Teraz jest niedziela, 22 kwietnia 2018, 18:11




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 A1 problem... 
Autor Wiadomość

Dołączył: czwartek, 21 października 2004, 11:58
Posty: 19
Post A1 problem...
Witam,

Od niedana jestem posiadaczem A1ki. Zrobiłem nią trochę fotek i wszystko było ok. Problem pojawił się gdy niedawno poleciałem do Dubaju. W piękny słoneczny dzień, gdy chciałem robić fotki na dworze nic nie widziałem ( tylko jsnośc )na wizjerze i ekranie w trybie auto i programach tematycznych. Fotki wychodziły tak rozjaśnione, że nie byłło na nich prawie nic widać. Dopiero ustawienia manualne pomogły, i fotki wyszły, ale i tak w trakcie ich robienia na ekranie praktycznie nic nie widziałem, dpiero jak je przeglądąłem po zrobieniu to było ok. Dodam, że nie mam filtra UV i polaryzacyjnego. Czy to jest przyczyną problemu? W końcu nie robiłem fotek bezpośrednio pod słońce? Może ktoś kto ma A1kę mi odpisze? Inne cyfrówki znajomych ustawiały sobie wszystko na automacie i obraz był u nich widoczny na ekranie.

Pozdrawiam,


poniedziałek, 16 maja 2005, 17:18
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
pierwsza rada - nie porównuj automatu minolty do innych trybów auto w innych aparatach- bo minolta się w tej kwestii nie popisała (auto w A1 jest tragiczne)..
druga rada, a raczej sugestia - nie wiem czy problem wciąż występuje - być może miałeś zablokowaną ekspozycję (mały przycisk pod pokrętłem - nie wiem jak jest opisany bo u mnie już się napis ztarł hehe) na "ciemnym" kadrze, a zdjęcia robiłeś przy leprzych warunkach oświetleniowych - efektem jest prześwietlenie fotek (jasność widzę.. jasność ;) ) - przynajmniej mnie się raz tak zdażyło :oops: .. lub też może miałeś (masz nadal) podbitą wartość ekspozycji (przycisk pod przełącznikiem trybu zdjęcia/odtwarzanie/film + pokrętło = ev++, ev--)

nic więcej mi do głowy nie przychodzi..

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


poniedziałek, 16 maja 2005, 22:33
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Automat może jest kiepski ale nie w tym stopniu. Być może coś z sugerowanych ustawień. Jeżeli masz te zdjęcia zapisane, przejżyj parametry EXIF - być może tam znajdziesz odpowiedź.


wtorek, 17 maja 2005, 08:23
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 21 października 2004, 11:58
Posty: 19
Post 
ok, dzieki za rady, wszystko posprawdzam, ale słyszałem opinie, że czasami w ostrym słońcu automat w A1 wariuje, ale kto kupuje takie coś do zabawy w automacie :)


wtorek, 17 maja 2005, 08:30
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
trafiłeś w sedno :)

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


wtorek, 17 maja 2005, 21:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL