Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 12:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Lampy błyskowe do A2 
Autor Wiadomość

Dołączył: piątek, 11 lutego 2005, 00:49
Posty: 144
Lokalizacja: łódzkie
Post Lampy błyskowe do A2
Minolta dla A2 przeznacza w zasadzie dwie lampy: 3600 i 5600 (chyba). Słyszałem że jeszcze jest jakaś 2500. No, ale niektórym potrzebna jest czasami jakakolwiek lampa, pozwalająca np zrobić fotkę ze ślubu kuzynki. Do takiego jednorazowego zamówienia szkoda wywalać 800 czy 1500 pln. Jest przecież masa dziwnych lamp za 200-300 zł, chocby na Allegro. Czy ktoś używał z powodzeniem takiej lampy z A2? Jakie funkcje zostają zachowane?


poniedziałek, 14 lutego 2005, 13:47
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Na pewno funkcja błysku :lol: Co do reszty nie wiadomo.

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


poniedziałek, 14 lutego 2005, 19:08
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
W 3600 i 5600 nie działa opcja wspomagania AF z Ax, bo aparat nie ma tej opcji. Nieciekawie... qrna... no ale błyszczą.

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


poniedziałek, 14 lutego 2005, 20:25
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 28 października 2004, 09:46
Posty: 37
Lokalizacja: Zabrze
Post 
Od niedawna testuje na A2 metza 54mz-3 działa super ma wszytkie funkcje co minolta 5600 a nawet jeszcze troszkę więcej niestety też nie wykorzystuje wspomagania AF. wiem że można wykorzystać metza 32 mz-3 z tym samym adapterem więc jest to już w miarę tania zabawa bo metz 32 mz-3 mozna zdobyć za 400zł na allegro.


wtorek, 15 lutego 2005, 13:03
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Poza lampami z dedykowaną stopką, do A2/A1 można podłaczyć dowolną lampę przez gniazdo synchronizacji lamp sudyjnych i wężyk. W taki przypadku pozostaje tylko praca na manualu, bo A2 nie steruje takich lamp. Za 100zł można na allegro kupić lampę okolo LP 30 z ruchomą głowicą i automatyką (ustawia się tą samą przesłonę i ISO na lampie i aparacie, i lampa odpowiedni steruje doświetleniem). Sam korzystam z takiej lampy TOPCA325cs i A1. Efekty są bardzo fajne, wbudowana lampa doświetla na wprost, a zewnętrzną ustawiam na sufit, chyba że jest bardzo ciemno to obie walą na wprost.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 15 lutego 2005, 15:44
Zobacz profil
Post 
Oficjalnie - wszystkie aparaty cyfrowe Minolta i póżniej Konica Minolta zarówno cała seria A jak i Z pracuje tylko i wyłącznie z lampami Minolta typu HS(D)



Nieoficjalnie - a Polak potrafi ...... ale trzeba wiedzieć co nieco i tu jest problem


środa, 16 lutego 2005, 20:51

Dołączył: piątek, 11 lutego 2005, 00:49
Posty: 144
Lokalizacja: łódzkie
Post 
mamut napisał(a):
wiem że można wykorzystać metza 32 mz-3 z tym samym adapterem


No, to by było to, o co w życiu chodzi! Ale czy to pewna wiadomość? Przy okazji: dzięki wszystkim za rzeczowe posty, bez wymądrzania się i porad typu Mme Pompadour, żeby jeść ciastka jak nie ma chleba.

_________________
350D/30D


środa, 16 lutego 2005, 21:39
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 28 października 2004, 09:46
Posty: 37
Lokalizacja: Zabrze
Post 
Sprawdziłem i A2 napewno działa z Metzem 32 MZ-3 poprzez adapter SCA -3302 M4. Posiadałem taką lampę tylko miałem inny adapter i swietnie współdziałała z dynaxem 5. Teraz mam Metza 54mz-3 z adapterem w serii M4 i działa bez problemu z A2 jak i dynaxem 5.
Co do lamp minolty to oczywiście Konica Minolta zaleca ich stosowania jako ich producent tak samo jak zaleca stosowania firmowych obiektywów w swoich listrzankach. No cóz ja jestem Polakiem:):)


czwartek, 17 lutego 2005, 12:20
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
No!! To może wreszcie będę miał lampę!! Bo te 999zł za 3600 mnie trochę przerażało.
A jest mozliwość zdalengo wyzwalania błysku??

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


czwartek, 17 lutego 2005, 13:34
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 28 października 2004, 09:46
Posty: 37
Lokalizacja: Zabrze
Post 
Co do lampy 54MZ-3 posiada wszytkie funkcje co lampa minolty 5600HS(D) włącznie z besprzewodowym sterowaniem błyskiem. Niestety Lampa 32 MZ-3 nie posiada tej funkcji.
Lampa 32 MZ-3 z aparatem A2 wykorzystuje funkcje
power zoom, ręczna korekcja błysku na lampie jak i przez aparat. błysk na druga kurtynę, pomiar ADI,kontrolke gotowości błysku jak i kontrolkę poprawnego naświetlenia. sterowanie ręczne jak i błyski seryjne. Na lampie ręcznie naley dobrać czułość ISO. Obracany palnik w pionie i poziomie


czwartek, 17 lutego 2005, 15:52
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
ok. super.. jak bardzo jesteś pewien tego co piszesz??

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


czwartek, 17 lutego 2005, 21:15
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 28 października 2004, 09:46
Posty: 37
Lokalizacja: Zabrze
Post 
Co do lampy 54MZ-3 i adaptera SCA3302 M4 sprawdziłem to organoleptycznie chodzą bez problemu z A2. Metza 32 Mz-3 pracował u mnie na dynaxie 5 i wiem na 100% że sterowania bezprzewodowego nie posiada (pracował na adapterze SCA 3302 M2 który jest do takiej pracy przystosowany)reszta informacji to moje spostrzeżenia z obsługi lampy i sprawdzenie na stronie firmowej metza gdzie jest dokładna informacja dla danego modelu aparatu, adaptera, i lampy.


piątek, 18 lutego 2005, 11:38
Zobacz profil
Post 
:roll: Przecież za tą lampę na Allegro wołają 900 zł a gdzie jeszcze adapter do Minolty ? To za mniejsze pieniądze można spokojnie kupić nówke
3600 HS(D) i mieć pewność że będzie działała tip top , a do A2 taka lampa spokojnie wystarczy ...kto robi zdjęcia takie żeby lampa błyskiem sięgała dalej niż na 30 m


sobota, 19 lutego 2005, 16:36
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 1 października 2004, 11:08
Posty: 172
Lokalizacja: Poznań
Post 
...a kto tu mówi o błyskaniu na 30 metrów ????????
Jak masz mocną lampę, to możesz sobie mniejsze otwory przysłony stosować, a lampa i tak sobie poradzi z ekspozycją.


sobota, 19 lutego 2005, 17:07
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 5 lutego 2005, 00:38
Posty: 15
Lokalizacja: Poznań
Post 
Posiadam lampę METZ 32 CT3 z adapterem SCA 333/2 AF M2, która rewelacyjnie chodziła z Dynaxem 500si, niestety z A2 nie chce ruszyć w żadnej formie. Nawet na manualu. Wspominacie wyżej o lampie 32MZ3 - czym sie różni od CT3? Czy wystarczy dokupienie innego adaptera aby jakoś ruszyć z A2?
:
jacek2004 napisał(a):
Za 100zł można na allegro kupić lampę okolo LP 30 z ruchomą głowicą i automatyką (ustawia się tą samą przesłonę i ISO na lampie i aparacie, i lampa odpowiedni steruje doświetleniem). Sam korzystam z takiej lampy TOPCA325cs

Czy możesz mi podać parę szczgółów w tym temacie? Pod jakim adresem kupiłeś tą lampę, za ile i czy efekty sa naprawdę pozytywne.?


niedziela, 20 lutego 2005, 15:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL