Teraz jest czwartek, 26 kwietnia 2018, 05:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Zmiana firmware'u w A2. Ratunku! 
Autor Wiadomość

Dołączył: piątek, 11 lutego 2005, 00:49
Posty: 144
Lokalizacja: łódzkie
Post Zmiana firmware'u w A2. Ratunku!
Zmieniałem firmware mojej A2 na ver.1.12. Wszystko dokładnie wg instrukcji, za pomocą czytnika. Po pojawieniu się komunikatu, że wgrana jest nowa wersja, wyłączyłem aparat, wyjąłem kartę, przełączyłem przełącznik na fotografowanie i włączyłem ponownie. No i tu zaczynają się jaja. Aparat się nie włącza, a na wyświetlaczu miga wskaźnik rozładowania baterii. Oczywiście bateria jest świeżo naładowana. Sprawdziłem drugą. To samo.
Oprócz tego w instrukcji jest napisane, żeby po upgradzie skasować z karty plik Mit16.app
Nie ma go na karcie. Macie jakiś pomysł co zrobić przed wysłaniem aparatu do serwisu Minolty? (Niechętnie!!!) Help!

_________________
350D/30D


piątek, 18 marca 2005, 01:07
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
O qrna, lipnie... Gdyby chciał zaskoczyć to moze próba ponownego wgrania softu ale w tym przypadku...nie mam pojecia. Moze spróboj go odpalic z wyjętą kartą pam., moze ma zwieche.

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


piątek, 18 marca 2005, 01:26
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 11 lutego 2005, 00:49
Posty: 144
Lokalizacja: łódzkie
Post 
Niestety, nie odpala z kartą i bez karty :(

_________________
350D/30D


piątek, 18 marca 2005, 02:14
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 23 stycznia 2005, 22:02
Posty: 124
Post 
Nie pamiętam, ile baterii ma A2? Dwie? Jeżeli dwie, wyjmij obie.


piątek, 18 marca 2005, 21:23
Zobacz profil
Post Firmware A2
Rozumiem, że nie udaje się ponowna próba upgrade'u, nawet po doładowaniu baterii (dla pewności).
Niejasny jest brak pliku w karcie. Nie miał prawa sam "zniknąć". Może należało przed wgraniem firmware'u na kartę sformatować ją w czytniku, by była pewność prawidłowego wgrania kompletnego oprogramowania?


piątek, 18 marca 2005, 22:29

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
ODDAĆ DO SERWISU !!! (chyba...) ale po co wogóle było grzebać w firmware, lepsze to nowe?

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


sobota, 19 marca 2005, 00:01
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
Duch napisał(a):
ODDAĆ DO SERWISU !!! (chyba...)

heheheh no tak ;) ponoc zmiany nie są aż tak ultra widoczne, na nowe myslę że już nie ma co liczyć a pozostaje tylko cieszyć się wersją 1,12 jesli ktoś ją ma. Ten aparat to jedna z udanych wersji lamusa 8mln pixli :) - AF :x

ps. userzy z wersją 1,12 wypowiedzcie się czy jest sens upgardować wersję ?!

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


sobota, 19 marca 2005, 00:54
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 11 lutego 2005, 00:49
Posty: 144
Lokalizacja: łódzkie
Post 
Duch napisał(a):
lepsze to nowe?

Nie wiem, chciałem sprawdzić...

_________________
350D/30D


sobota, 19 marca 2005, 00:57
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
Cytuj:
Nie wiem, chciałem sprawdzić...

zdecydowanie normalna reakcja :) po coś mózgi myślą :) ja jade na 1,11 i jak narazie po ostatniej sesji która trwała ponad 2,5 godziny niemalże non stop kilka razy aparat wyświetlił err na tym niekolorowym wyswitlaczu i zgon.Fajnie, że wystarczyło go włączyć i znów młócka ale przynajmniej w instrukcji nie kłamali :) Potrafi się nagrzać i umrzeć na chwile. Aparat po nagrzaniu wykazuje bardzo zróżnicowaną chęć współpracy z AF, nawet bardziej wariacką niżeli w chłodnym stadium zaraz po włączeniu... Qrna, co chcieli osiągnąć kolesie z KM ?!

aha i rzecz najważniejsze! lampa jest za krótka i tak naprawdę do dupy... a HS taki drogi... grrr... Uwaga! Aparat mimo wszystko mnie nie zawiódł :)

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


sobota, 19 marca 2005, 01:23
Zobacz profil
Post Firmware
Zmiany firmware'u są bardzo znaczące; całe szczęście, że je wprowadzono. Te skrótowo opisane to tylko przykrywka. O zasadniczych poprawkach, usuwających błędy oprogramowania ani słowa, bo rzeczywiście były (te błędy) źródłem stressu dla fotogafującego i plamą dla firmy. Jeśli nikt z Was ich nie zauważył, to może dlatego, że nie próbowaliście wykorzystać (czy może nawet tylko sprawdzić) wszystkich możliwości sprzętu.
Fakt, że jest to kompakt, ale półprofesjonalny. Co do lampy - wbydowana z zasady nie powinna służyć do oświetlania fotografowanego planu - jest jeszcze stopka i dodakowe gniazdo, wyzwalanie bezprzewodowe... Anti - Shake - bez zarzutu, AF działa dobrze - w porównaniu z innymi tej klasy - bardzo dobrze. Ogólnie - wiele zalet, kilka drobnych wad. Ale nie ma aparatu idealnego, nawet tych innych, ulubionych firm.


sobota, 19 marca 2005, 14:54

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
piotrr napisał(a):
O zasadniczych poprawkach, usuwających błędy oprogramowania ani słowa,
? ? ? ?

Cytuj:
Jeśli nikt z Was ich nie zauważył, to może dlatego, że nie próbowaliście wykorzystać (czy może nawet tylko sprawdzić) wszystkich możliwości sprzętu.

znasz jakieś bliższe szczegóły ? czy tylko tak ogólnie?
czy mamy rozumieć że w wersji1,12 poprawiono działanie autofokusa?
czy sprawdzałeś to porównawczo do porzedniej wersji oprogramowania?

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


sobota, 19 marca 2005, 20:14
Zobacz profil
Post 
Jeden z przykładów - kilkukrotnie skrócił się czas między przedbłyskiem a wykonaniem zdjęcia (Pre-Flash TTL). Choćby dlatego radzę wgrać 1.12E, choć okazuje się, że jest pewne ryzyko - skończyło się niepowodzeniem u Dolesława, któremu współczuję. Jego przypadek mnie sprowokował, by włączyć się w dyskusję. Może się zagalpowałem...
Poza tym ja się na tym nie znam...


sobota, 19 marca 2005, 21:28

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
Ja lubie lepsze. Ale zanim zmienię to chce się dowiedzieć, praktycznie od użytkowników a nie od producentów czy warto? Czy nowa wersja jset rzeczywiście dużo lepsza. Czy można to zrobić samemu? I tu przypadek dolesława podpowiada że raczej nie. A jeżeli warto ale nie samemu to ile to kosztuje w serwisie?
piotrr napisał(a):
kilkukrotnie skrócił się czas między przedbłyskiem a wykonaniem zdjęcia (Pre-Flash TTL)

o rzędzie jakich czasów tu mówimy? i czy rzeczywiście warto ryzykować sprawność aparatu za ułamek sekundy nie mający wpływu na jakość zdjęcia?

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


niedziela, 20 marca 2005, 09:13
Zobacz profil
Post 
Czy warto - napisałem. Można samemu wykonać, można oddać do serwisu. Zmiana - przykład:
0.46 ---> 0.12 s
Na ostatnie pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam.


niedziela, 20 marca 2005, 12:01

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
zrozumiałem że dla jednych warto dla innych nie bo ewentualna naprawa po nieudanej próbie zmiany kosztować może sporo

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


niedziela, 20 marca 2005, 12:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL