Teraz jest czwartek, 19 kwietnia 2018, 13:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Pomocy! Problem ze zgrywaniem zdjęć z Dimage s414 na dysk 
Autor Wiadomość
Post Pomocy! Problem ze zgrywaniem zdjęć z Dimage s414 na dysk
Mam taki problem. Po podłączeniu aparatu Minolta Dimage S414 do USB (Win XP) system go wykrywa, można wejść "do środka", widać folder ze zdjęciami, czasem nawet pliki zdjęć ale zgrać się nie da, albo się komp zawiesza albo zaraz po wykryciu restartuje (natychmiastowo, nie zamyka normalnie windowsa tylko ekran mignie i juz startuje od nowa). Jak zamiast aparatu podłącze czytnik kart to sytuacja jest podobna. Dodam,że zarówno czytnik jak i aparat są sprawne gdyż sprawdzałem na innym kompie (tez XP) i wszystko poszło jak po maśle (poza tym aparat i czytnik są nowe). Bardzo proszę o pomoc bądź jakieś rady, dopiero co wpadł mi w ręce taki aparat a już problem


wtorek, 2 grudnia 2003, 12:04
Post 
PROBLEM WYNIKA Z PŁYTY GŁÓWNEJ - SPRÓBUJ POSZUKAĆ NOWSZEGO BIOS'u DO PŁYTY GŁÓWNEJ.
JA MIAŁEM TO SAMO NA STAREJ PŁYCIE GŁÓWNEJ - TROCHĘ POMOGŁO UAKTUALNIENIE BIOS'u, ALE W EFEKCIE WYMIENIŁEM PŁYTĘ NA INNĄ I TERAZ CHODZI JAK BURZA.
PRAWDOPODOBNIE SIADA ZASILANIE 5V PO OBCIĄŻENIU USB.

JEŻELI MASZ MOŻLIWOŚĆ TO PODŁĄCZ INNY ZASILACZ - ALE NA 99% TO PŁYTA


wtorek, 2 grudnia 2003, 16:36
Post 
myslisz, ze az tak źle? Słyszałem też, że wystarczy od nowa windows zainstalowac?


wtorek, 2 grudnia 2003, 17:49
Post 
Jeżeli płyta jest "stara" (4-5 lat) to na bank musisz ją wymienić .... lub możesz zaryzykować kupno dodatkowej karty USB.
Przeinstalowanie systemu raczej nie pomoże gdyż jest to bardziej sprawa obciążenia zasilania. Dodatkowa karta USB bierze zasilanie z magistrali PCI. Tam jest "mocniejszy" prąd. Karta kosztuje ok. 40-50 zł, z tym że jeżeli masz starsze wersje Windows to kup raczej USB 1.1 a nie USB 2.0 będziesz miał mniej problemów z instalacją. Jeżeli czujesz się na siłach (jako informatyk) to możesz kupić USB 2.0 ale nawet w Windows XP musisz mieć zainstalowany SP1 inaczej USB 2.0 nie chodzi.
Jeżeli zdecydujesz sie na zewnętrzna kartę USB to wyłącz USB w biosie płyty, a zakup takiej karty o tyle sie opłaca że gdy kiedyś kupisz sobie inną płytę głóną to doinstalujesz katę USB i masz o 4 wyjścia więcej. Coraz więcej urządzeń robi się na USB więc gniazd nigdy za dużo !


środa, 3 grudnia 2003, 12:53
Post 
Wielkie dzięki AND :D Płyta jest raczej nowa (VIA KT333) więc mówisz, że pozostaje tylko karta USB? A np. zmiana zasilacza może coś pomóc??


środa, 3 grudnia 2003, 21:50

Dołączył: wtorek, 25 listopada 2003, 15:04
Posty: 20
Post 
Masz zainstalowany sterownik od aparatu? Czasami na plycie jest takowy - wiec jak nie masz to zainstaluj a jak masz to uaktualnij. Pozatym przewaznie jest kilka gniazd USB - probowales wszystkich? Mi np. w pracy tylko na jednym PalmTop hula :)

Jak to nie pomaga to nim zaczniesz z plyta walczyc wejdz do BIOS'u - TAM MOZNA WYLACZYC/WLACZYC GNIAZDA USB - na moj gust to jest twoj problem, ze sa one wylaczone. Ten sam efekt jest jak przeinstalujesz BIOS - bo ustawienia zmienia sie na defaultowe.

A jak i to nie dziala :)
... to rozkrec kompa i spojrz jak wyglada sprawa kolo gniazd USB - jesli jest wszystko OK to pozostaje Ci serwis.


czwartek, 4 grudnia 2003, 08:30
Zobacz profil
Post 
Mam 2 gniazda USB i w każdym jest to samo. W BIOSIE jest włączone więc to nie to. A sterowniki to przecież chyba są w XP? Na innym kompie z XP poszło natychmiast, bez problemów.

Pozdrawiam i dzięki


czwartek, 4 grudnia 2003, 10:29

Dołączył: wtorek, 25 listopada 2003, 15:04
Posty: 20
Post 
sterowniki do USB sa w kazdej cywilizowanej Windzie ;) Jenakze czasami producent dolancza swoje no i w takim jak twoj przypadek warto je zainstalowac. Zreszta to latwo sprawdzic: podlacz inne urzadzenie USB i bedziesz wiedzial czy to o sterownik chodzi.

Windowsy sa dziwne i to, ze twoj kolo ma XP to wcale nie znaczy, ze ty masz ta sama wersje compilacyjna, SP, itd. - no chyba, ze z kolesiem uzywaliscie tego samego CD z instalka :D

Ja bym sprobowal z innym urzadzeniem USB no i jak to nie wypali to masz 100%, ze cos z plyta jest nie tak!


czwartek, 4 grudnia 2003, 10:34
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 25 listopada 2003, 15:04
Posty: 20
Post 
a jeszcze jedno...
zobacz w menedzerze urzadzen czy nie masz konfliktow!
Jak sa to postaraj sie je usunac - czasami jest takze CD do plyty glownej z roznymi gadzetami :)

to juz chyba wszystko co moge dodac :P


czwartek, 4 grudnia 2003, 10:36
Zobacz profil
Post 
A może masz AUSB2.0 i XP bez SP1???
Wtedy też nie pójdzie :lol:


czwartek, 4 grudnia 2003, 14:00
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL