Teraz jest sobota, 22 września 2018, 05:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Skad mam wiedziec jaka ogniskowa w z10? 
Autor Wiadomość

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post Skad mam wiedziec jaka ogniskowa w z10?
Mam pytanie skad mam wiedziec jaka w danym momencie w mojej z10 mam ogniskowa podczas uzywania zoomu, jak moge to sprawdzic?


wtorek, 18 października 2005, 10:10
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
pewnie nie możesz, zwłaszcza ze ogniskowa ktorą podaje się we wszystkich danych to odpowiednik ogniskowej dla lustrzanek z filmem 35mm - a do czego potrzebna jest ci ta wiedza?? nie wiem czy z10 to robi ale może w exifie jest zapisane przy jakiej ogniskowej było zrobione zdjęcie

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


wtorek, 18 października 2005, 20:15
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
mario1275 napisał(a):
nie wiem czy z10 to robi ale może w exifie jest zapisane przy jakiej ogniskowej było zrobione zdjęcie


Sądzę, że chyba w każdym normalnym aparacie jest takie info, a na pewno w Z10. Ale tę ogniskową oczywiście trzeba sobie jeszcze przemnożyć.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 19 października 2005, 09:22
Zobacz profil

Dołączył: środa, 19 października 2005, 10:00
Posty: 1
Lokalizacja: Wrocław
Post 
W Z10 widać u góry wyświetlacza biały pasek pokazujący "stan" powiększenia (zoom'a), ale nie pokazuje on mnożnika. Zoom cyfrowy (żółty pasek) poakzuje wartości od 1.1 do 4.0
W Exif'ie widać wartość ogniskowej podawaną w mm.

Pozdrawiam


środa, 19 października 2005, 10:04
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post 
Dzieki

Ta wiedza nie jest mi potrzebna do nieczgo konkretnego, tylko chcialem wiedziec skad ludzie biora akurat dokladna wartosc ogniskowej przy podawaniu opisy do zdjecie, pare razy sie z tym spotkalem i myslalem ze gdziez w aparacie jest u nich czy cos w tym stylu, bo w mojej z10 to wiem ze czegos takiego nie ma tylko bialy pasek :)

pozdrawiam


środa, 19 października 2005, 11:14
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
a więc exif ta podane są ustawienia przy jakich było robione zdjęcie

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


środa, 19 października 2005, 11:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL