Teraz jest wtorek, 25 września 2018, 03:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Jaka rozdzielczosc zdjec stosowac w cyfrowce? 
Autor Wiadomość

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post Jaka rozdzielczosc zdjec stosowac w cyfrowce?
Czesc

Mam takie pytanie: Jaka rozdzielczosc stosowac jest najlepiej przy robieniu zdjec w ustawieniach w aparacie cyfrowym?
Zastanawia mnie to czy ma to wplyw na jakosc zdjeci oddanych potem do wywolania w fotolabie.



P.S.
Ja mam Minolte z10, ktora ma matryce 3,2 Mpix i nie wiem jakiej rozdzielczosci uzywac by bylo najlepiej

Z gory dzieki za odpiwiedzi i pozdrawiam


niedziela, 17 lipca 2005, 20:37
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 21:22
Posty: 258
Post 
Ustaw max + Fine i już

_________________
Prawda! Ponad wszystko!

Do tej pory zginęło mi bez wyjaœnienia 3 posty !


niedziela, 17 lipca 2005, 20:56
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
w zależności od formatu w jakim chcesz mieć odbitkę- przyjmij że dla dobrej jakosci zdjecia potzreba 300dpi co przy odbitce 10x15cm daje obraz o wymiarch ok 1180x1770 pixli

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


poniedziałek, 18 lipca 2005, 00:20
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post 
OK ale jesli bede robil w maksymalnej rozdzielczosci to czy bede musial potem jeszcze ja zmieniac w komputerze przed oddaniem do fotolabu zeby nic mi ine ucielo? Czy wystarczy jak oddam zdjecie bez zadnych przerobek?


poniedziałek, 18 lipca 2005, 07:00
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 21:22
Posty: 258
Post 
Masz Z10, więc poszukaj hasła Jpegcrops i po kłopocie ;)

_________________
Prawda! Ponad wszystko!

Do tej pory zginęło mi bez wyjaœnienia 3 posty !


poniedziałek, 18 lipca 2005, 07:20
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post 
ok takowy programik juz mam tylko ze ja nie chce przycinac zdjec, chcialbym miec je takie jakie widac na ekranie.


poniedziałek, 18 lipca 2005, 07:36
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 21:22
Posty: 258
Post 
To musisz odpowiednio złozyc zamówienie w labie, wtedy dostaniesz "z paskami", choć są też laby którw ucinają.

_________________
Prawda! Ponad wszystko!

Do tej pory zginęło mi bez wyjaœnienia 3 posty !


poniedziałek, 18 lipca 2005, 07:57
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post 
Dobra, ale jeszcze pomarudze troche :)

Dlaczego jest najlepiej robic zdjecia w najeiwkszej rozdzielczosci i czy tak jets najlepiej.

Moze to banalne pytanie ale chcialbym miec co do tego pewnosc ze dobrze robie.


poniedziałek, 18 lipca 2005, 09:38
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 29 stycznia 2005, 21:25
Posty: 48
Post 
W najwyższej rozdzielczości i najniższej kompresji choćby dlatego, że ja np. nigdy nie jestem pewny przed zrobieniem zdjęcia do czego dokładnie "posłuży". Czasami może Ci się zachce zrobić większą odbitke ze zdjęcia które fajnie wyszło a masz je w niskiej rozdzielczości ... i co wtedy :?: Skąd weżmiesz brakujące piksele :?:

_________________
Olympus E-510 + 14-42, 40-150; idiotencamera Nikon L15.


poniedziałek, 18 lipca 2005, 10:07
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post 
Dzieki za odpowiedzi.

Faktycznie masz racje, ja wiem ze juz teraz z tych zdjec ktore mam chcialbym iektore zrobic w troche wiekszym formacie niz 10x15

pozdrawiam


poniedziałek, 18 lipca 2005, 10:35
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2004, 16:01
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Post 
agony napisał(a):
Dlaczego jest najlepiej robic zdjecia w najeiwkszej rozdzielczosci i czy tak jets najlepiej.


Najpierw musisz zastanowic sie co to jest rozdzielczosc, a jest to ilosc punktow przydajacy na cal (dpi - dots per inch). Im wiecej tych punkow obraz jest dokladniejszy, zawiera wiecej szczegułów. Im wieksza chcesz odbitke tym Twoje zdjecie musi miec wieksza rozdzielczość.


poniedziałek, 18 lipca 2005, 11:34
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post 
Aha no to to wiem, jedno mnie tylko zastanawia apropos wczesniejszych wypowiedzi, poniewaz nie chce aby w fotolabie mi przycieto zdjecia a tez nie chce zeby przypadkiem podliczyli mnie za to ze maja zrobic takie aby nie byly przyciete to jak mam zrobic sam zeby bylo ok. Chcialem w PS-ie to zrobic ale jak fote sprowadzalem do rozmiarow zdjecia powiedzmy 10x15 to wychodzila jakas poszerzona i nie tak jak powinna.

CHcialbym sie dowiedziec jak mam oborobic w PS-ie fotke zeby zaniesc to fotolabu i aby wyszly cale takie jak chce.


poniedziałek, 18 lipca 2005, 11:42
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
pewnie zmieniales rozmiar obrazka, a tu trzeba wykadrowac, czyli uzyc narzedzia "crop"


poniedziałek, 18 lipca 2005, 12:02
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2004, 16:01
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Post 
Hee ;) Ty nie kombinuj czasem z przycinaniem fotki do 10x15cm na kompie ;)
Na kompie to najwyzej przytnij do proporcji bokow 3:2, a w zadnym razie do rozmiarow odbitki ;)


poniedziałek, 18 lipca 2005, 12:04
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post 
Tommy masz racje tak robilem :)

muHa wlasnie tak sie bawilem ale czulem ze cos jest nie tak.

Teraz juz chyba wiem co mam zrobic, tylko mam PS-a po polsku ale "crop" to taka dziwna ikonka jakby z rombem czy cos w tym stylu tak?


poniedziałek, 18 lipca 2005, 12:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL