Teraz jest czwartek, 26 kwietnia 2018, 09:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Po co komu histogram? 
Autor Wiadomość

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post Po co komu histogram?
A dwójka posiada podgląd (takzwanego) HISTOGRAMU w czasie rzeczywistym, czego z powodów osobistych :wink: nie mają cyfrowe lustzanki.
Jakie to ma znaczenie dla przeciętnego użytkownika aparatu cyfrowego?
Długo by pisać bo temat jest ciekawy. Zainteresowanych robieniem dobrych zdjęć aparatem cyfrowym odsyłam do źródła
http://www.cdrom.pl/index.php?title=Ekspozycja_na_%C5%9Bwiat%C5%82a
http://www.cdrom.pl/index.php?title=Histogram


sobota, 5 marca 2005, 17:43
Zobacz profil
Post 
moja zetka tez posiada :)


sobota, 5 marca 2005, 20:45

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
Duch thx za linki :) wszystko w jednym :)

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


niedziela, 6 marca 2005, 00:38
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 23 listopada 2004, 11:36
Posty: 35
Post Re: Po co komu histogram?
Duch napisał(a):
Jakie to ma znaczenie dla przeciętnego użytkownika aparatu cyfrowego?


Jakto jakie??? Zgłębiłes temat to juz wiesz :)

_________________
Minolta Z10 256 High Speed Pretec, 4xaku 2400 redukcja 43/52, UV, POLAR, SKYLIGHT.


niedziela, 6 marca 2005, 00:59
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
No wspaniale, porobilem troche eksperymentow i doszedlem do ciekawych wnioskow. Podniesienie naswietlenia rzeczywiscie poprawia zdjecia, jednak w zdecydowanej wiekszosci przypadkow w moim aparacie najkorzystniejasza byla korekta o +0,3 ev, przy wyzszych wartosciach wykres juz wyraznie wykraczal poza skale i pojawialy sie przepalenia.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


niedziela, 6 marca 2005, 12:27
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
MobyDick napisał(a):
No wspaniale, porobilem troche eksperymentow i doszedlem do ciekawych wnioskow

warto dyskutowac o ciekawych zagadnieniach?
warto mieć histogram w czasie rzeczywistym? (jesli sie wie do czego to służy?)

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


niedziela, 6 marca 2005, 12:36
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
Duch napisał(a):
warto mieć histogram w czasie rzeczywistym? (jesli sie wie do czego to służy?)

No ostatnio robilem zdjecia z jednym kolega, ktory jest calkiem niezlym fotografem, ale na analogach i nie mogl sie nadziwic po co ja ciagle spogladam na ten histogram. Jak mu wyjasnilem, to nadal nic nie rozumial, ale ze tez mial wtedy cyfraka to po powrocie do domu zasiedlismy do komputera i wyjasnilem mu na przykladach znaczenie histogramu, przyznal ze w analogowych aparatach nie bylo tach problemow, teraz po tym artykule z poczatku tego watku wiemy mniej wiecej dlaczego

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


niedziela, 6 marca 2005, 12:44
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
MobyDick napisał(a):
w moim aparacie najkorzystniejasza byla korekta o +0,3 ev, przy wyzszych wartosciach wykres juz wyraznie wykraczal poza skale i pojawialy sie przepalenia


chyba nie do końca a dokładniej nie w każdych warunkach oświetleniowych jest tak jak mówisz, poniżej zamieszcam sznurek do doskonałego artykułu na ten temat:

[/url]http://akson.sgh.waw.pl/~smalaz/ksiazka/r03.html[url]
a w zasadzie niektórym może sie przydac więcej informacji na ten własnie temat: prawidłowe naświetlanie
[/url]http://akson.sgh.waw.pl/~smalaz/ksiazka/spis.html


niedziela, 6 marca 2005, 14:18
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
No masz racje, proby robilem na dworze przy dobrych warunkach oswietleniowych i na dodatek lezal jeszcze snieg. W pomieszczeniu przy swietle zastanym optymalne bylo +0,7, trzeba poeksperymentowac jeszcze troche, ale w koncu od tego jest histogram w aparacie zeby miec podglad na bierzaco :D

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


niedziela, 6 marca 2005, 14:33
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
MobyDick napisał(a):
trzeba poeksperymentować jeszcze troche, ale w końcu od tego jest histogram w aparacie żeby miec podgląd na bierząco


... nie słyszę głosów właścicieli C 300D i innych lustrzanek :idea: :mrgreen:
a swoją drogą nadal (przez sentyment) ciągle jestem szczęśliwym posiadaczem analogowego Canona 300 - doskonały sprzęt i ciągle mi się przydaje :lol:


niedziela, 6 marca 2005, 14:47
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
ja mam 300d - a podgląd na bierzaco- wystarczy jak mam zaraz po tym jak zrobie zdjęcie a nie w trakcie robienia - i nigdy nie przestawiłbym się na robienie zdjęć na ekran

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


niedziela, 6 marca 2005, 18:11
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
mario1275 napisał(a):
mam zaraz po tym jak zrobie zdjęcie a nie w trakcie robienia


hmmmmm JAK SIĘ NIE MA CO SIE LUBLI TO SIE LUBI .... :wink:
a tak poważnie nie chodzi o spór co lepsze( sam jestem mieszańcem Canon/Minolta) chodzi o to żeby wiedzieć co do czego i jak z tego korzystać


Ostatnio edytowano niedziela, 6 marca 2005, 21:13 przez Duch, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 6 marca 2005, 18:49
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
mario1275 napisał(a):
i nigdy nie przestawiłbym się na robienie zdjęć na ekran

Brr, lustrzanką na ekran? Profanacja, popieram w 100%.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


niedziela, 6 marca 2005, 18:59
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Ja też chyba nie. Niewiele razy w łapach miałem lustro analogowe, ale przez taki wizjer kadruje się zdecydowanie lepiej, wyświetlacze w cyfrakach przede wszystkich są mało kontrastowe, przez co mi śmieci w kadr wpadają.

A histogram na bieżąco fajna sprawa, szkoda, że nie ma jakiegokolwiek w A60, pomaga przy odpowiednim naświetleniu zdjęcia.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


niedziela, 6 marca 2005, 19:07
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
superbike2001 napisał(a):
Niewiele razy w łapach miałem lustro analogowe


ja miałem
i dziś bardziej chodzi mi o to co widzę przed zrobieniem zdjęcia i co widzę na zdjęciu - ekran czy wizjer to tylko środki do osiągnięcia celu (chyba ...?)

superbike2001 napisał(a):
przez co mi śmieci w kadr wpadają

smieci? w kadr? - to chyba raczej nie z powodu małego kontrastu wyświetlacza ? :mrgreen:


niedziela, 6 marca 2005, 21:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL