Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 18:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Minolta Z1 a autofocus 
Autor Wiadomość
Post Minolta Z1 a autofocus
Mam ten aparat od 2 tygodni.
Robi bardzo dobre foty. Mam tylko jedno pytanie. U mnie żeby działał autofocus musi być naprawdę dobre światło. Jeżeli np w pokoju pali się tylko jedna lampka, jest lekki półmrok, to za nic wświecie autofocus nie złapie ostrości. Też tak macie czy może coś jest nie tak z moim aparatem?


piątek, 14 listopada 2003, 13:38
Post 
to norma, zawsze pozostają ustawienia manualne, ja nie uważam tego za problem , to i tak luksus w porównaniu z brakiem autofocusa...


piątek, 14 listopada 2003, 17:54
Post coś z obiektywem.
bipek skoro posiadasz ten aparat to mam jedno pytanie.
Oglądałem ten aparacik w 2 sklepach i mam wrażenie że jak aparat jest wyłączony to obiektyw lekko "lata". Przy poruszniu aparatem obiektyw lekko stukał. Czy może była to wina tego egzemplarza który oglądałem czy może jest to wina tego modelu. Czym to może być spowodowane.

Dzięki i pozdrawiam


środa, 19 listopada 2003, 12:07

Dołączył: poniedziałek, 26 stycznia 2004, 18:03
Posty: 88
Post 
o "lataniu" obiektywu pisane bylo kilkakrotnie,

przypomne ze ten luz jest często spotykany w tego typu ultra-zoom'ach i nie jest to powod do zmartwien. :)


oooops.... to post z zeszłego roku a ja go przeoczylem :) to pewnie z powodu zmian w kategoriach
[/i]

_________________
#OLY


niedziela, 15 lutego 2004, 02:14
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
bARTec napisał(a):
o "lataniu" obiektywu pisane bylo kilkakrotnie,

przypomne ze ten luz jest często spotykany w tego typu ultra-zoom'ach i nie jest to powod do zmartwien. :)


oooops.... to post z zeszłego roku a ja go przeoczylem :) to pewnie z powodu zmian w kategoriach
[/i]


Nie ma co! Odpowiedź na czasie... :D Zapewne pytający będzie Ci bardzo wdzięczny :lol:

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 15 lutego 2004, 16:48
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 26 stycznia 2004, 18:03
Posty: 88
Post 
czy ktos z powodu tego postu ucierpiał ..... chyba nie
i byc moze nie skorzysta z tego autor ale ktos inny

nie rozumiem po co ta drwina

_________________
#OLY


niedziela, 15 lutego 2004, 22:37
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Wybacz jeśli Cię uraziłem! Naprawdę nie miało to tak wyglądać. Chciałem po prostu troszeczkę zażartować i myślałem, że to podchwycisz. W żadnym wypadku nie śmiałem drwić z Ciebie.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 15 lutego 2004, 22:42
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 26 stycznia 2004, 18:03
Posty: 88
Post 
Vendeur napisał(a):
Wybacz jeśli Cię uraziłem! Naprawdę nie miało to tak wyglądać. Chciałem po prostu troszeczkę zażartować i myślałem, że to podchwycisz. W żadnym wypadku nie śmiałem drwić z Ciebie.



Coś ty Vendeur, nie jestem taki obrażalski :) tym bardziej że wiem że łątwo Ci podpaść za gapiostwo na forum he he :). Także spoko :)
nie wiem jakim cudem ten post naprawde mi umknął - wydaje mi się ze wczesniej w kategorii SPRZET byl daleko daleko a ja tam nie zaglądałem.
Teraz po zmianie kategorii wyszedl na "wierzch" i odpisałem, zresztą w trakcie pisania już zatrybiłem ze troche stare to pytanie

_________________
#OLY


poniedziałek, 16 lutego 2004, 21:25
Zobacz profil

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 18:05
Posty: 6
Post 
są dwa proste sposoby częściowego rozwiązania problemu AF.

1. dorobienie wspomagania:
10 zł kosztuje w sklepie z zabawkami laser z wymiennymi końcówkami, ważne żeby nie był to punkt tylko powiedzmy kilka linii - najlepiej szachownica - ja takiej nie mam ale dobrze łapie na "misia"
Z1 wydaje się być stworzona do takiego "tuningu" miejsca między pokrętłem wyboru trybów a lampą błyskową jest aż nadto żeby przykleić.

Działa dosyć sprawnie - problemem jest tylko umocowanie żeby wskaźnik nie latał za bardzo i był poprawnie ustawiony.

Może skuteczniejsze by było kupienie też za 10 zł na allegro latarki diodowej - nie wiem.

Częściej korzystam z drugiego sposobu - szczególnie na różnego typu imprezach.

2. Aparaty cyfrowe - szczególnie te z niższych półek jak np Z1, z uwagi na wielkośc swej matrycy mają do d..... głebię ostrości - baaaaaaardzo dużą.
Więc wystarczy że ustawi się MF na 1.5 - ....... m, zmniejszy dziurę na ponad 4 .... i co ponad te 1.5 m powinno być wszystko ostre.

polecam wypróbować, żaden z tych sposobów nie jest w 100% skutecznym rozwiązaniem

wbudowane lampki AF w np. Canony, Fuji, Sony - wcale nie dają lepszych rezultatów powyżej 2 m.

sosik
*nie do końca zadowolony użytkownik*


środa, 18 lutego 2004, 18:33
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Hmm... Bardzo ciekawy pomysł. Jednak raczej latareczka powinna być używana z uwago szkodliwości promieni laserowych dla oczu...

Ale gdybyś jeszcze powiedział, jak zrobić, żeby to cudeńsko samo się włączało, gdy chcemy zrobić zdjęcie... byłoby cudownie :D

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 19 lutego 2004, 17:28
Zobacz profil

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 18:05
Posty: 6
Post 
to już niestety wyższa mechanika ;)

samo włączenie może by nie było takim problemem - jakiś mikrostyk, kłopot z tym jak to wyłączyć w trakcie spustu migawki (half press - włącza, full press - wyłącza)

a najprostszym rozwiązaniem jest użycie lewej/prawej* ręki i palca małego/kciuka/serdecznego/wskazującego/i tego ten* - odrobina wprawy i po kłopocie (half pres - laser mode on, full press - laser mode off)

* niepotrzebne skreślić

pomysł nie mój, od lat przewija się na wieeeeeelu forach - gdzieś był nawet, bodajże w Nikonie - system montażu do stopki lampy

tu widać pewną szansę - może jakiś kumaty elektronik sprawdził by czy w trakcie pomiaru AF występują jakieś napięcia na którymś z bolców stopki i czy zanikają w momencie wyzwolenia migawki - jeśli tak to już bardzo blisko do skonstruowania takiego wynalazku.

Jak wynika z specyfikacji lamp Minolty, żaden z modeli dedykowanych do Z1 nie ma wspomagania AF - więc prawdopodobnie ww. pomysł może nie wypalić.

mam nadzieję, że nie namieszałem za bardzo


czwartek, 19 lutego 2004, 18:55
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 listopada 2003, 07:53
Posty: 302
Post 
Buuu.. To kiepskawe te lampy. Szkoda, bo zakup lampy wykluczylby problemy :)


czwartek, 19 lutego 2004, 19:28
Zobacz profil

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 18:05
Posty: 6
Post 
sprawdziłem dokładnie i dane są co kolwiek sprzeczne:
np:
http://www.steves-digicams.com/2003_reviews/a1_pg2.html

wynika, że AF illuminator nie działa - może ta tabela dotyczy tylko A1 ??

jadnak na:

http://www.minolta.pl/pe/lensesaccessor ... 0spec.html

piszą, że jest oświetlacz wspomagający ?? co zresztą widać na zdjęciach

jak jest ? jeszcze nie wiem - staram się wyjaśnić sprawę, bo fakt istnienia dedykowanej lampy, w umiarkowanej cenie (ok 100 E za 2500 D) zadecydował o kupnie tej "suszarki"


czwartek, 19 lutego 2004, 19:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 listopada 2003, 07:53
Posty: 302
Post 
Ściągnij instrukcje obslugi i w niej zobacz z jakimi lampami wspólpracuje aparat i na jakiej zasadzie...


czwartek, 19 lutego 2004, 22:15
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
W instrukcji wymieniono jedynie lampy firmowe Minolty 2500/3600/5600 ... I wspominają o pomiarze przedbłysku TTL w celu określenia parametrów naświetlenia...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 19 lutego 2004, 23:17
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL