Teraz jest niedziela, 22 kwietnia 2018, 19:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Ustawianie poziomu ostrosci w Z10 
Autor Wiadomość

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post Ustawianie poziomu ostrosci w Z10
Mam pytanie czy lepiej jest robic zdjecia na ustawionej w menu ostrosci(sharpnes) na hard czy na normalnym ustawienieu fabrycznym. Zgoryu dzieki za odpowiedzi.


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 08:49
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Zrób sobie test tak i tak i zobacz wyniki. Ktoś kiedyś pisał, że na Z2 czasami z sharpnes na + była ostrość wcale nie lepsza. Ale Z2, to nie Z10. Kto wie, czy lepszych efektów nie da się uzyskać w PS. Możesz także wypróbować podbicie kontrastu. Chętnie bym zobaczył wycinki w skali 1:1.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 10:45
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post 
Wiesz co powiem ci cos. Takowy tescik przeprowadzilem ale niezbyt szczegolowo sie zdjeciom przyjzalem. Jednak zauwazylem rozniece przy roznych ustawieniach trybu ostrosci. Postaram sie cos skonstruowac zeby sprawdzic i wrzuce nowy temacik.

P.S.
Widzialem twoja z1 z dodatkami i jestem ciekaw czy jakos zdjec nie jest gorsza przez dodanie tego konwertera. Wiele slyszalem na te tematy i sam juz nie wiem. A chcialbym sobie w przyszlowsi nabyc konwerter do makro i nie wiem czy jak bedzie przed nim redukcja z 43mm na 52mm to czy wplynie to na dzialanie czujnikow w apartacie, bo z tego co szukalem to ciezko jest dostac taki na gwint 43mm, chyba ze znasz jakies zrodlo i moglbys mi podac link.

Pozdrawiam


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 10:55
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Ja nie mam konwertera, tylko samą tuleję, która nie przeszkadza.

Odnośnie Twojej Minolty, to kup sobie koniecznie jakiś pierścień redukcyjny 43 na 52 mm, aby mieć standardowy rozmiać filtra, który najłatwiej potem odsprzedać, poza tym nie będzie winietowania. Gdybyś założył coś od razu na gwint, to może winietować.

W każdym razie zakup taki pierścień, a potem do makro albo tańsze soczewki, albo droższy konwerter Raynox DCR-250 za 219 zł. Sam taki kupuję niedługo.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 11:34
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post 
Ciekaw jestem czy jak mam teraz filtr uv 43mm to czy dobrze bedize jak na niego zaloze konwerter, czy lepiej bedzie jak filtr bedzie na zewnatrz?


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 12:03
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Nie no używa się raczej jednej rzeczy. Jak chcesz konwerter, to zdejmij filtr. Poza tym konwertera i tak na taki filtr nie założysz, musisz mieć pierścień.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 12:17
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post 
No tak racja, ale jakbym mial inny nie do makro tylko np konwerter tele? Bo mi sie wydaje ze chyba nie ma roznicy czay filtr bedzie na wierzchu czy pomiedzy konwerterem a obiektywem.


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 12:21
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
UV kupiłeś pewnie do ochrony, a nie po to, aby spełniał swe zdania (wnioskuję, że masz go cały czas nakręconego). Jeśli tak, to pomiędzy konwerterem a aparatem do niczego się nie przyda i tylko przyciemni scenę, a na konwerter i tak nie wejdzie.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 12:39
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post 
No zgadza sie do ochrony, czyli filtra na konwerter lepiej w ogole nie nakladac? Jesli bym chcial sobie dokupic inny


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 13:13
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Nie wiem, czy na tego Raynoxa można. Ale ja tam nie będę nic robił, bo konwerter zakładasz na chwilę tylko i przez tę chwilę jak się nie będzie rzucać aparatem, to nic się nie stanie.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 13:17
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post 
Dzieki wielkie teraz juz wiem co mam robic i moje watpliwoscoi zostaly rozwiane.:)

Przy okazji chcialem jeszcze sie zapytac z jaka czuloscia najlepiej jest robic wiekszosc zdjec, bo ja mam ustawione na ISO64 i nie iwem czy to dobrze czy moze lepiej by bylo jakbym ustawil na ISO100


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 13:28
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
agony napisał(a):
z jaka czuloscia najlepiej jest robic wiekszosc zdjec

z jak najniższą - im wyzsza tym większe szumy

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 14:04
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post 
Ok dzieki. Pozdrawiam


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 14:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL