnie punktowy pomiar jest zupełnie nie zalezny od podniesienia lampy.

BeHQ - u mnie też działa z lampą (chociaż .... nie sprawdzałem jeszcze we wszystkich trybach )

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


poniedziałek, 21 lutego 2005, 23:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL