Teraz jest środa, 19 września 2018, 20:43




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czy warto zamienić A1 na A200 ? 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post Czy warto zamienić A1 na A200 ?
Witam Wszystkich Minoltowiczów !
Poradźcie mi co mam zrobić,sam nie moge podjąć decyzji. :oops:
Napaliłem się na A200 z kilku powodów.Wiadomo że ma 8 Mega, w większych rozdzielczościach robi forki 2:3 (a więc nie trzeba nic obcinać )
ma też,bezprzewodowego pilota do obsługi samowyzwalacza.Zoom jak w A1.Słyszałem,że na jednym naładowaniu akumulatora można zrobić do
500 fotek (niech będzie tylko 50 % z tego )Zdjęcia robi też w RAW-ach
(co moim zdaniem jest ważne) w JPEG-ach wiadomo też,a na TIFF-y jak ktoś bardzo chce to można zmienić na programie.
Jestem foto-amatorem.Przez ok.1 rok robiłem zdjęcia A1.Jedne były lepsze,drugie gorsze,ale ogólnie nie moge narzekać :wink:
Ale na A200 jestem napalony i licze na dobrą rade z Waszej strony.
Waszą radą będe się kierował przy dalszym postępowaniu w tym temacie
:shock: :oops:

_________________
Sony A100,18-200,18-70, Hoya HMC SUPER UV(0)62mm,
SanDisc II 1 GB,Cheetah 80x 2GB,CheetahIII
133x 2 GB,Futerał skóra Hama


środa, 16 listopada 2005, 21:36
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
jerzmic napisał(a):
Słyszałem,że na jednym naładowaniu akumulatora można zrobić do
500 fotek (niech będzie tylko 50 % z tego )Zdjęcia robi też w RAW-ach
(co moim zdaniem jest ważne) w JPEG-ach wiadomo


A co niby A1 nie robi...?

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 16 listopada 2005, 22:22
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post 
A1 robi,ale ten fakt,że A200 też robi to w napisanym tekscie poprostu podkreślam :lol:

_________________
Sony A100,18-200,18-70, Hoya HMC SUPER UV(0)62mm,
SanDisc II 1 GB,Cheetah 80x 2GB,CheetahIII
133x 2 GB,Futerał skóra Hama


środa, 16 listopada 2005, 22:30
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 28 października 2004, 09:46
Posty: 37
Lokalizacja: Zabrze
Post 
Mam nadzieję ze wyjasnie w prosty sposób co masz zrobić. To są bardzo podobne aparaty mające tę samą matryce (rozmiar) i obiektyw. Minolta A200 co prawda posiada plastykowy korpus, okrojono ją trochę z przycisków, również odjeto gniazdo lamp studyjnych i bezprzewodowe sterowanie lampami, zrezygnowano z uchylnego wizjera. Wiecej uproszczeń i okrojeń w stosunku do A1 nie stwierdziłem. A naprawde czy masz 5 mln pixli czy 8 przy tym samym rozmiarze (fizycznym) matrycy to chyba dodatkowo jeszcze przemawia na plus A1 . Ja miałem A2 miała 8 mln pixli teraz mam D7D ma 6 mln piksli i naprawde jestem z niej zadowolony :):) pozdrawiam.


czwartek, 17 listopada 2005, 10:47
Zobacz profil
Post 
mamut napisał(a):
teraz mam D7D ma 6 mln piksli i naprawde jestem z niej zadowolony :):) pozdrawiam.


To pozycz na rok :D


czwartek, 17 listopada 2005, 12:42
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post 
A ja myślałem,że A200 ma troche większą matryce. :o Jeżeli jest tak jak mówisz,to w tym punkcie masz racje.Mnie jeszcze dwie sprawy zaimponowały na korzyść A200:
1.Format zdjęcia 3:2
2.Pilot do samowyzwalacza.
Taki bajerek miałem w Olimpusie C 50.Jest to wielka wygoda.W A1mam pilota na kabelek.Tym sposobem omało nie rozwaliłem aparatu,bo się zaplątałem w kabel.
Chciałbym usłyszeć opinie kogoś,kto ma A200. :oops:

_________________
Sony A100,18-200,18-70, Hoya HMC SUPER UV(0)62mm,
SanDisc II 1 GB,Cheetah 80x 2GB,CheetahIII
133x 2 GB,Futerał skóra Hama


czwartek, 17 listopada 2005, 16:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 5 listopada 2005, 21:26
Posty: 9
Post 
o


Ostatnio edytowano czwartek, 13 marca 2008, 22:57 przez rekinludojad, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 20 listopada 2005, 22:39
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Cytuj:
nie chcialem tu nedepnac na odcisk wlascicielom A200


Spoko, przecież tym sę różni A2 od A200.
Też uważam, że nie warto:
-A200 pobiera mniej energii ale ma tez mniejszy akumulator, a więc remis
-większa rozdzielczość - startując od zera ponownie wybrałbym 8MP, ale mając 5MP nie zmieniałbym
-pilot - kwestia gustu - używałem tylko raz, żeby sprawdzić, ale może się przydać
-plastikowa obudowa - lepiej mieć w ręku kawałek metalu, choć nosić to już lepiej plastik, no i jest tańsza
-co do obsługi - to już kwestia gustu
-format 2:3 - nie używam, kadruję na komputerze, jakoś przy wizjerze elektronicznym wolę dokładnie wykadrować po fakcie


niedziela, 20 listopada 2005, 22:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post 
Cześć :!:
Dziękuje,za Twoje uwagi na ten temat. :oops: Każda uwaga się liczy i tego właśnie oczekuje.Chciałbym też (i na to licze)zobaczyć wypowiedź
kogoś kto już ma A 200 :shock:
W A1 brakuje mi bezprzewodowego pilota,a w A 200 doceniam możliwość
robienia zdjęć 3:2,bez obcinania.Przy obcinaniu,zawsze czgoś mi żal. :D
Przyznam się,że jeszcze nie miałem w ręku A 200 i chyba jaknajszybciej musze to zrobić.
Pozdrawiam.

_________________
Sony A100,18-200,18-70, Hoya HMC SUPER UV(0)62mm,
SanDisc II 1 GB,Cheetah 80x 2GB,CheetahIII
133x 2 GB,Futerał skóra Hama


niedziela, 20 listopada 2005, 23:13
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post 
Tobie grzesk również dziękuje za opinie.wprawdzie nie piszesz jaki masz aparat,ale z treści można się domyślać,że chyba masz właśnie A 200.
Może dlatego,że jestem 100 % amatorem,to bie myśle o D 7.A pozatem
na taki sprzęt i kilka objektywów,no i jakąś dodatkową lampe,a może i inne dodatki,to trzeba wydać majątek. :cry:

_________________
Sony A100,18-200,18-70, Hoya HMC SUPER UV(0)62mm,
SanDisc II 1 GB,Cheetah 80x 2GB,CheetahIII
133x 2 GB,Futerał skóra Hama


niedziela, 20 listopada 2005, 23:25
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post 
jerzmic napisał(a):
Tobie grzesk również dziękuje za opinie.wprawdzie nie piszesz jaki masz aparat,ale z treści można się domyślać,że chyba masz właśnie A 200.
Może dlatego,że jestem 100 % amatorem,to nie myśle o D 7.A pozatem
na taki sprzęt i kilka objektywów,no i jakąś dodatkową lampe,a może i inne dodatki,to trzeba wydać majątek. :cry:

_________________
Sony A100,18-200,18-70, Hoya HMC SUPER UV(0)62mm,
SanDisc II 1 GB,Cheetah 80x 2GB,CheetahIII
133x 2 GB,Futerał skóra Hama


poniedziałek, 21 listopada 2005, 08:36
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 30 maja 2005, 08:18
Posty: 8
Post 
Wymiana A1 na A200 mija się z celem, ponieważ wiele osób udowadniało, że A1, to najlepsza maszyna z tej serii. Gdyby jeszcze miała wizjer z A2.


poniedziałek, 21 listopada 2005, 11:19
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:03
Posty: 742
Lokalizacja: Poznań
Post 
Zamienił stryjek... Ja bym na Twoim miejscu wszedł w D5D .

_________________
Fullfrejm + 24-200 L 2.8 :)

http://www.negatyw.org


poniedziałek, 21 listopada 2005, 14:22
Zobacz profil

Dołączył: środa, 25 maja 2005, 01:52
Posty: 36
Lokalizacja: europa
Post 
Cichy,

proponujesz mu niezla zmiane, oczywiscie trzeba dolaczyc, ze nie zakonczy sie to tylko jakims tam objektywem kitowym i "wirus objektywowy" dopadnie i jego ;)
Mala dygresja, jestes zadowolony z Tamrona?

_________________
Minolta + Leica


poniedziałek, 21 listopada 2005, 15:31
Zobacz profil

Dołączył: środa, 25 maja 2005, 01:52
Posty: 36
Lokalizacja: europa
Post 
a moze Ty rownez zmienisz na ....5D? ;)

_________________
Minolta + Leica


poniedziałek, 21 listopada 2005, 15:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL