Teraz jest sobota, 15 grudnia 2018, 05:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 A2 i zdjęcie poruszającego się obiektu 
Autor Wiadomość

Dołączył: niedziela, 23 stycznia 2005, 22:02
Posty: 124
Post A2 i zdjęcie poruszającego się obiektu
Czy zdjęcie jadącego ulicą samochodu, prędkość mniej więcej 50km/h, odległość od samochodu około 100m, ja stoję w pomieszczeniu, od ulicy odziela mnie okno z dwoma brudnymi szybami. I autko jadące widac bez poruszenia, to jest to o czym mówisz gienioo, czy niekoniecznie.

Bo może chodzi o to, ze obiekt ruszający się musi być bliżej - wiadomo, bawiące się dziecko będzie od Ciebie 2 - 4 metry (w mieszkaniu) i wówczas aparat dawał ciała?


środa, 16 lutego 2005, 23:52
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 grudnia 2004, 16:19
Posty: 23
Lokalizacja: z pod Warszawy
Post 
Jaki Genioo. O co chodzi? :?


czwartek, 17 lutego 2005, 12:38
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 21 grudnia 2004, 17:03
Posty: 59
Lokalizacja: Wawa
Post 
Chodziło głównie o te bliższe odległości i brak mozliwości zrobienia zdjęcia z zaskoczenia bo zanim to sie wszystko ustawi AF i inne pomiary to w 70% nie ma juz czego fotografować a skuteczność 30 % to troszkę mało. W dużym uproszczeniu o portretowanie w szerokim rozumieniu i nie tylko o ruch ale tez o fakture skóry itd to już nieważne. Z dalszymi obiektami to sobie można poradzić w bardzo prosty sposób np ustawic ostrość manualnie na nieskończoność i po problemie no i ten samochód to tak nagle nie upadnie nie skręci i nie podskoczy jak to niektórzy mają w zwyczaju.
Coś mi sie wydaje, że juz organoleptycznie badasz nowy sprzęt.
pzdr
g


czwartek, 17 lutego 2005, 20:44
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 23 stycznia 2005, 22:02
Posty: 124
Post 
No badam. 100% poruszenia uzyskuję, gdy usiłuje aparatem w ruchu zobić zdjęcie.
Ale to chyba niekoniecznie się udaje. Wiesz, kręcąc się za łażącym zwierzakiem i usiłuję go 'złapać'. Ale tak na dobrą sprawę jeszcze nie przeczytałem instrukcji do końca, że o zrozumieniu nie wspomnę.

Zabawka fajna. Uważam, że jest rewelacyjnie wykonany od strony obsługi. Pasuje mi wagowo. Sony 717 jest dla mnie jakiś taki 'wytrącony z równowagi'. Ten rewelacyjnie leży w dłoniach. Podoba mi się rozmieszczenie pokręteł, bardzo wygodnie leży w reku. najważniejszy plus to ręczne ustawienie ostrości.
A jak pięknie szumi :) - ale tych szumów nie zobaczy się chyba, gdy zrobi się wydruk formatu zwykłego zdjęcia(pocztówkowy format). Natomiast zaskoczył mnie ilością szczegółów, które 'zobaczył' mimo ciemności. Dla mnie takie pojęcia jak światło i przesłona jeszcze słabo funkcjonują. Zawsze używałem automatów, bo mi spokojnie wystarczały. Teraz muszę pogrzebac.
A czy robi dobre fotki? Poczekam na jakiś fajny dzień, udam się za miasto. Zobaczymy.


czwartek, 17 lutego 2005, 23:45
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 23 stycznia 2005, 22:02
Posty: 124
Post 
Gienioo, a może wygodniej by Ci było kamerą? Po prostu guzik na ON i już leci. I młodzieniec moze nawek koziołki fikać.
Wiem, chodzi Ci o to , ze bierzesz aparat do ręki i po cichu usiłujesz podejść małego :). A durny aparat, zanim zareagował, to młody sie odwracał i po zabawie? :).


czwartek, 17 lutego 2005, 23:48
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 21 grudnia 2004, 17:03
Posty: 59
Lokalizacja: Wawa
Post 
Nie kamera odpada zupełnie tego nie czuje a to co teraz mam w zupełności mi wystarcza :).
Pod prawym kciukiem masz kółko a w środku guzik. Wciśnij tem guzik i pojawi sie malutki krzyżyk na monitorku i na ten krzyżyk będzie łapał AF. Krzyżykiem można zapylać po całym ekranie za pomocą rzeczonego kólka ale na poczatek trzymaj się środka. Ten krzyżyk bardzo ułatwi łapanie ostrości bo bez tego to łapie na najbardziej kontrastowe miejsce czyli na ogól nie tam gdzie sie spodziewasz.
Wykonanie i obsługa rzeczywiście pierwsza klasa. Staraj się ustawiać balans bieli wg programów lub wg własnych bo w trybie auto nie jest najlepiej no i trenuj. Pokombinuj z preselekcja przysłony czasu to tak jak w praktice czy fiedzie tylko tyle, że elektronicznie i co by nie mówic tysiąc razy wygodniej. Szybko sie zorientujesz jakie działanie na co wpływają a później to samo poleci :)
Jak by co to pytaj zawsze ktoś pomoże.
pzdr
g


piątek, 18 lutego 2005, 00:42
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 23 stycznia 2005, 22:02
Posty: 124
Post 
No więc wałkując temat zdjęć poruszających się osób. Światło pokojowe, córka miała spacerować, odległość około 3-5 metrów. Zarówno ruch 'do'aparatu, jak i 'z lewa na prawą' - nie ma śladów poruszenia.
Nie robiłem tego programem sport.
Nie da się ukryć - bardzo wygodnie się go obsługuje. Zmiany czasu i przesłony po palcem. Wszystko widać na wyświetlaczu. Dobrym pomysłem jest możliwość zaprogramowania własnych ustawiem - kilka kombinacji.


sobota, 19 lutego 2005, 23:59
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
gienioo napisał(a):
Krzyżykiem można zapylać po całym ekranie za pomocą rzeczonego kólka ale na poczatek trzymaj się środka. Ten krzyżyk bardzo ułatwi łapanie ostrości bo bez tego to łapie na najbardziej kontrastowe miejsce czyli na ogól nie tam gdzie sie spodziewasz.

dokładnie, jedyna rada na AF w tym sprzęcie[bez komfortowych warunków oświetlenia]. Inaczej chybił-trafił lub dojazd MF.

BrainDamage napisał(a):
Nie da się ukryć - bardzo wygodnie się go obsługuje. Zmiany czasu i przesłony po palcem. Wszystko widać na wyświetlaczu.

Na to nikt się jeszcze nie skarżył. Jednak pomyśleli nad ergonomią, co nie zawsze idze w parze z resztą.Tutaj wielki punkt dla mózgów z KM :)

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


niedziela, 20 lutego 2005, 00:12
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 23 stycznia 2005, 22:02
Posty: 124
Post 
gienioo - zobacz lustrzanke i zdjęcie idących ludzi:
http://www.fotopolis.pl/obrazki/E300_PC010324m.jpg

Czyli nie tylko durny kompakt ma problemy.
Nie będę już więcej męczył tego temtu.
Nic nie udowadniam - po prostu lustrzanka nie jest lekarstwem na każde zło :).


niedziela, 20 lutego 2005, 01:32
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 21 grudnia 2004, 17:03
Posty: 59
Lokalizacja: Wawa
Post 
Zobacz na exif tego zdjęcia iso 100 czyli może to świadczyć tylko o dwóch rzeczach : albo autor zrobił to celowo albo jest totalnym abnegatem w temacie.
Ja nie będę nikogo przekonywał że lustrzanka jest lekarstwem na wszystko bo nie jest. Ma wady i zalety są jeszcze inne aparaty tez z wadami. W sumie nasz spór możemy podsumowac tym, że osoba która miała do czynienia z analogowymi lustrzankami nie powinna inwestowac w A2 ponieważ ni jak ma sie A2 czy inny kompakt do normalnego aparatu. Natomiast dla początkujących lub dla osób które nie mają wyobrażenia o tym co z aparatem można zrobić to jest to bardzo dobry wybór. Jak ktoś lubi słodkie kolorowe zdjęcia ( przekolorowane moim zdaniem ) to czemu nie.
pzdr
g


niedziela, 20 lutego 2005, 13:20
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 5 lutego 2005, 00:38
Posty: 15
Lokalizacja: Poznań
Post 
Bardzo czesto fotografuje swojego psa, który jest w ruchu. Wykorzystując opcję "AF w ruchu" udaje sie to praktycznie tylko na powietrzu przy dobrym i kontrastowym oświetleniu. Te same próby robione z lampą najczęściej się nie udają. Nigdy nie jestem pewny, czy przy zastosowaniu tej opcji uzyzskam dobre, ostre zdjęcie.


niedziela, 20 lutego 2005, 15:30
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 23 stycznia 2005, 22:02
Posty: 124
Post 
Gienioo, ale dlaczego iso100 jest złe?


niedziela, 20 lutego 2005, 17:16
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 21 grudnia 2004, 17:03
Posty: 59
Lokalizacja: Wawa
Post 
ISO 100 nie jest złe tylko może nie w tych warunkach a jeśli już to z lampą.
Ktoś kto robił ta fotę miał ustawione iso 100 i fotografował w trybie automatycznym jak widac w exif. Aparat sam dobrał wartośc czasu i przysłony no i mamy czas 1/5 sec ludzie na dworcu poruszaja sie raczej szybko i efekt jak mówiłem zamierzony albo fotograf gapa.


niedziela, 20 lutego 2005, 22:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 grudnia 2004, 16:19
Posty: 23
Lokalizacja: z pod Warszawy
Post 
Problemem nie jest to jakim aparatem sie robi zdjecie poruszajacego sie obiektu. Jedynym problemem jest szybkosc migawki. Jesli mozna zastosowac odpowiednio szybki czas migawki (duzo swiatla) to i kompaktem da sie zrobic ostre zdjecie poruszajacego sie obiektu.


poniedziałek, 21 lutego 2005, 11:20
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 23 stycznia 2005, 22:02
Posty: 124
Post 
też mi się wydawało, że tak powinno być, ale nie zawsze.


poniedziałek, 21 lutego 2005, 19:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL