Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 23:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Problem z RAW-ami 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post Problem z RAW-ami
Witam wszystkich po dłuższej przerwie :!: :D
Dość długo nie robiłem zdjęć w RAW-ach.Niedawno byłem na Teneryfie
i tam zrobiłem dużo zdjęć.Większość w JPEG-ach,ale ok.30 zdjęć zrobiłem
w RAW-ach.Zdjęcia wyszły dość dobrze,a zwłaszcza te w RAW-ach. :lol:
RAW-y otwieram i obrabiam w Minoltowskim programie Dimage Viewer 2.2.3.Program jest nie zły,ala ja chyba coś pokręciłem (może coś zapomniałem ) :wink: Po obróbce zdjęć w formacie RAW 7,2 MB,żeby je
przenieść na Moje Obrazy musze je zamienić na inny formar.Wydaje mi się ,że dawniej mogłem je zamienić na JPEG-i.Teraz nie mam innej możliwiści jak tylko zamiana na TIFF-y,króre mają po 28 MB. :cry:
Takie powiększanie plików wpływa niekorzystnie na jakość zdjęć.
Te TIFF-y przed wydrukiem, na innym programie zamieniam na JPEG-i,
które mają ok.2,5 MB.
A więc mam pytanie do kogoś,kto zna program D.V.czy jest jakiś sposób przenoszenia zdjęć zapisanych w RAW z poleceniem zamiany na format JPEG :?:
Z góry dziękuje,za chęć przeczytania tak długiego "wywodu"na ten temat
a zwłaszcz dziękuje tym,którzy mi pomogą w tej kwestii :shock:

_________________
Sony A100,18-200,18-70, Hoya HMC SUPER UV(0)62mm,
SanDisc II 1 GB,Cheetah 80x 2GB,CheetahIII
133x 2 GB,Futerał skóra Hama


wtorek, 24 maja 2005, 19:47
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Jasne ze w DV możesz zapisać RAW do JPEGa. Najpierw przetwarzasz RAW potem zapisujesz RAW po ewentualnych korektach, w okienku "zapisz" pod polem gdzie podajesz nazwę masz rozwijane okienko "zapisz jako" na wierzchu jest TIFF a możesz zmienić na JPEG i wybrać stopień kompresji.

Jeśli przetwarzasz RAWy wsadowo to też możesz wybrać ze wynik zapisujesz do JPEGA.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 24 maja 2005, 20:03
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post 
jacek2004 :!:
Dziękuje za zainteresowanie się moim problemem.U mnie problem tkwi jeszcze w tym,że jestem super cieniutki z angielskiego.
Ja robie tak:W oknie gdzie obrabiam zdjęcie,po obróbce klikam OK i zdjęcie się otwiera w dość dużym oknie,a po prawej stronie mam dokładny opis tego zdjęcia.
Na tej stronie klikam File i wybieram po rozwinięciu Save As...na to klikam
Otwiera mi się okienko Zapisywanie jako.Tam gdzie jest zapis w : ustawiam na Moje Obrazy.Tu mam też Zapisz jako:(u mnie pisze TIFF.
Jest strzałka do zmiamy po rozwiniciu.Jak klikam na strzałke pokazuje się tylko TIFF i nie ma nic więcej.Tu tkwi cały mój problem.
Będe wdzięczny za podtrzymanie tematu

_________________
Sony A100,18-200,18-70, Hoya HMC SUPER UV(0)62mm,
SanDisc II 1 GB,Cheetah 80x 2GB,CheetahIII
133x 2 GB,Futerał skóra Hama


wtorek, 24 maja 2005, 22:04
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
hmmm no to problem bo u mnie jest TIFF, JPEG i BMP do wyboru ...

a zrób tak : po uruchomieniu DV kliknij w jakiegoś RAWA zeby był zaznaczony
potem wybiez z menu "tools / batch processing"
potem "ok" na formatce
następnie wyświetli ci się okienko "zapisywanie jako"
i tam kliknij na strzałkę tam gdzie pisze TIFF i zmień na JPEG

jeśli dalej nie będzie można zmienić z TIFF na JPEG to pozostaje ci jedynie przeinstalowanie DV (czyli odinstaluj i zainstaluj na nowo) ze strony minolty USA mozna siągnąć wersję 2.33 jeśli masz inną

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 24 maja 2005, 22:41
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post 
Dziękuje za porade.Zaraz po pracy spróbuje :lol:

_________________
Sony A100,18-200,18-70, Hoya HMC SUPER UV(0)62mm,
SanDisc II 1 GB,Cheetah 80x 2GB,CheetahIII
133x 2 GB,Futerał skóra Hama


środa, 25 maja 2005, 07:28
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Może masz ustawiony tryb 16 bitowy, JPG mogą być tylko 8-bitowe.


środa, 25 maja 2005, 09:07
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
dokładnie jak pisze grzesk

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


środa, 25 maja 2005, 10:42
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
tyle że w DV nie ma możliwości wyboru pomiędzy JPEGiem 8 i 16 bitowym, tam jest tylko 8 bitowy.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


środa, 25 maja 2005, 11:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post 
Nareszcie mam wszystko tak,jak powinno być. :lol: :lol:
Ale musiałem wyinstalować DV,który miałem dotychczas,wyczyściłem resztki programem Easy Cleaner i zainstalowałem jeszcze raz z CD który dostałem razem z aparatem i teraz pod TIFF-ami rozwija się BMP i
JPEG-i :D I tu podam dla zainteresowanych ciekawostke :
Jeden z RAW-ów obrobiłem i podałem polecenie zapisania w JPEG-u na
Moich obrazach.Sprawdzam rozmiar pliku.Plik ma rozmiar 1,02 MB.
troche to mnie zmartwiło,że aż taki mały.Ale przypomniałem,że mam w
specjalnym folderze wśród różnych ciekawych programików DV 2.33 update.A więc na to sainstalowałem tą nakładke.Wzięłem jeszcze raz to zdjęcie tak samo obrobiłem >polecenie zapis na Moich obrazach w formacie JPEG.Sprawdzam wielkość pliku: 3,69 MB.
Zaraz mi się poprawił humor.Nie wiem jeszcze gdzie sprawdzić ilu bitowy jest ten plik (a może 16 bitowy ? )
Gdyby ktoś kto używa DV 2.2.3 i chciałby skorzystać z mojej update 2.3.3
to chętnie skopiuje i prześle mailem.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc. :!: :lol:

_________________
Sony A100,18-200,18-70, Hoya HMC SUPER UV(0)62mm,
SanDisc II 1 GB,Cheetah 80x 2GB,CheetahIII
133x 2 GB,Futerał skóra Hama


środa, 25 maja 2005, 17:11
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
DV produkuje na pewno tylko 8 bitowe JPEGI. Z windowsami zawsze tak jest, ze najlepiej na nowo zainstalowac. :wink: dzobrze ze ci sie udalo

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


środa, 25 maja 2005, 17:25
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 15 kwietnia 2005, 21:44
Posty: 10
Post raw - ustawienia!
zasada jest taka (jak pisal jeden z Kolegow ) jesli ustawisz tryb 16 bitowy obrobki to zapiszesz do Tiffa a jpg to trzeba ustawic 8 bitow inaczej nic z tego nie bedzie (w photoshopie to bez problemow znajdziesz opcje zmiany ale ten twoj progs od minolty to nie znam - uzywam canona )


czwartek, 26 maja 2005, 13:38
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post 
Ja niestety używam do RAW-ów DV MiniltowskiMam PS 7 CE.On jako taki
nie otwiera RAW-ów (przynajmniej to co ja wiem)Można prawdopodobnie na zazadzie:Plik>Importuj.Wtedy powibien sciągnąć DV.Próbowałem tak,ale nic mi nie wychodzi,więc z RAW-ami pracuje bezpośrednio w programie DV. :shock:

_________________
Sony A100,18-200,18-70, Hoya HMC SUPER UV(0)62mm,
SanDisc II 1 GB,Cheetah 80x 2GB,CheetahIII
133x 2 GB,Futerał skóra Hama


czwartek, 26 maja 2005, 18:55
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 15 kwietnia 2005, 21:44
Posty: 10
Post 
sciagnij wtyczke do raw pod ps i po problemie !!!!


czwartek, 26 maja 2005, 23:06
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post 
Jeden z kolegów-M (Michal) zaproponował mi Capture One Pro (dziwne,że ten post został zlikwidowany )Zainstalowałem ten program,ale nie jestem nim zachwycony.Moim zdaniem DV w wersji 2.3.3 jest lepszym programem :lol: ,jest bardziej przejżysty i bardziej zrozumiały.Teraz,kiedy poprawionym DV, RAW-Y moge zapisywać w TIFF-ach i JPEG-ach,nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba.
A propos programu Capture,to przez niego straciłem jedno zdjęcie w RAW,którego nie mam też w folderze RAW i na programie DV :cry:
Nie wiem jak przenosić poprawione RAW-y na Moje obrazy,z poleceniem
zamiany na format JPEG.
Pozdrawiam wszystkich "rawowców" :lol: :lol: :lol:

_________________
Sony A100,18-200,18-70, Hoya HMC SUPER UV(0)62mm,
SanDisc II 1 GB,Cheetah 80x 2GB,CheetahIII
133x 2 GB,Futerał skóra Hama


sobota, 28 maja 2005, 21:36
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
wtyczka do RAW nie działa w PS 7 CE tylko w wersji EN działa - ale PS to lipa do RAW - ja polecam http://www.phaseone.com/

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


niedziela, 29 maja 2005, 01:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL