Teraz jest wtorek, 24 kwietnia 2018, 05:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Minolta A200 TTL czy ADI 
Autor Wiadomość

Dołączył: wtorek, 11 stycznia 2005, 11:10
Posty: 29
Lokalizacja: Gorzow Wlkp
Post Minolta A200 TTL czy ADI
Mam Minolte A200 i lampe 2500D. Czy któś może mi powiedzieć jak ustawić przełczanik na lampie na "ADI" (chyba takie jest oznaczenie w tej chwili nie pamiętam) czy na TTL? Będe wdzięczny za odpowiedzi


poniedziałek, 7 lutego 2005, 09:00
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
ADI jest bardziej zaawansowanym trybem.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


poniedziałek, 7 lutego 2005, 17:21
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 11 stycznia 2005, 11:10
Posty: 29
Lokalizacja: Gorzow Wlkp
Post 
Minolta tak oszczędnie pisze instrukcje że już sam nie wiem. Z twojego postu wnioskuje ustawiać na ADI??


wtorek, 8 lutego 2005, 04:08
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 10:13
Posty: 160
Lokalizacja: Radom
Post 
Troszkę jestem niedoinformowany, może mnie ktoś wyjaśni co to jest ADI. TTL to chyba pomiar przez obiektyw?
:oops:

_________________
http://jacekfoto.riki.pl


wtorek, 8 lutego 2005, 09:46
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 11 stycznia 2005, 11:10
Posty: 29
Lokalizacja: Gorzow Wlkp
Post 
Jacab1 chyba masz racje to chodzi o pomiar światła ale nie potrafie sie dowiedzieć tego napewno. Mam dydykowaną lampę błyskową Minolty i tam jest przełącznik i nie wiem co ustawić. Myślałem że ktoś mi pomoże może nawet Pan z Minolty który się czasmi udziela na forum. Więc ndal czekam cierpliwie


wtorek, 8 lutego 2005, 13:59
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 10:13
Posty: 160
Lokalizacja: Radom
Post 
Poszperałem i się dokształciłem:

TTL - through-the-lens automatic flash - automatyczne sterowanie lampą błyskową w oparciu o pomiar światła błyskowego przez obiektyw

TTL, mierzy podczas trwania błysku ilość światła odbitą od obiektu i w odpowiednim momencie przerywając błysk.
ADI (w Minolcie), uwzględniający odległość fotografowanego obiektu, oświetlenie zastane i swiatło odbite od obiektu.
ADI działa pod warunkiem korzystania z obiektywu oznaczonego symbolem D.

Czyli system ADI jest jest lepszy ale czy będzie działał z cyfrakiem to nie wiem. Ja mam 3600HS(d) i raczej z cyfrą A200 pracuje tylko w TTL :cry:
Może się mylę niech inny mnie poprawią. Pozdr Jaca

_________________
http://jacekfoto.riki.pl


wtorek, 8 lutego 2005, 14:14
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 11 stycznia 2005, 11:10
Posty: 29
Lokalizacja: Gorzow Wlkp
Post 
Dzieki za wyjaśnienie Czekamy na Gościa z Minolty.
Dobrze wydawało mi się ż Jacab1 jest posiadaczem A200 a nie Z2 jak w podpisie (obserwacja z innego forum) :).
Jacab1 mam do ciebie pytanie ja mam 2500D jak robie zdjęcia i głowice lampy ma ustawiona na 45(stopni) to strasznie jasny jest pierszy plan moim zdaniem za jasny może spotkałeś się z tym.


wtorek, 8 lutego 2005, 14:31
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 10:13
Posty: 160
Lokalizacja: Radom
Post 
Tak, spodkałem się. Czasem zdarzają się przepalenia pierwszego planu.
Dlatego -jak jest to możliwe- palnik w górę (rozproszone odbite światło od sufitu) i jest miodzio.
Albo zastosować należy tzw odbłyśnik.
Np taki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41136397.
Jestem na etapie konstruowania odbłyśnika - szukam od materiału.pozdr Jaca

ps. Rzeczywiście od paru dni jestem posiadaczem a200 :D ale z2 wspominam mile.

Aha zapomniałem dodać- korekcja siły błysku lampy na minus - przetestuj.

_________________
http://jacekfoto.riki.pl


wtorek, 8 lutego 2005, 14:49
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 11 stycznia 2005, 11:10
Posty: 29
Lokalizacja: Gorzow Wlkp
Post 
Wiem o co Ci chodzi. Widziałem w TV jak profesjonaliści używają białej pleksy (właściwie mlecznej). Zakładają ją na głowice mocyją za pomocą gumki muszę czymś takim zadziałać. Ostanio uzyskałem fajny efekt robiąc zdjęcie rodzince obróciłem aparat o 90 i cały błysk poszedł w otwarte drzwi a zdjątko wyszłu miłe i ciepłe


wtorek, 8 lutego 2005, 15:31
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Leoman,
Zrób sobie testy, ustaw w aparacie ADI w lampie ADI i fotka, a potem w TTL i porównaj wyniki. Możesz to samo zrobić z lampą wbudowaną, bo ta na 100% obsługuje ADI i TTL (przynajmniej tak jest w A1).

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 8 lutego 2005, 19:36
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
Jacab1, a200 nie obsluguje adi :?: :shock:

_________________
remanent...


środa, 9 lutego 2005, 00:19
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 10:13
Posty: 160
Lokalizacja: Radom
Post 
emes Już wiem doczytalem.

_________________
http://jacekfoto.riki.pl


środa, 9 lutego 2005, 01:04
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
Leoman napisał(a):
Zakładają ją na głowice mocyją za pomocą gumki muszę czymś takim zadziałać.

"chyba" tutaj pisałem , ze to rozwiazanie :) . ale mysle, ze TTL to pozycja> ja na to ide>coś z analgoa, tylko wiecej mocy rzżre :) .

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


środa, 9 lutego 2005, 01:30
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 11 stycznia 2005, 11:10
Posty: 29
Lokalizacja: Gorzow Wlkp
Post 
Witam
Wczoraj sie zawziołem i ropoczełem sesję zdjęciową kubka do kawy.
I otrzymane wyniki sa dziwne
- bezwzgledu czy ustawi sie adi czy TTL - wynik ten sam
- korekcja błysku powoduje zaciemnienie zdjcia bez wzgledu na ustawienia
- najlepszy wynik uzyskałem stosując program "jahre" (czy coś nie nam aparatu więc nie pamiętam dokładnie)
Jacab1 gdzie doczytałeś że nie obsługuje adi
Mam lampę 2500D więc może dlatego


środa, 9 lutego 2005, 10:20
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 10:13
Posty: 160
Lokalizacja: Radom
Post 
Leoman Właśnie nigdzie nie wyczytałem, że obsługuje.

_________________
http://jacekfoto.riki.pl


środa, 9 lutego 2005, 11:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL