Teraz jest wtorek, 24 kwietnia 2018, 02:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 minolta dimage 7i - problem z kartą ... :) 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 czerwca 2005, 18:22
Posty: 5
Post minolta dimage 7i - problem z kartą ... :)
witam,

mam mały problem z kartą compact flash która mam w swojej minolcie. jako niedoświadczony użytkownik wczoraj posłuchałem złej rady "złego" kolegi i zamiast cierpliwie czekać na powrót do domu wrzucilsmy w pośpiechu moją kartę do jego canona eosa a pozniej za jego cudownym pomysłem sprobowaliśmy obejrzeć fotki na laptopie przez oprogramowanie canona - efekt wspaniały - canon nie wykrył zdjęć minolty i dla jaj od razu sformatował sobie kartę "pod siebie" - efekt jest teraz taki że po jej włożeniu minolta jej nie widzi - po włączeniu aparatu pojawia się komunikat "unable to use card". Czyszczenie z folderów po canonie pod komputerem też nic nie dało. Podobnie jak nic nie dawały kolejne próby sformatowania karty w aparacie (może źle to robić chciałem). Zdesperowany zrobiłem formatowanie karty CF - czyżbym w ten sposób wydał na nią wyrok śmierci ? O głupoto początkującego .... ! Czy ktoś może mi powiedzieć jak uleczyć tą kartę ? Jak ją sformatować skoro nie bardzo mi w tym chce aparat w tym pomóc ? Sama karta fizycznie jest OK - sprawdzałem z innymi danymi.
Wielka prośba o poradę.

_________________
kto nie rozumie ten nie pofrunie, kto pofrunie wolny jest ...


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 18:29
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
baaardzo dziwne.. Powinno dać się sformatować kartę w aparacie.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 20:45
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 10 marca 2005, 15:49
Posty: 21
Post 
mi w A1 wyskoczyl "error card"
nic sie nie dalo zrobic - aparat niby widzial karte ale nie mogl jej do konca sformatowac
Na kompie, przez czytnik sformatowalem ale nic to nie dalo i nadal wyskakiwal error. Dodam ze karta raczej kiepska, DATA ELEC
Karte zwrocilem sprzedawcy, oddal mi kase ale zdjecia poszlyyy... :(


niedziela, 19 czerwca 2005, 11:44
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 15:27
Posty: 424
Lokalizacja: W-wa
Post 
Ja, właśnie wczoraj wieczorem, miałem problem w 300D z SanDiskiem 1GB.
Karta zapisała się niby poprawnie, bez komunikatów o błędach. 139 RAWów, jak zwykle.
Ale po podłączeniu 300D kabelkiem wyświetlił napis na kompie: Nie ma plików na karcie :(
Karta w czytniku pozwoliła przepisać na komp jakieś 3/4 zdjęć, a potem zaczęła protestować. Program "ratujący" w zasadzie "uratował" pliki, ale konwersja RAWów na JPG daje jednolitą czerń.

Podobny problem miałem 1/2 roku temu z Kingstonem. Zachował się identycznie. Po błedzie dał się sformatować, ale po zapisaniu ok 50% pojemności przestawał odpowiadać.
Teraz sformatowałem i czekam, co będzie... :shock: Ale ważnych fotek już na niej nie zapiszę.

Wniosek: w różnych aparatach karty różnie się zachowują, ale badziewne są one jednakowo... :( Trzeba brać tylko z takich źródeł, które gwarantują zwrot kasy albo wymianę. Trudno - niech będzie drożej, ale pewniej.

_________________
EOS 300D


niedziela, 19 czerwca 2005, 16:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL