Teraz jest niedziela, 22 kwietnia 2018, 20:15




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Minollta Z5 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 28 lutego 2005, 22:57
Posty: 9
Post Minollta Z5
Witam ponownie :)
Mam problem, a mianowicie chciałabym, aby ktoś używający Zetki powiedział mi, co robić w sytuacjach, kiedy chcę robić zdjęcie w przyciemnionych miejscach. Wyjaśnię inaczej - miałam Sony, który używał w takich sytuacjach funkcji AF Iluminator, wysyłał takie czerwone światełko pokazujące obraz w kadrze i umożliwiające złapanie ostrości. Teraz pupa blada, za przeproszeniem. W warunkach przyciemnionych, kiedy zamierzam zrobić fotkę - na wyświetlaczu nie widzę ni kuta NIC!!! Ciemność widzę, ciemność ) Co z tego, że pstryknę na oko i zdjęcie faktycznie wychodzi ładne, doświetlone, kiedy nie widzę tak naprawdę, CO PSTRYKAM!!!!! Poproszę o jakąś radę, wytłumaczenie jakieś albo coś..coś można z tym zrobić?..


piątek, 4 marca 2005, 15:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 stycznia 2005, 18:04
Posty: 270
Post 
Latarka na czółko, taka jak mają górnicy, powinna rozwiącaćTwój problem. Chciałoby się powiedzieć "widziały gały co kupowały"...

_________________
"kszychu już ktoœ ci wczeœniej napisał, ze nawet jak kupisz sprzet w polsce (np właœnie nikona) i potem koza ci zje instrukcję to nowej po polsku od dystrybutora nie dostaniesz i wtedy te 400zł masz jak znalazł" /jacek2004/


piątek, 4 marca 2005, 15:23
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 28 lutego 2005, 22:57
Posty: 9
Post 
no widziały gały.. :? to jak już jesteś taki uprzejmy, to może podpowiedz mi, który z aparatów w tej klasie cenowej)czyli koło 2000 zł) nie ma takich problemów jak Zetka..Co z Nikonem np?..


piątek, 4 marca 2005, 15:54
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 16 sierpnia 2003, 21:26
Posty: 32
Lokalizacja: Koszęcin
Post 
Jesli aparat nie lapie ostrosci w ciemniejszych sytuacjach to mozna uzywac MF. Ja sie do tego przyzwyczailem w mojej Z3, ze trzeba uzywac manualnych ustawien niz tylko liczyc na automatyke.


piątek, 4 marca 2005, 19:37
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 28 lutego 2005, 22:57
Posty: 9
Post 
Dzięki serdeczne za próbę pomocy, problem rozwiązał się sam - oddałam aparat, bo dostawałam ciężkiej nerwicy. Kupiłam jednak tego Nikona, którego upatrzyłam pół roku temu, mam nadzieję, iż teraz będzie już tylko lepiej :lol: Pozdrawiam i życzę samych udanych zdjęć :D


piątek, 4 marca 2005, 20:03
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 23 listopada 2004, 11:36
Posty: 35
Post 
Kobieta :) godne podziwu a jaka prosta decyzja. Brawo, po co się męczyć :) Naprawde praktycznie każdy aparat ma problem z łapaniem ostrości w ciemnych pomieszczeniach na AF. Doświetlanie to jest jakies wyjście, czy wbudowane, czy zewnętrzne... jak tam wolę działanie pasywnego AF (Z5 i Z3 nie mają go a to błąd). To czujnik odległości który się włącza kiedy aktywny AF nie może złapac ostrości. I co najważniejsze tę ostrość łapie. Dużo poręczniejsze od światełek i zabawy manualną ostrością. (nie straszy zwierząt (światło), i nie powoduje oczopląsów, skoro jest ciemno to manual tez nie jest za jasny i niewiele widac.

_________________
Minolta Z10 256 High Speed Pretec, 4xaku 2400 redukcja 43/52, UV, POLAR, SKYLIGHT.


sobota, 5 marca 2005, 00:53
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 8 maja 2005, 00:01
Posty: 2
Lokalizacja: ŁódŸ
Post 
Nie wiem jak w innych, ale w Z5 proponuję w ciemnych miejscach na AF łapać na pionowe krawędzie - ułatwia, ale mimo wszystko uwazam ze tryb manuala jest w tej sytuacji lepszy bo czasem mimo wszystko na af wychodzilo mi nieostro...

_________________
Minolta Z5, tulejka - UV, Polar Hoya niebieska, 2 lampy Fomei z fotocelami, Szerokikšt Carl Zeiss 0,6x, 4x4 camelion 2500 mAh //WWW.FLIP.PL


niedziela, 8 maja 2005, 00:11
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 24 maja 2005, 20:36
Posty: 161
Lokalizacja: Oklahoma
Post Re: Minollta Z5
Trzeba kupic dedykowana lampe. Minolta daje tutaj duzy plus zalaczajac stopke do aparatu a i ampy Minolty sa wiele tansze niz konkurencji

pozd
wc

zakonnica napisał(a):
Witam ponownie :)
Mam problem, a mianowicie chciałabym, aby ktoś używający Zetki powiedział mi, co robić w sytuacjach, kiedy chcę robić zdjęcie w przyciemnionych miejscach. Wyjaśnię inaczej - miałam Sony, który używał w takich sytuacjach funkcji AF Iluminator, wysyłał takie czerwone światełko pokazujące obraz w kadrze i umożliwiające złapanie ostrości. Teraz pupa blada, za przeproszeniem. W warunkach przyciemnionych, kiedy zamierzam zrobić fotkę - na wyświetlaczu nie widzę ni kuta NIC!!! Ciemność widzę, ciemność ) Co z tego, że pstryknę na oko i zdjęcie faktycznie wychodzi ładne, doświetlone, kiedy nie widzę tak naprawdę, CO PSTRYKAM!!!!! Poproszę o jakąś radę, wytłumaczenie jakieś albo coś..coś można z tym zrobić?..


piątek, 17 czerwca 2005, 01:30
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 03:08
Posty: 6
Post 
a moze ktos mi wyjasnic jak dziala funkcja czujnika pasywnego? bo jak sie nie myle minolta Z1 posiada cos takiego,,,,tylko o co w tym chodzi?? i jak lapac tym ostrosc?? jak to w ogole wlaczac, obslugiwac...???


sobota, 25 czerwca 2005, 00:19
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
Masz Z1? Jesli tak to pewnie zauwazyles, ze nawet jak nie wciskasz spustu to aparat sam po chwili zlapie ostrosc jak go zostawic nieruchomo, to wlasnie efekt dzialania pasywengo systemu, nie pytaj jak to dziala na jakiej zasadzie bo nie mam pojecia, ale dziala i w o wiele gorszych warunkach swietlnych niz aktywny. Jak uaktywnisz Full Time AF w menu to bedziesz slyszal jak silniczek caly czas pracuje i dostosowuje ostrosc do ogladanej sceny przez obiektyw aparatu, to wlasnie jest pasywny AF.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


sobota, 25 czerwca 2005, 13:17
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 1 września 2005, 18:27
Posty: 6
Post 
Jak to jest z tym aktywnym i pasywnym AF. W jednej wypowiedzi jest napisane, że Z3 i Z5 nie maja pasywnego AF w innej "jak uaktywnisz Full Time AF ... to właśnie jest pasywny AF. W Z5 w menu jest opcja Full Time AF.
Wracając do AF w Z5 za tę cenę można wymagać by robił ostre zdjęcia również przy ustawieniu auto. Nistety zdjęcia wyglądają jakby robione 2Mpix, a nie 5 Mpix. Nie miałem takich kłopotów w naprawdę starym HP720.
Próbowałem dowiedzieć się o tym problemie w KonicaMinolta przez e-mail, totalnie olewają swoich klientów, nawet nie odpowiedzieli pocałuj nas w ....

_________________
Konica Minolta Z5


czwartek, 1 września 2005, 18:47
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
kobra_m napisał(a):
jak uaktywnisz Full Time AF ... to właśnie jest pasywny AF. W Z5 w menu jest opcja Full Time AF.


Full Time, to znaczy ciągły... Czyli ustawia cały czas ostrość. Nic nie ma wspólnego z pasywnym AF.


kobra_m napisał(a):
Nistety zdjęcia wyglądają jakby robione 2Mpix, a nie 5 Mpix. Nie miałem takich kłopotów w naprawdę starym HP720.



Co to ma do ostrości?

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 1 września 2005, 19:38
Zobacz profil
Post 
Właśnie sobie poczytałem i tak wziołem do ręki Z3 włączyłem i skierowałem go trzymając nieruchomo na pewien punkt ,potem na inny punkt ,i powróciłem znów do pierwszego punktu i dobrał ostrość samoczynnie ,znaczy sie ze to jest to pasywne czy tylko to ful time ,no ale na wyłączonej opcji full time robi to samo :) ,więc co to jest? .Pozdr


czwartek, 1 września 2005, 21:05

Dołączył: czwartek, 1 września 2005, 18:27
Posty: 6
Post 
Wiem, że wielkość matrycy nie ma sie ni jak do ostrości. Chodzi o to, że nawet zdjęcia gdzie czas jest 1/300 i przesłona 8 nie mają w żadnym punkcie idealnej ostrości, a raczej brak drobnych szczegółów, brzegi są jakby rozmyte. Takie zdjęcia wychodzą z komórek, a nie z aparatów z średniej półki. Patrząc na podgląd przy ustawianiu widać moment idealnej ostrości, ale AF go ignoruje i ustawia po swojemu. Przypuszczam, że jest to wada aparatu, ale nie mogę się tego dowiedzieć, bo firma ignoruje e-maile, a w gwarancji napisali sobie, że przy bezpodstawnej reklamacji zostane obciążony kosztami.


czwartek, 1 września 2005, 21:48
Zobacz profil
Post 
Masz chyba zepsuty aparat :) ,bo ja mam ładne i oostre fotki przy f8 1/300 i na innych ustawieniach tez ,poprubuj zmieniać Af na spot ,centralnieważony lub uśredniony :) moze pomoze ,albo manual ,ja robie fotki z maxymalnym zoomem optycznym i spoko ,w nocy spoko ,nic się takiego nie dzieje ,nawet na auto niejest nie ostro ,moze jest przepalone ale napewno nie nieostre :).Pozdr


piątek, 2 września 2005, 00:36
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL