Teraz jest czwartek, 13 grudnia 2018, 06:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Karty pamieci do Z3 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 29 czerwca 2005, 12:52
Posty: 28
Lokalizacja: zachodnia Galicyja
Post Karty pamieci do Z3
Wiec mysle sobie ostatnimi czasy nad zakupem karty pamieci na ktorej nie tylko ze zdjeciami ale i filmami bym sobie mogl poszalec .... no ale co kupic ?
Napisalem wiec maila na adres kontaktowy ze strony KMpl :
Cytuj:
Miał bym prośbę o udzielenie mi informacji jakie karty pamięci mogę zastosować w Minolcie Z3 . Chodzi mi tu o prędkość i pojemność karty ,gdyż ostatnimi czasy pojawiły się już karty 2GB ,a prędkości przekraczają 20MB/s . O ile prędkość mogę sobie wywnioskować z tego ile aparat może zrobić zdjęć w jakim czasie to nie wiem czy warto inwestować w kartę 2GB jeśli aparat miał by jej nie obsłużyć w całości lub wcale nie zaakceptować . Moje pytania są wiec takie :
- Jakiej największej pojemności kartę obsłuży Minolta Z3 ?
- Czy karta używana jest tylko do zapisu gotowego zdjęcia ,czy może używana jest tez w czasie kompresji obrazu (wtedy wziąć by trzeba było przy prędkości nie tylko wielkość zapisywania gotowych zdjęć)

na co odpowiedziano mi :
Cytuj:
Z3 nie wymaga szybkich kart typu High Speed - przyrost prędkości jest niewielki, rzędu 10%. Z3 testowano z kartami do 1GB.

No i OK , powiedzmy ze wnioskuje ,ze karta pewnie slozy tylko do zapisu ,a reszta procesow przebiega w aparacie .

Problem jedynie taki w tym momencie mam ,czy kupowac jak juz bedzie kasa 1GB ktora napewno pojdzie ,czy moze poczekac na znośne ceny 2GB (bylbym gotow przebiedowac jeszcze troche)

Pytanie do ZetTrojkowiczow i innych brzmi :
Czy ktos juz mial okazje widziec nak namacalnie i pewnie czy Z3 lyka karty 2GB ?
Czekam na info z niecierpliwoscia .... choc czuje ze pewnie jeszcze poczekam ... gdyby byly luzem w sklepie to bym wyprobowal ... no bede szukal choc watpie czy sie uda .

_________________
lipiec 2004 -Minolta Z1 + tulejka + filtr UV i Polaryzacyjny
maj 2005 -Minolta Z3 + tulejka + filtry jak wyzej ;)
sierpień 2006 -Canon Rebel/300D +18-50(2,8) +100-300(4,5/5,6) +58(2) +grip +filtry UV i Polar.
Pożyczony statyw Kodaka :)


środa, 7 września 2005, 09:35
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 4 września 2004, 15:59
Posty: 59
Lokalizacja: Kraków
Post 
Są sklepy z aparatami w których powinni wiedzieć i ew. sprawdzić czy taka karta podejdzie.
Swoją drogą ja wolałbym 2 karty 1gb, niż jedną 2gb.

_________________
Minolta Z1


środa, 7 września 2005, 16:58
Zobacz profil

Dołączył: środa, 29 czerwca 2005, 12:52
Posty: 28
Lokalizacja: zachodnia Galicyja
Post 
No to sam sobie teraz odpowiem .

Po pierwsze mozna pogratulowac swiezych informacji pracownikom serwisu bo we wrzesniu nie wiedzieli jeszcze ze jest dostepny nowy firmware z data majowa (tak przynajmniej mi sie znalazlo) poprawiony wlasnie o obsluge kart 2GB .

Poki co sie nie bawie zmiane softu bo najpierw bym musial miec taka karte w lapkach , a od wczesniejszego softu podobno niczym innym sie nie rozni wiec ... tak jakos - w kazdym razie to co istotne jesli komus sie zamazy taka karta ,to jest taka mozliwosc :)

_________________
lipiec 2004 -Minolta Z1 + tulejka + filtr UV i Polaryzacyjny
maj 2005 -Minolta Z3 + tulejka + filtry jak wyzej ;)
sierpień 2006 -Canon Rebel/300D +18-50(2,8) +100-300(4,5/5,6) +58(2) +grip +filtry UV i Polar.
Pożyczony statyw Kodaka :)


czwartek, 29 września 2005, 09:46
Zobacz profil
Post 
Tak to jest z servisami i ich pracownikami ,troche mało wiedzą :))) ,usterka pokazuje to doskonale ,szkoda ,ze nie zabierają sie własnie za te pseudo firmowe servisy :))).Oprogramowanie 1.03 jest juz od dawna z obsługą 2gb SD ,ale ja tez nie zmieniałem ,bo ani niema po co ,ani karta 2gb mi nie potrzebna :).Pozdr


piątek, 30 września 2005, 13:28

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Ryba psuje się od głowy - sprawdza pracownik KM-PL u źródła http://www.konicaminoltasupport.com/Com ... .html?&L=0 i co widzi? To co Tobie odpowiedział. A może nowy firmware ma obsługiwać 2G, ale nikt w KM tego nie sprawdzał? :D


piątek, 30 września 2005, 14:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL